Dit is de beste chef van het jaar: ‘Hij legt zijn energie en opgewektheid in gerechten’
Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. De Brabantse kok verwerkt zijn ‘energie en opgewektheid’ in zijn gerechten, aldus de redactie van de bekende culinaire gids.
Delen per e-mail
Zijn benoeming is zojuist bekendgemaakt in Amsterdam bij de presentatie van de Gault&Millau-gids 2020. ‘Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervaren’, aldus de redactie in de gids. ‘Knap en tegelijkertijd leuk en vooral lekker hoe hij zijn energie en opgewektheid in zijn gerechten kan vertalen.’
De titel van Jonge topchef van het Jaar gaat naar Thijs Meliefste van Meliefste in Wolphaartsdijk. De nieuwe gids bevat meer dan 800 restaurants waar je volgens de kenners echt heen moet. De nadruk ligt dit jaar op laagdrempelige restaurants die snel en ‘prijsvriendelijk’ een goed resultaat leveren. Deze aparte categorie – vergelijkbaar met de Bib Gourmand van Michelin – telt 100 adressen in de Randstad.
De gids komt tot stand dankzij onafhankelijke, professionele inspecteurs, zo verzekert Gault&Millau. Zij bezoeken de restaurants anoniem en delen die in op een schaal van 1 tot 20. Restaurants die 13 punten of hoger scoren, worden geselecteerd en krijgen een vermelding in de gids. Restaurants met 12 punten krijgen een vermelding online.
Dit zijn alle winnaars van de Gault&Millau-awards 2020:
- Chef van het Jaar: Soenil Bahadoer - De Lindehof, Nuenen
- Jonge topchef van het Jaar: Thijs Meliefste - Meliefste, Wolphaartsdijk
- Gastheer van het Jaar: Sascha Speckemeier - Spectrum, Amsterdam
- Ontdekking van het Jaar: Zoë Jonker - Sal do Mar, Rhenen
- Prijs-Plezier van het Jaar: Zoldering, Amsterdam
- Aziatisch restaurant van het Jaar: Nayolie van Chef Kelvin Lin, Voorschoten
- Wijnkaart van het Jaar: Zarzo, Eindhoven
- Sommelier van het Jaar: Yoshiko Takayama - Amarone, Rotterdam
- Dessert van het Jaar: Giel Kaagman - Kaagman & Kortekaas, Amsterdam
- Groentegerecht van het Jaar: Emile van der Staak - De Nieuwe Winkel, Nijmegen
- Ambachtsman van het Jaar: Dick Soek - Piloersemaborg, Den Ham
- Hoogste binnenkomer van het Jaar: Codium, Goes en De Nieuwe Winkel, Nijmegen
- Bistronoom van het Jaar: Auberge Jean & Marie, Amsterdam
- Terras van het Jaar: De Steenen Tafel, Arnhem
- Lifetime Achievement Award: Toine Hermsen
- Cocktailbar van het Jaar: Pulitzer’s Bar, Amsterdam
- POP of the Year: Simonis aan de haven, Scheveningen (Den Haag)*
Hartje
De kwaliteit op het bord is volgens de culinaire gids leidend. Naast dit puntensysteem werkt de gids met iconen: een ❤ symboliseert een sympathieke zaak, een restaurant met een geweldige wijnkaart krijgt een 🍇 en een 🙂 staat voor een goede prijs-plezierverhouding.
De van oorsprong Franse gastronomiegids viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Wat ooit begon als een tijdschrift met culinaire aanbevelingen voor Parijzenaren is met restaurantgidsen in achttien landen uitgegroeid tot een internationaal erkende selectie en ranglijst van restaurants.
* De zogenoemde POP-categorie is nieuw, meldt Gault&Millau. Het gaat om een selectie van 100 toegankelijke adressen in de Randstad die opvallen door hun ‘concept en beleving’. Het zijn vaak restaurants die zijn gespecialiseerd in een product of de bereiding daarvan. De eerste winnaar in deze categorie is Simonis aan de Scheveningse haven, een visrestaurant.
Soenil Bahadoer, eigenaar en chef van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen, kookte een aantal dagen in een pop-uprestaurant in Den Bosch. Inspiratiebron? Vincent van Gogh.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In januari eet Ellen alleen planten: ‘Fris, maar niet frisser dan anders’
Elf dagen heb ik nu niks dierlijks gegeten. Geen vlees, zuivel en eieren. De nieuwsgierigheid naar wat het doet met mijn lijf en hoofd en het besef dat plantaardig eten minder belastend is voor de planeet heeft me dit doen besluiten. In januari eet ik alleen planten. -
Deze 17 restaurants hebben Bib Gourmand gekregen van Michelin
Nederland telt 133 restaurants met het stempel Bib Gourmand. Deze aanduiding van Michelin betekent dat de prijs-kwaliteitverhouding heel goed is. In totaal kregen 17 nieuwe restaurants een Bib Gourmand en 15 verloren die status. -
Vrouw ontdekt dat echtgenoot vreemdgaat door foto bij recensie restaurant
Tom Sietsema, restaurantrecensent bij de Amerikaanse krant Washington Post, is ongewild betrokken geraakt bij een gênant geval van overspel. Op de foto die bij zijn laatste bespreking stond, was volgens een lezeres haar echtgenoot te zien terwijl hij zat te dineren met een onbekende vrouw. Toen de man door haar met het kiekje werd geconfronteerd, gaf hij zijn buitenechtelijke affaire toe. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht. -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen.
-
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe. -
Koken & Eten Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 6
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten.