PREMIUM
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
Koken & EtenDe Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie.
De exotische schaaldieren vormen een bedreiging voor de biodiversiteit. ,,Alleen al in de Krimpenerwaard zitten er naar schatting tien miljoenā, zegt Wieger Kunst uit Moordrecht. Met Gerben Hillebrand sprak hij twee jaar geleden over het Amerikaanse rivierkreeftenprobleem. Sportvisser Kunst ving ze regelmatig. Hillebrand, bestuurder van een golfclub, zag de exoten over de golfbaan lopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Barbecueƫn dit weekend? Esther verklapt hoe je de beroemde Loetje-steak maakt
Het Loetje-restaurant in het Zuid-Hollandse Reeuwijk opent - volgens de laatste berichten - deze zomer. Maar daar wil barbecuekoningin Esther Noorman (35) niet op wachten. Zij maakt daarom de Loetje-klassieker op de barbecue. Het geheim? Dat deelt ze hier. Spoiler alert: margarine, geen boter. -
Koken & Weten
Volop rivierkreeften in water en zelfs op straat, maar mag je ze vangen en opeten?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je rivierkreeften uit de sloot gewoon opeten? -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: āOnbegrijpelijkā
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs ƩƩn. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit Ʃn zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
-
Koken & Eten
Dit is de kracht van kersen van Nederlandse bodem: 'Ze zijn uitzonderlijk goed dit jaarā
Ze zijn er weer! De roodzwarte vruchten zijn inmiddels rijp genoeg om geplukt te worden, dus de kersenstallen hebben hun deuren geopend. -
De invloed van voeding: āVeel ziekten kunnen voorkomen worden door gezonder te etenā
We weten dat een wortel gezond is en dat we een slagroomtaartje beter kunnen laten staan. Toch eten we in het dagelijks leven veel voedingsmiddelen die niet goed voor ons zijn. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen met overgewicht en komen ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker veel voor. Hoeveel invloed heeft onze voeding op onze gezondheid? -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: āStop met het gebruik van microvezeldoekjesā
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen.