Dit is de voorganger van de snackbar: de Amsterdamse broodjeszaak
Aan het eind van de 19de eeuw duiken in Amsterdamse Joodse buurten de eerste broodjeswinkels op, waar slagers vleeswaren voor directe consumptie verkopen. Na de oorlog wordt het belegde broodje een populaire snelle hap, maar het moet dan wel de concurrentie aangaan met een nieuwe fenomeen: de snackbar.
Delen per e-mail
Dagblad De Tijd wist in 1958 zeker dat het Amsterdamse broodje de wereld zou gaan veroveren: āHet belegde broodje, honderd procent Amsterdams van origine, gaat op de Wereldtentoonstelling te Brussel furore maken.ā
De heer Halverstad, eigenaar van broodjeswinkel Plein 24 aan het Leidseplein, zou zijn befaamde broodjes tijdens de Expo 58 bij een breed, internationaal publiek onder de aandacht brengen. Als Amsterdamse antwoord ook op de snel oprukkende Belgische patates friet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Cookies & cream trifle
Knapperige cookie kruimels vergezeld door romige, luchtige laagjes en een cookie crĆØme. Klinkt goed, toch? Het leuke is dat de trifle geserveerd in glaasjes erg feestelijk en indrukwekkend eruit ziet, maar supersimpel is om te maken. Weinig werk, groots resultaat! Je moet deze romige trifle absoluut een keer hebben geprobeerd. -
Koken & eten Waarom je beter geen light frisdrank drinkt als je fit wilt worden
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. In deze video geeft ze antwoord op vragen van deelnemers aan haar challenge. -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten. -
Doe mee met de winactie en maak kans op cadeaupakket Pascale Naessens
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en Ʃcht eten. Vandaag geven we laatste drie cadeaupakketten weg. -
Vrouw ontdekt dat echtgenoot vreemdgaat door foto bij recensie restaurant
Tom Sietsema, restaurantrecensent bij de Amerikaanse krant Washington Post, is ongewild betrokken geraakt bij een gĆŖnant geval van overspel. Op de foto die bij zijn laatste bespreking stond, was volgens een lezeres haar echtgenoot te zien terwijl hij zat te dineren met een onbekende vrouw. Toen de man door haar met het kiekje werd geconfronteerd, gaf hij zijn buitenechtelijke affaire toe.
-
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: āWat een helā
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand. -
PREMIUM
Koken & eten Klassieke kerstgerechten bij AH: terug naar de tuttige jaren 80
Na de kritiek van vorig jaar kiest AH dit jaar voor een klassieke kerst. Het kerstmagazine staat in het teken van allemansvrienden als kalkoen, gerookte zalm en ossenstaartsoep. -
PREMIUM
Horeca pas op zijn vroegst (deels) in maart open: āWe zijn een beetje murw geslagenā
ARNHEM - De horeca mag, gedeeltelijk, pas op zijn vroegst in maart open. Dan is volgens het OMT namelijk pas, als het meezit, de situatie bereikt dat er niet meer dan 10 nieuwe ic-opnames per dag zijn.