Coronaproof dineren: bij dit restaurant zit je binnenkort in je privé-kas
Koken & etenDe anderhalvemeterregel weerhoudt veel horeca-ondernemers ervan om hun deuren vanaf 20 mei weer te openen. Kunst- en cultuurinstelling Mediamatic gaat testen met veilige ‘quarantainekassen’ waarin gasten kunnen dineren.
Willem Velthoven, oprichter en directeur van Mediamatic, vertelt zich te ergeren aan collega’s in de sector die roepen dat het onmogelijk is, gastvrij zijn op 1,5 meter afstand. ,,Het is voor grote horeca-ondernemers die zaken draaien waar het gaat om piekdrukte en massa-omzet misschien moeilijk. Maar er is een ander deel van de horeca waar het gaat om aandacht, de tijd nemen en zorgvuldigheid. Deze ondernemingen worden veel minder bedreigd. Wij zijn daar een voorbeeld van.”
Plantenkassen
De overheidsvoorschriften zijn simpel, legt Velthoven uit. ,,We mogen geen drank of spijs verstrekken. Alle horeca is dicht tot 20 mei en wij dus ook.” Geïnspireerd door de voorzorgsmaatregelen ‘herontwerpt’ zijn instelling naar eigen zeggen het samenzijn. ,,Ik kan niet zeggen dat ik blij word van corona”, vervolgt Velthoven. ,,Maar de urgenties die hieruit voortkomen zijn voor ons op een bepaalde manier weer inspiratie.” Het bewijs is het nieuwe project Serres Séparées. Dit biedt mensen de mogelijkheid om in Amsterdam te dineren in glazen kassen met uitzicht over het water.
Het idee om kassen te gebruiken om een intieme en veilige dinerervaring te creëren lag voor de hand. ,,Die kassen hadden we al”, vertelt Velthoven. ,,Daar zijn verschillende kunstprojecten met planten in gedaan. We probeerden het met mensen en het bleek nét te passen.” In Londen zijn dit soort afgesloten ‘huisjes’ al meer te zien. Igloo dining heet het daar en je kunt het op diverse locaties doen.
Lopend vuurtje
Behalve de afgesloten kassen moet ook de normale bediening op de schop. ,,Je kunt gasten niet aan tafel serveren. Ze zullen zelf hun glas moeten inschenken of consumpties van het blad moeten pakken. Daar zijn we nu mee aan het testen”, aldus Velthoven.
Het is mogelijk om onder voorbehoud in de maand juni een diner te boeken. Wil je hier bij zijn, dan moet je snel zijn, laat de oprichter weten. ,,We hebben het project gisteren op de website gezet en het ging als een lopend vuurtje. Momenteel zijn er nog maar een paar plekken beschikbaar voor juni.”
Veel ondernemers zijn bezig hun bedrijf om te bouwen. Ook John Prins, eigenaar van Luden in Den Haag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolsaté uit de oven
Een dagje vegetarisch? Dat gaat heel gemakkelijk met deze bloemkoolsaté. Lekker gekruid en gezond. Serveer met wat bami of rijst en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan. -
Wat Eten We Vandaag: Fish & Chips met bierbeslag en ravigottesaus
Voor de lekkerste fish & chips gebruik je bierbeslag om de witvis in te dompelen. Welke biersoort dat is kun je mee experimenteren: bokbier in de herfst of een witbier voor de warmere dagen. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Diëtisten luiden noodklok: ‘Veel ouderen door coronacrisis ondervoed’
Voldoende eten is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Steeds meer van hen kampen met ondervoeding, met grote gevolgen voor hun weerbaarheid. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).
-
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Artisjokken en groene asperge quiche
Deze rechthoekige quiche met artisjokken en groene asperges doet het erg goed bij een borrel of op een buffettafel. Je kan natuurlijk ook een ronde quiche- of taartvorm gebruiken. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.