Chef-kok François Geurds steunt Rotterdamse daklozen met gouden oliebollen en een feestmaal
Koken & EtenKoken voor daklozen is tweesterrenchef François Geurds niet vreemd, maar dit jaar staat er wel iets heel bijzonders op het menu. Al vier jaar organiseert Geurds speciale evenementen, van barbecues tot diners, om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor daklozen in Rotterdam. Deze keer pakt hij uit met een kerstmaaltijd én speciale gouden champagnebier-oliebollen.
Delen per e-mail
Het is even aanpoten geweest, maar Geurds is klaar met de voorbereidingen voor 31 december. Die dag worden er wel zeshonderd maaltijden uitgedeeld en nog veel meer oliebollen gebakken. ,,Het kerstdiner koken we voor de daklozen”, vertelt de man achter FG Food Labs. ,,De oliebollen verkopen we om geld voor hen in te zamelen.”
Het is natuurlijk een heel zwaar jaar geweest voor de horeca, maar daklozen moeten iedere dag vechten
Door de pandemie wordt voor Geurds nog eens extra bevestigd hoe belangrijk het is om aandacht voor daklozen te vragen. ,,Het is natuurlijk een heel zwaar jaar geweest voor de horeca, maar daklozen hebben hun hele leven geen dak boven het hoofd”, legt hij uit. ,,Zij moeten iedere dag vechten. Vanwege de pandemie is het gebaar dit jaar wel extra speciaal. Het geeft me een goed geval dat ik iets bij kan dragen.”
Vanwege de voorzorgsmaatregelen worden de maaltijden dit jaar afgehaald en door onder meer opvanghuizen gedistribueerd. ,,We hebben dit jaar van alles op het menu staan”, vertelt de kok over het kerstdiner. ,,Tonijn, stamppotten, vleesgerechten. En we doen er nog wat oliebollen bij.”
Lees verder onder de foto.
Bladgoud en champagnebier
Het idee voor de champagnebier-oliebollen ontstond uit de samenwerking die Geurds heeft met brouwerij De Goede & De Stoute. ,,Ik was natuurlijk al met deze daklozendiners bezig en toen kwamen zij met het idee om daarvoor speciale oliebollen met champagnebier te ontwikkelen”, vertelt Geurds. Het ontwikkelen van het recept ging van een leien dakje. ,,Je moet het altijd even testen, maar dat ging al snel prima. Ze zijn goed gelukt.”
Mensen reageren verbaasd als ze horen hoeveel daklozen er zijn in Rotterdam
Alle opbrengsten van de oliebollen gaan naar nieuwe maaltijden voor daklozen. ,,Voor 25 euro krijg je vijf oliebollen, waarvan één met bladgoud”, aldus de kok. ,,In alle oliebollen zit champagnebier.” De oliebollen zijn online te bestellen (via takeaway@fgrestaurant.nl, red.) en kunnen tussen 12.00 uur en 15.00 uur voor de deur van FG Restaurant in Rotterdam opgehaald worden.
,,Zo kunnen we ervoor zorgen dat we ons aan de richtlijnen houden en dat er geen lange rij komt te staan”, zegt Geurds. Wanneer alle oliebollen verkocht zijn, zit de dag er nog niet op. ,,Wanneer we klaar zijn met de verkoop, focussen we ons op de maaltijden voor de daklozen.”
Rotterdamse daklozen
De chef-kok vindt het belangrijk dat hij mensen bewuster maakt van de situatie van daklozen in Rotterdam. ,,In deze coronatijd denkt iedereen aan zichzelf”, licht hij toe. ,,Ik denk dat het ook belangrijk is om in je eigen stadje aan andere mensen te denken. Er zijn in Rotterdam naar schatting 30.000 daklozen. Daar staan wij nooit bij stil.”
Het is volgens Geurds belangrijk om in je eigen omgeving te bekijken wat je voor anderen kunt betekenen. ,,We zijn natuurlijk veel bezig met goede doelen in het buitenland, maar kijk ook eens in je eigen stad”, aldus de kok. ,,Ik merk dat dat besef er bij veel mensen niet is. Die hebben helemaal niet in de gaten dat er zo veel daklozen zijn in Rotterdam.”
Geurds is blij dat hij met zijn initiatieven bij kan dragen aan het bewustzijn rondom het probleem. ,,Als je de situatie uitlegt aan mensen, krijg je vooral verbaasde reacties”, zegt hij. ,,Vooral vanwege het grote aantal daklozen dat in de stad leeft. Het is misschien een druppel op de hete plaat, maar het is wel een beginnetje toch?”
Meer zien? Bekijk hier video’s over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
PREMIUMKoken & eten
Elf mannen laten zien dat anorexia geen meisjesziekte is
Dat anorexia geen meisjesziekte is, laten elf mannen zien op een expositie in de Melkweg in Amsterdam. Fotograaf Mafalda Rakoš volgde een jaar hun buitenkant en binnenwereld. -
Wat Eten We Vandaag: Garnalenloempia’s uit de oven
Loempia’s maken zonder te frituren? Jazeker, deze loempia’s maken we in de oven. Lekker krokant en goed gevuld met garnalen, groenten en glasmie. Glasmie is een halfdoorzichtige, dunne noedel die veel wordt gebruikt in loempia’s. -
PREMIUMDe Pollepel thuis
‘Sterrenstamppot’ van François Geurds: tegen zo’n sukadelapje kan oma niet op
Niets lekkerder dezer dagen dan een kom dampende snert of een troostrijke winterstamppot. Maar hoe smaakt zo’n oud-Hollands gerecht als het bereid wordt door een echte sterrenchef? Kan hij het beter dan oma? Voor de Pollepel Thuis haalden we stamppot en erwtensoep bij FG Restaurant (twee Michelinsterren). -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
-
PREMIUM
Raymon en Marchiano lanceren eigen jenever: ‘Oubollig? Als opa en oma het drinken, drinkt iedereen het’
Ze gaven zichzelf een jaar de tijd om 1250 flessen te verkopen. Binnen tien dagen waren ze op. De jenever Barak’51 van twee Leerdamse vrienden blijkt niet alleen binnen de Molukse gemeenschap een schot in de roos. ‘Ook bij mensen die zeggen dat ze geen jenever lusten.’ -
15
De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter
Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen. -
PREMIUM
Deze theatertechnici verloren hun baan en gingen bier brouwen: ‘Onze droom is eigen brouwerij’
‘Dryade’ en ‘Feniks’ heten de twee biertjes van de kersverse Nieuwerkerkse brouwerij De Mythe. Bedacht in Nieuwerkerk aan den IJssel, gebrouwen in Amstelveen. ,,Onze droom is ooit een eigen brouwerijtje met proeflokaal in Nieuwerkerk te beginnen.”