Dikke rijen bij de bakker: we verorberen vandaag miljoenen oranje tompouces
Koken & etenOranje shirt aan, rood-wit-blauw op de wangen en natuurlijk een oranje tompouce. Ook al is er geen vrijmarkt of feest vandaag, dat betekent niet dat we Koningsdag niet vieren. Hema verwacht een recordaantal oranje tompouces te verkopen.
Voor veel banketbakkers is het een van de leukste dagen van het jaar. Koningsdag staat garant voor veel bestellingen, dikke rijen en oranje gebak dat de winkel uitvliegt. Zeker als er verder weinig vertier is, vinden veel mensen het prima om lang te wachten op hun lekkers.
Vorig jaar, toen we voor het eerst genoegen moesten nemen met een karige Koningsdag, stonden klanten van een banketbakker in Wijk bij Duurstede tot bijna een uur in de rij. ,,Om half acht stonden de eersten al voor de deur”, vertelde de bakker later. ,,Toen ik de deur om tien voor acht open deed, was het booming.’’
Hema scoort dit jaar waarschijnlijk een record met een miljoen tompouces die over de toonbank gaan. Ongekend, noemt de woordvoerder het. ,,We hebben ook dit jaar ingezet op vooraf bestellen, zodat we beter weten hoeveel we er moeten maken. Dat doen we met een Koningsdagspel met virtual reality op je telefoon. De bakkers gaan de hele dag en nacht door om alle tompoucefans blij te maken.”
Albert Heijn geeft geen precieze cijfers, maar meldt ‘honderdduizenden doosjes’ met oranje tompouces aan de winkels en online te gaan leveren. In een doosje zitten vier tompouces. Het is een heel populaire lekkernij, aldus de woordvoerder, al waren de oranje soesjes vorig jaar net zo populair. Daarnaast rekenen veel AH-klanten oranje donuts, oranje schnitte en de oranje musketflikken af.
Het is logisch dat we massaal aan het lekkers gaan, vindt bakker Chris Vreugdenhil uit Maasdijk: de vrijmarkten, rommelmarkten en andere Koningsdagactiviteiten zijn afgelast. ,,Mensen besloten vorig jaar er thuis maar iets feestelijks van te maken. Niet alleen op Koningsdag, maar ook al eerder. Die trend zet dit jaar door. Vandaar dat we tien dagen voor Koningsdag met de verkoop van oranje gebak zijn begonnen. Het zorgt voor een recordomzet”, vertelde hij vorige week aan deze site.
Oud recept?
De tompouce - een kleine versie van de bekende Franse ronde taart van bladerdeeg met de naam millefeuille - bestaat al lang in Nederland, meldt de website Eetverleden. De variant met roze glazuur bovenop stond al in 1918 in een kookboek dat de titel De banketbakker in de keuken droeg. De grote versie, de ronde millefeuille, staat in datzelfde kookboek met een oranje glacé-bovenlaag.
Hema bakt de tompouces met het oranje glazuur in ieder geval sinds Koninginnedag 1993, aldus de woordvoerder. ,,In mijn herinnering is dat de eerste keer. Ik werkte toen zelf in Hema Zwolle, daar was toen nog een bakkerij op de tweede verdieping van het winkelpand en kwamen ze per kar naar beneden”, vertelt zij. ,,Op een gegeven moment was de oranje kleur op en gingen de bakkers door met de roze kleur om maar geen klant teleur te stellen.”
Nog eentje zelf maken vandaag? Robèrt van Beckhoven legt uit hoe je dat doet:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
En IS HET WAT?
Nieuwe kipvervanger is bedrieglijk echt, maar hoe smaakt het?
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel Future Chicken. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Wat Eten We Vandaag: Plaatpizza met asperges en gerookte zalm
Asperges en gerookte zalm: een geliefde combinatie. Deze plaattaart is lekker makkelijk, de oven doet namelijk het meeste werk. Heerlijk romig dankzij de aspergesaus en afgetopt met verse dille als smaakmaker. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Kan 't goedkoper?
Kipfilet steeg afgelopen jaar flink in prijs: dit kun je doen om je maaltijdkosten te drukken
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: kipfilet.
-
Wat Eten We Vandaag: Kip kerrie met rijst
Deze kip kerrie is een simpel gerecht, maar vol van smaak door de kruidige kerrie en de romige crème fraîche. De toevoeging van ananas geeft het gerecht een verfrissende, zoete touch. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Koken & Eten
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe melk: ‘Ga niet eerst een ommetje maken’
Een bezoekje brengen aan de boer in plaats van de supermarkt. Een toenemend aantal mensen kiezen ervoor om hun melk zo vers mogelijk te halen. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Maar of rauwe melk ook echt gezonder is, is onduidelijk.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer