Coronaproof dineren: bij dit restaurant zit je binnenkort in je privé-kas
Koken & etenDe anderhalvemeterregel weerhoudt veel horeca-ondernemers ervan om hun deuren vanaf 20 mei weer te openen. Kunst- en cultuurinstelling Mediamatic gaat testen met veilige ‘quarantainekassen’ waarin gasten kunnen dineren.
Willem Velthoven, oprichter en directeur van Mediamatic, vertelt zich te ergeren aan collega’s in de sector die roepen dat het onmogelijk is, gastvrij zijn op 1,5 meter afstand. ,,Het is voor grote horeca-ondernemers die zaken draaien waar het gaat om piekdrukte en massa-omzet misschien moeilijk. Maar er is een ander deel van de horeca waar het gaat om aandacht, de tijd nemen en zorgvuldigheid. Deze ondernemingen worden veel minder bedreigd. Wij zijn daar een voorbeeld van.”
Plantenkassen
De overheidsvoorschriften zijn simpel, legt Velthoven uit. ,,We mogen geen drank of spijs verstrekken. Alle horeca is dicht tot 20 mei en wij dus ook.” Geïnspireerd door de voorzorgsmaatregelen ‘herontwerpt’ zijn instelling naar eigen zeggen het samenzijn. ,,Ik kan niet zeggen dat ik blij word van corona”, vervolgt Velthoven. ,,Maar de urgenties die hieruit voortkomen zijn voor ons op een bepaalde manier weer inspiratie.” Het bewijs is het nieuwe project Serres Séparées. Dit biedt mensen de mogelijkheid om in Amsterdam te dineren in glazen kassen met uitzicht over het water.
Het idee om kassen te gebruiken om een intieme en veilige dinerervaring te creëren lag voor de hand. ,,Die kassen hadden we al”, vertelt Velthoven. ,,Daar zijn verschillende kunstprojecten met planten in gedaan. We probeerden het met mensen en het bleek nét te passen.” In Londen zijn dit soort afgesloten ‘huisjes’ al meer te zien. Igloo dining heet het daar en je kunt het op diverse locaties doen.
Lopend vuurtje
Behalve de afgesloten kassen moet ook de normale bediening op de schop. ,,Je kunt gasten niet aan tafel serveren. Ze zullen zelf hun glas moeten inschenken of consumpties van het blad moeten pakken. Daar zijn we nu mee aan het testen”, aldus Velthoven.
Het is mogelijk om onder voorbehoud in de maand juni een diner te boeken. Wil je hier bij zijn, dan moet je snel zijn, laat de oprichter weten. ,,We hebben het project gisteren op de website gezet en het ging als een lopend vuurtje. Momenteel zijn er nog maar een paar plekken beschikbaar voor juni.”
Veel ondernemers zijn bezig hun bedrijf om te bouwen. Ook John Prins, eigenaar van Luden in Den Haag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolsaté uit de oven
Een dagje vegetarisch? Dat gaat heel gemakkelijk met deze bloemkoolsaté. Lekker gekruid en gezond. Serveer met wat bami of rijst en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke hummus
Het geheim van een smeuïge hummus is volgens ons? Een goede hakmolen of foodprocessor. Kook bovendien de voorgekookte kikkererwten. Dat maakt ze nog smeuïger. -
Diëtisten luiden noodklok: ‘Veel ouderen door coronacrisis ondervoed’
Voldoende eten is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Steeds meer van hen kampen met ondervoeding, met grote gevolgen voor hun weerbaarheid. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
Geld35
Supermarkten geven hoogste kortingen in jaren
Wie boodschappen doet, kan bij de supermarkten gemiddeld 35 procent goedkoper uit zijn door kortingen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de aanbieding ‘1+1 gratis’ het meest voorkomt. -
Wat Eten We Vandaag: Courgettelasagne met gedroogde ham
Voor wie weinig tijd heeft om te koken is deze makkelijke courgettelasagne met gedroogde ham een idee. Qua voorbereiding vraagt het tien minuten van je tijd, daarna neemt de oven het werk van je over. Bovendien bevat deze smaakvolle lasagne geen pasta maar courgette. Dus: een koolhydraatarme maaltijd.