Deze zes vegarestaurants hebben nog geen Michelin-ster, maar verdienen er wel een
Koken & etenIn Frankrijk heeft voor het eerst een veganistisch restaurant een Michelin-ster gekregen. Of een vegan- of vegarestaurant in Nederland dit jaar óók een ster zal krijgen? Als het aan de Vegetariërsbond ligt zijn er zeker kanshebbers.
Of Nederland vanaf dit voorjaar net als Frankrijk een vegarestaurant zal tellen met een Michelin-ster houdt het bandenconcern nog even geheim. Op 29 maart verschijnt de nieuwe culinaire gids pas. Maar zijn er wel vegan- en vegarestaurants die die eer verdienen?
,,Veelal krijgen vooral veganistische fastfoodrestaurants aandacht”, zegt Erwin Polderman van de Vegetariërsbond. Zo kun je in Amersfoort sinds kort een vegan kapsalon eten. ,,Het is tijd dat het hogere segment meer in de schijnwerpers komt te staan. Daar zijn er vooralsnog niet al te veel van.” Dit zijn de restaurants die best een Michelin-ster verdienen:
1. WAKU WAKU Utrecht
Met het LekkerVega-keurmerk voor restaurants zet de Vegetariërsbond restaurants met een bovengemiddeld aantal vegetarische opties op het menu. ,,Restaurant WAKU WAKU in Utrecht is met deze prijs gecertificeerd én is de winnaar van de VeganAwards in 2020’’, aldus Polderman. ,,Dit restaurant verdient in ieder geval een Michelin-ster.”
2. Morris & Bella Amsterdam
Bij restaurant Morris & Bella in Amsterdam spelen groenten en veganistisch de hoofdrol. De kaart is 100 procent vegan, máár op verzoek kun je bij het reserveren een vegetarisch gerechtje of een stukje vlees of vis laten maken. ,,Ook dit restaurant kreeg het LekkerVega-keurmerk ‘Goud’”, laat Polderman weten.
3. Gys Utrecht
Gys verdient ook een ster volgens de Vegetariërsbond: ,,Dat komt door hun creatieve keuken. Het is een positieve kartrekker en inspirator in deze coronatijden.” Het restaurant heeft twee vestigingen in Utrecht en is wederom gecertificeerd met het eerder genoemde keurmerk ‘Goud’.
4. Bij Albrecht Eindhoven
Dit restaurant in Eindhoven werkt met dagverse producten en streeft naar ‘zero waste’, dus geen verspilling. In dit restaurant maak je een keuze uit een 4-, of 5-gangen diner. Bij Albrecht is aangesloten bij Dutch Cuisine, de Vegetariërsbond en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.
5. De Nieuwe Winkel Nijmegen
Polderman beschrijft De Nieuwe Winkel als een restaurant met een prachtige locatie met een fantastische gastronomie, gebaseerd op planten in de achtertuin. Vegetarisch kan een onderdeel zijn van de wisselende en vaak niet gespecificeerde menukaart, maar deze kunnen geweigerd of overgeslagen worden. Te vinden in Nijmegen.
6. Restaurant Gaia Diepenveen
Dit restaurant is 100 procent vegetarisch, maar meer dan de helft hiervan is ook nog eens veganistisch. Het restaurant hoort bij het hotel in Diepenveen en serveert op hoog niveau fijne gerechten. Restaurant Gaia is door de Vegetariërsbond gecertificeerd met het LEKKER VEGA Keurmerk ‘Goud’.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
-
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolsteak met linzensalade
Deze bloemkoolsteaks zijn een leuk alternatief voor vlees, vanwege de geroosterde smaak. Het roosteren geeft de bloemkool een zoete smaak, zoeter dan wanneer je bloemkool zou koken. -
Wat Eten We Vandaag: Havermout bonbons
Deze havermout bonbons maak je met dadels en natuurlijk havermout. Maak ze af met verschillende soorten chocolade, pistachenootjes, fruit en kokos en jouw bonbons zijn klaar om van te genieten. Heerlijk voor bij de koffie of als afsluiting van een diner. -
Franse peuter stikt in stukje worst, ouders slepen vleeswarenleverancier voor rechter
De topman van vleesleverancier Herta moet maandag in het zuidwesten van Frankrijk voor de rechter verschijnen wegens de dood van een 2-jarig jochie. Hij stikte in 2014 in een stukje knakworst van het bedrijf. Dat wordt nu dood door schuld verweten ‘door kennelijk opzettelijke schending van een veiligheids- of voorzichtigheidsverplichting’, meldt de Franse nieuwszender France Info. -
9
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Klassieke quiche Lorraine
De Quiche Lorraine is ontstaan in de Franse regio Lotharingen. De hoofdingrediënten zijn room, eieren en spek. Leuk weetje: de naastgelegen regio Elzas heeft als typisch streekgerecht de flammkuchen, waarbij spek ook een van de belangrijkste ingrediënten is. Voor de quiche kun je zelf deeg maken, maar ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.