Brouwers maken zich grote zorgen: bierverkoop met ruim een derde omlaag na coronamaatregelen
Het gaat slecht met de verkoop van bier in Nederland sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. De daling bedraagt - gemeten vanaf 15 maart, de dag dat de horeca dicht moest - 36 procent. Dat meldt branchevereniging Nederlandse Brouwers, die zich ernstig zorgen maakt over de gevolgen voor vooral de kleinere brouwers.
Delen per e-mail
Die zorgen zijn niet voor niks: bij sommige kleine brouwers bedraagt de daling van bierverkoop soms meer dan 90 procent. Nederlandse Brouwers verwacht geen snelle oplossing voor dit inkomstenverlies. ,,Die daling zal aanhouden zolang de horeca gesloten blijft”, denkt directeur Lucie Wigboldus.
Horeca plotseling dicht
In het algemeen lopen brouwers omzet mis omdat de horeca dicht moest. Het kabinet maakte in een persconferentie op zondag 15 maart plotseling bekend dat alle horeca diezelfde avond nog moest sluiten. Inmiddels zijn ook festivals, concerten en sportevenementen afgelast. Het raakt de brouwers in Nederland hard.
Volgens de vereniging leveren veel brouwerijen aan horeca. ,,De impact van wegvallende inkomsten is nu heel groot.” De kleinste brouwerijen leveren hun bier soms voor 80 procent aan restaurants en cafés.
Nog geen oplossingen
Wigboldus denkt graag mee over een manier waarop bijvoorbeeld cafés op een verantwoorde manier weer bier kunnen verkopen. Concrete oplossingen zijn er nog niet, maar de oproep is er om snel met samenwerkende partijen om de tafel te zitten. ,,Zo kunnen we nadenken over bijvoorbeeld een gefaseerde opening waarbij de 1,5-meter-regel in acht wordt genomen.”
Nederlandse Brouwers hoopt nu snel met plannen te komen. Die zouden ook goed moeten aansluiten als de coronamaatregelen wellicht langer gaan duren. Zodat de biersector dus goed voorbereid is op alle scenario’s.
Ik ben blij met onderlinge samenwerking tussen brouwers en horeca
Met de steunmaatregelen die in het leven zijn geroepen voor ondernemers is Wigboldus blij. ,,Het geeft de brouwers lucht in deze zware tijden. Veel van onze leden maken er gebruik van.” Toch blijft de uitzonderlijke daling in verkoop de biersector pijn doen.
Alcohol naar de zorg
,,Tegelijkertijd ben ik blij met de onderlinge samenwerking tussen brouwers en horeca”, benadrukt Wigboldus. ,,Evenementen worden kosteloos gecanceld en veel brouwers geven uitstel van betalingen. Daarnaast halen veel brouwers het tankbier dat niet meer verkocht kan worden gratis op uit horecazaken. Zij vervangen dit bier als de klanten weer welkom zijn.”
Naar schatting gaat dat om 70.000 tot 80.000 hectoliter. Brouwerijen hoeven dit niet weg te gooien. Zo kan het alcohol worden hergebruikt als desinfectiemiddel voor in de zorg.
De brouwerijen, met Bavaria voorop, produceren nu handalcohol en vloerontsmetter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe. -
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten? -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
Koken & eten Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)? -
In januari eet Ellen alleen planten: ‘Fris, maar niet frisser dan anders’
Elf dagen heb ik nu niks dierlijks gegeten. Geen vlees, zuivel en eieren. De nieuwsgierigheid naar wat het doet met mijn lijf en hoofd en het besef dat plantaardig eten minder belastend is voor de planeet heeft me dit doen besluiten. In januari eet ik alleen planten.
-
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord. -
PREMIUM
Klappen voor de horeca? ‘De koffietentjes gaan eerst’
NIJMEGEN - De Nijmeegse horeca zet zich schrap voor een dubbele klap. Sowieso zal de coronacrisis zijn sporen nalaten, maar wat als straks de Vierdaagsefeesten niet doorgaan? Dat is toch de kurk waar veel zaken op drijven. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 7
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten.