Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Koken & etenVolgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen.
Delen per e-mail
Eten weggooien is zonde. Veel delen van groenten en fruit zijn gewoon eetbaar, waaronder de stam van een broccoli, terwijl dat ding vaak in de prullenbak verdwijnt. Hieronder vind je zes tips om de stam toch te gebruiken.
1. Broccoli-noodles Of moeten we zeggen ‘broccolitini’? De stronk van de broccoli is net als courgette, biet of wortel enorm geschikt om gezondere noedels van te maken. Gebruik hiervoor een spiralizer zoals gedaan wordt in deze video.
2. Broccoli-rijst Door de knapperige structuur van de stam vermaal je ‘m perfect tot groenterijst. Een heerlijke variatie op normale rijst wanneer je minder koolhydraten wilt eten.
3. Gebruik in de soep Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de roosjes gewoon aan de stronken laten zitten en de stam in stukjes meekoken. Ze geven het geheel een romige smaak.
4. Maak er een dip van Voeg citroensap, (sesam)olie, knoflook, zout en peper toe aan de gekookte broccolistronken en zet de keukenmachine op volle toeren. Resultaat? Een ontzettend gezonde groene dip zonder ook maar íets van voedsel te verspillen.
5. Broccoli-koolsla Wat dacht je van een broccoli-coleslaw waarbij we de kool vervangen door broccolistronken? Of voeg hem als extraatje toe.
6. Broccoli-pesto Staat er pasta op het menu vanavond: maak pesto van broccoli. Benodigdheden? Broccolistronken, basilicum, Parmezaanse kaas, knoflook, citroensap en een scheutje olijfolie.
Hier vind je het recept voor spaghetti met ansjovis en broccoli van Hugo Kennis. Hij gebruikt ook de steel van de broccoli vanwege de smaak en de bite:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Lust jij geen spruitjes? Dat ligt aan je genen
Gruwel je van bepaalde groenten zoals broccoli, kool en spruitjes? Dat ligt misschien aan je genen. Dat stellen althans enkele Amerikaanse wetenschappers. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
PREMIUMKoken & eten
Eten onderweg: ‘Naast me at iemand kippenbouten uit een mandje, dat vond ik zo leuk’
Wat aten Napoleons soldaten? En waar is een picknick meer dan een paar kleffe boterhammen? Culinair historicus Charlotte Kleyn onderzocht voor haar boek het eten van reizigers, toen en nu. Ze gluurde ook in broodtrommels. ,,Wat we eten onderweg, zegt uiteindelijk iets over een eetcultuur.’’ -
PREMIUM
De hete sauzen van broers Freek en Stan zijn ‘hot’ in heel Europa: ‘We krijgen zelfs dankbetuigingen’
Een misverstand wil Freek Raijmakers (31) graag uit de wereld helpen. Bij hete saus draait het niét alleen om hitte. ,,Smaak is uiteindelijk belangrijker dan pittigheid.” Raijmakers kan het weten: Samen met broer Stan bedient hij vanuit Asten liefhebbers van hete saus in heel Europa op hun wenken. Webshop Heatsupply begon als een gok van twee broers, maar is serious business. -
Koken & eten
Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt.
-
Koken & eten
Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten? -
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Wat Eten We Vandaag: Risotto met pompoen en pangasiusfilet
Met risotto zijn veel variaties mogelijk, denk maar aan een vegetarische risotto of juist met vlees of vis. In dit recept gaan wij voor een heerlijke risotto met muskaatpompoen en pangasiusfilet.