Dit is de winnaar van Heel Holland bakt
Koken & etenRuim 3,7 miljoen mensen zagen zondagavond hoe Elizabeth het achtste seizoen van Heel Holland bakt won. De finale leverde een recordaantal koekjes en taartjes op.
Delen per e-mail
Eric, Elizabeth en Thijs kregen twee kansen om zich van hun beste kant te laten zien. Deze keer dus geen drie, zoals in de andere rondes. De technische ronde bestond uit een gebakje-met-een-dakje.
De finalisten moesten een sloffentaartje maken met fruit. Daar overheen dienden ze een suikerbolletje te creëren: het dakje. Thijs was behulpzaam als altijd: zelfs in de finale voelde hij zich niet te goed om Elizabeth te helpen.
Het dakje was een hele klus: de bakkers hadden meerdere pogingen nodig om iets te fabriceren. ,,Reservedak”, noemde Thijs de 'jampot’ die hij had gemaakt. ,,Anders doe je gewoon een glazen bakje erover, Robèrt ziet dat niet joh”, grapte Van Duin nog. ,,Het is de finale maar."
Voelt lekker, eindelijk een opdracht gewonnen
Van Beckhoven was trots op de drie taartjes: op alle exemplaren zat een dakje en dat was al heel wat. Over die van Thijs was hij 'heel tevreden'. Elizabeths taartje bleek minder geslaagd. ,,Net geen lekker taartje", vond hij. Jurylid Janny van der Heijden vond vooral de 'doorgeslagen’ room niet aangenaam. Erics dikke dak was mooi helder en zijn taartje kreeg als oordeel 'fraai, maar helaas niet helemaal gaar'. Plussen en minnen, zoals Van Beckhoven het samenvatte. Het exemplaar van Eric was al met al het beste. ,,Voelt lekker, eindelijk een opdracht gewonnen”, zei hij.
Sokken met duimpjes omhoog
Het spektakelstuk moest de doorslag geven. Acht uur mochten ze bakken. Vier uur op dag één en vier op dag twee. Voor deze opdracht moesten de drie finalisten een hele berg verschillende patisserie-lekkernijen maken: 55 in totaal, met in hun achterhoofd de liefde, want dat was het thema.
Eisen: 18 identieke luxe eclairs, een spiegeltaart, 12 hartige koekjes, 8 bladerdeeggebakjes, 15 petit crèmes én een showstuk van nougatine. Een mooie tekening van haar dochter moest Elizabeth geluk brengen. Thijs kreeg van zijn vriendin een klavertje vier en van zijn ouders sokken met duimpjes omhoog. ,,Ik heb zelf geen talismannen of gelukbrengers. Dat heb ik niet nodig”, zei hij.
Vier uur achtereen roeren, bakken en kloppen gaat je niet in je koude kleren zitten en daarom stond Van Beckhoven achter de draaitafel en dansten Van Duin en Van der Heijden om de stemming er een beetje in te houden. Er lukte heel veel, ondanks dat de tijd vloog: Thijs was dolblij dat zijn Cupido goed slaagde en Eric kreeg zijn halve bollen netjes uit de vorm.
Je armen verzuren, je ziet een ukelele aan voor een doedelzak
,,Een uitputtingsslag", aldus Van Duin. ,,Je armen verzuren, je ziet een ukelele aan voor een doedelzak.” Het werd al donker toen de drie bakkers hun laatste vormen vulden en bladerdeeg uitrolden. ,,Wat een dag", verzuchtte Thijs, toen ze proostten met een laatste drankje bij een kampvuur, terwijl ze filosofeerden over wie de winnaar zou worden de volgende dag.
Op dag twee meldde Van Duin geen oog dicht te hebben gedaan vanwege de zenuwen. Het probleem van Van der Heijden was meer het proeven: de drie bakkers moesten een hele kraam bij elkaar bakken, dus dat betekende véél verschillende baksels.
Thijs had een nachtmerrie gehad. ,,Dat er een extra opdracht tussendoor kwam.” Dat bleek mee te vallen. En de drie finalisten kregen ook nog hulp van de jury: die zorgden ervoor dat hun kramen in orde waren. Van Duin liep rond met een iPad: familie en geliefden bleken vrolijke en lieve video's te hebben ingesproken. Elizabeth schoot ervan vol. ,,Ik mis ze zo.”
Eric was zo gegroeid, vond de jury, maar er waren wel kritiekpunten. ,,Het lekkerst waren je kaaskoekjes", zei Van der Heijden. Elizabeth had 'bubbels’ van liefde verzonnen met bellenblaas. Van Beckhoven vond de presentatie in de kraam - vol harten en de kleur rood - erg mooi. Wel een beetje ingetogen, maar met knallende accenten, aldus Van der Heijden. ,,Ik zag niet alleen de liefde, ik proef die ook", zei Van Beckhoven.
Thijs imponeerde de jury met zijn Cupido van nougatine. ,,Wow, ik heb smaakexplosies gehad", reageerde Van Beckhoven. ,,Ik ben onder de indruk, Thijs. Je hebt mooi smaakgevoel.” Hij was alleen teleurgesteld in zijn millefeuille. ,,Te dik uitgerold", concludeerde Van Beckhoven.
De jury liet de bakkers lang in onzekerheid. Eerst proefden de families, geliefden en oud-kandidaten de taarten en koekjes. Toen ging de gouden envelop eindelijk open.
De winnares is... Elizabeth. Bij de van oorsprong Arubaanse winnares uit Spijkenisse knalde de blijdschap van haar gezicht. Ze juichte en sprong, terwijl Thijs, Eric en alle andere aanwezigen uitbundig klapten.
Vorig jaar was de Waalwijkse Anouk Glaudemans de winnares van het populaire programma:
Zin om te koken of te bakken? Bekijk hier de video's over Koken&eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Zwarterijstbowl met tahinsaus
Hoe gaaf ziet deze vegetarische bowl eruit? Door de zwarte rijst komen de felle kleuren van de groenten goed naar voren. De bowl wordt geserveerd met een spiegelei en tahinsaus; een heerlijke combinatie van smaken. -
Koken & eten
Kiezers willen vlees eten best indammen, maar hun favoriete politieke partij heeft daar vaak geen trek in
Veel Nederlanders willen best minder vlees, eieren en zuivel eten, maar hun favoriete partij in veel gevallen niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag verschijnt. -
PREMIUM
Scheveningen wordt toeristentrekker met take-away, maar wat kan er verder in de horeca?
Scheveningen wordt een toeristentrekker met take away. Door de lockdown zit er voorlopig niks anders op, dan badgasten in maart op deze manier te bedienen. Die inschatting maakt Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Den Haag. -
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta met kipfilet in parmaham
De combinatie van pasta en kip is altijd goed! In dit recept is de pasta heerlijk romig door de toevoeging van roomkaas. De kip heeft een lekkere twist doordat deze is gewikkeld in parmaham. Deze heerlijke pasta staat binnen no-time op tafel. -
PREMIUMVoor jou getest
Dit zijn de lekkerste flesjes sojasaus uit de supermarkt
Van soep tot sushi: met een scheut sojasaus maak je alles lekker. Het Voedingscentrum waarschuwde vorige week dat je er niet te scheutig mee moet zijn. Fermentatie-expert Christian Weij proeft tien flesjes en komt tot dezelfde conclusie.
-
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze. -
Koken & eten
TikTokker Dylan vermaakt miljoenen kijkers met zijn smerige taarten: ‘Dit lijkt wel een mislukte grafroof’
Een Amerikaanse TikTokker scoort op het platform miljoenen views per video als hij recepten maakt uit oude kookboeken. Het lijkt erop of hij recepten kiest waarvan hij vooraf al rilt, zoals ‘watertaart’ uit 1929. ,,Is dit een recept voor een vis?” -
PREMIUM
Megawinkel Lidl: modernste snufjes én een tapasbar
Zierikzee krijgt de (voorlopig) grootste Lidl van Zeeland. Eentje die helemaal is ingericht met de nieuwste snufjes uit de keuken van de supermarktketen, zo is de belofte.