Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
Koken & etenThe Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg.
Delen per e-mail
,,Zolang het beleid van Donald Trump niet wijzigt, gaan alle Amerikaanse producten eruit”, klonk het exact vier jaar geleden bij café ’t Zeezicht toen Trump als president werd ingezworen. Het Antwerpse café werd wereldwijd gezien als de eerste economische boycot tegen Amerika en haalde daarmee de wereldpers. Nu Trump heeft plaatsgemaakt voor democraat Biden, worden producten van Coca-Cola, Lays en Amerikaanse tabaksmerken weer verkocht in het café. Voorlopig alleen via take away, dat wel.
Tussen de oren
Wij blijven voor alle duidelijkheid lokale producten steunen
,,Ik denk niet dat we deze keer de wereldpers gaan halen”, lachen uitbaters David Joris (46) en Babs Cossaer (44). ,,We hadden toen verwacht dat meer cafés ons voorbeeld gingen volgen, maar dat is uiteindelijk toch niet zo gebleken. We zijn wel trots dat we vier jaar lang koppig zijn gebleven, ondanks de klachten dat échte Coca-Cola onvervangbaar is. Dat zit natuurlijk ook tussen de oren bij veel mensen, een resultaat van slimme marketing. Veel klanten zijn we daardoor uiteraard - als rasecht biercafé - niet verloren.”
Ritchie-limonade
,,Maar geen paniek, met het afscheid van Trump verwelkomen we Coca-Cola en zijn producten weer”, gaat Joris verder. ,,Niet dat we daardoor ons lokale aanbod meteen laten schieten. De Belgische Ritchie-limonade bijvoorbeeld is erg lekker. Een oud recept van een bedrijfje dat kort na de Tweede Wereldoorlog over de kop ging en enkele jaren geleden terug is opgepikt door de kleinzoon van de stichter.”
Lees verder onder de foto
Cristal
De boycot op Amerikaanse producten staat niet op zichzelf. Toen Frankrijk zich opnieuw inliet met kernproeven verkocht het café geen Franse wijnen, likeuren en sigaretten meer. Nadat AB InBev Hoegaarden overnam en de lokale traditie en brouwerij sloot, met vele ontslagen tot gevolg, waren ook producten als Jupiler en Stella Artois niet meer welkom. ,,Wij serveren hier al dertig jaar Cristal, wij moeten de eerste Antwerpse kroeg zijn ooit met die pils van het vat”, zegt Joris, die negen jaar geleden de zaak overnam en er inmiddels 24 jaar werkt.
Mexicaans
Met het einde van de Amerikaanse boycot doet ook de zure pepersaus Tabasco - die níet uit Mexico komt - opnieuw zijn intrede, voor de talrijke spaghetti ’s en lasagnes die in het café over de toog gaan. ,,Nog zo’n uniek product dat moeilijk te vervangen was, maar we hebben het wel gevonden. In Mexico. We vonden het best geestig om een Mexicaans product te introduceren na een Trump-boycot”, grapt Joris.
David en Babs hopen rond de paasvakantie fysiek weer open te gaan. Ondertussen behelpen ze zich via take away met maaltijden en bierpakketten. Eind vorig jaar verkochten ze kersttruien met de optimistische boodschap ‘alle dagen ho.. ho.. hopen’.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie. -
PREMIUM
Scheveningen wordt toeristentrekker met take-away, maar wat kan er verder in de horeca?
Scheveningen wordt een toeristentrekker met take away. Door de lockdown zit er voorlopig niks anders op, dan badgasten in maart op deze manier te bedienen. Die inschatting maakt Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Den Haag. -
Koken & eten
Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel.
-
Wat Eten We Vandaag: Garnalenloempia’s uit de oven
Loempia’s maken zonder te frituren? Jazeker, deze loempia’s maken we in de oven. Lekker krokant en goed gevuld met garnalen, groenten en glasmie. Glasmie is een halfdoorzichtige, dunne noedel die veel wordt gebruikt in loempia’s. -
PREMIUMKoken & eten
Nieuw medicijn tegen obesitas: ‘Gewichtsverlies van meer dan 20 procent mogelijk’
Een medicijn tegen obesitas? Daar kijken veel mensen (binnen en buiten de medische wereld) halsreikend naar uit. Een nieuw, grootschalig onderzoek lijkt uit te wijzen dat er een vorm van medicatie is gevonden die bij een deel van de patiënten helpt. -
Koken & eten
Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt.