Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan
VideoOf je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand, je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren.
Delen per e-mail
Een maandje niet drinken is populair. Deze maand doen meer dan 32.000 Nederlanders mee aan IkPas. Ze maken met zichzelf de afspraak 30 of 40 dagen de alcohol te laten staan. Sommige mensen koppelen het iets later in het jaar aan de vastenmaand die katholieken traditioneel in acht nemen in de periode voor Pasen. Anderen vinden het gewoon een uitdaging om hun drinkgewoonten tegen het licht te houden.
Wat begon in Engeland is in enkele jaren uitgegroeid tot een grotere beweging van mensen die het belang van stoppen en minderen inzien.
Wat zo’n maand droog staan met je lijf doet, leggen psychiater en gedragswetenschapper Arnt Schellekens en leverarts Eric Tjwa uit in de video van Universiteit van Nederland. Bekijk ‘m hierboven!
Dit artikel verscheen eerder op 1 januari 2019.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Zwarterijstbowl met tahinsaus
Hoe gaaf ziet deze vegetarische bowl eruit? Door de zwarte rijst komen de felle kleuren van de groenten goed naar voren. De bowl wordt geserveerd met een spiegelei en tahinsaus; een heerlijke combinatie van smaken. -
PREMIUMVoor jou getest
Dit zijn de beste biertjes uit blik
Nederlandse brouwers ontdekken blik als verpakking voor hun gerstenat. Metaalsmaak? Welnee, blik biedt grote kansen. -
PREMIUMKoken & eten
Elf mannen laten zien dat anorexia geen meisjesziekte is
Dat anorexia geen meisjesziekte is, laten elf mannen zien op een expositie in de Melkweg in Amsterdam. Fotograaf Mafalda Rakoš volgde een jaar hun buitenkant en binnenwereld. -
PREMIUMKoken & eten
Expert proeft tien mocktails: ‘Deze ruikt naar schraal bier’
Als het warm weer is, lonken de koude drankjes. Omdat alcohol en hitte niet altijd goed samen gaan, test expert Marie Claessens tien alcoholvrije mocktails. -
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta met kipfilet in parmaham
De combinatie van pasta en kip is altijd goed! In dit recept is de pasta heerlijk romig door de toevoeging van roomkaas. De kip heeft een lekkere twist doordat deze is gewikkeld in parmaham. Deze heerlijke pasta staat binnen no-time op tafel.
-
Wat Eten We Vandaag: Zoete aardappelstamppot met spinazie
Zin in een lekkere én makkelijke maaltijd? Deze zoete aardappelstamppot met spinazie heb je zo op tafel staan en is supersimpel te maken. De stamppot wordt afgetopt met tomaatjes, olijven en witte kaas; een heerlijk vegetarisch gerecht. -
PREMIUM
Scheveningen wordt toeristentrekker met take-away, maar wat kan er verder in de horeca?
Scheveningen wordt een toeristentrekker met take away. Door de lockdown zit er voorlopig niks anders op, dan badgasten in maart op deze manier te bedienen. Die inschatting maakt Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Den Haag. -
PREMIUM
Stadsbestuur buigt voor horeca en past regels zo aan dat culinaire wandelingen toch nog mogen
De gemeente heeft de regels aangepast voor stadswandelingen die bedoeld zijn om de horeca te ondersteunen. Ze kunnen nu conform de coronaregels alsnog doorgang vinden.