Dit is waarom voedselallergieën vaker in het Westen voorkomen
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt allergoloog Marlies de Graaf uit wat een voedselallergie is.
Delen per e-mail
Voor wie het weleens heeft meegemaakt: een heftige allergische reactie is geen pretje: je kunt een spontane zwelling van je tong of keel ervaren, benauwd raken, moeten braken of acute diarree krijgen.
Maar wat is nou een allergie? Dermatoloog Marlies de Graaf van UMC Utrecht legt in de video van (W)etenschappelijk bewezen uit hoe het zit. ,,Een allergie is een reactie van ons afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen. Ons lichaam gaat dan in de aanval.” De boosdoener is een allergeen: een eiwit, zowel dierlijk als plantaardig voedsel bevat eiwitten. Hier krijgen sommige mensen een allergische reactie op.
Niet iedereen is gevoelig om te reageren op een allergeen. Sterker nog: de meeste mensen merken er niks van. De Graaf legt uit dat het onbekend is waarom sommige mensen hier wel op reageren. ,,Erfelijke aanleg speelt een rol.”
Antistoffen
Als je lichaam voor het eerst in aanmerking komt met een allergeen, maak je antistoffen aan. Wanneer je met die antistoffen in aanraking komt, wil je lichaam dit meteen onschadelijk maken. ,,Elk allergeen heeft zijn eigen specifieke antistof. Als je die stoffen aanmaakt, ben je gesensibiliseerd”, legt De Graaf uit. Je ben gevoelig geworden voor die specifieke stof. ,,Die stoffen wil je lichaam direct onschadelijk maken.”
Maar hoe gaat dit nu in zijn werk in het lichaam? Overal in ons lichaam hebben we mestcellen. De antistoffen zitten als antennes op deze cellen. Als er een allergeen aankomt past dit precies op de antenne en hierdoor laat de mestcel histamine vrij. Histamine is een stofje dat verantwoordelijk is voor de klachten van de allergische reactie. De verschijnselen wisselen per persoon en zijn afhankelijk van hoeveel je gegeten hebt.
Meer allergieën in het Westen?
2 à 3 procent van de bevolking heeft een voedselallergie. Maar liefst 25 procent van de mensen denkt een voedselallergie te hebben, maar dit wordt vaak verward met een intolerantie. Het verschil is dat een allergie acuut optreedt.
Allergieën lijken in het Westen vaker voor te komen dan op andere plekken op de wereld. ,,Dit komt omdat we alerter zijn op klachten en deze worden ook vaker gerapporteerd”, zegt De Graaf. ,,Daarnaast hebben wij een gevarieerder voedselpatroon waardoor we meer verschillende etenswaren proeven.”
Ook de omgeving waarin we leven speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van allergieën. Zo hebben we in Nederland berkenpollen in de lucht. ,,Het allergeen van berkenpollen toont gelijkenis met appel en hazelnoten, hier kan het lichaam geen onderscheid tussen maken”, legt De Graaf uit. ,,Daarom zijn mensen die allergisch zijn voor berkenpollen ook vaak allergisch voor appels en hazelnoten. Dat heet een kruisallergie. In andere landen, bijvoorbeeld Spanje, komen deze allergieën minder vaak voor doordat er minder berkenbomen zijn.”
Kippenei en pinda
Behalve de omgeving, speelt ook de leeftijd waarop we kinderen blootstellen aan allergenen een rol bij de ontwikkeling van allergieën. ,,Uit onderzoek is gebleken dat het vroegtijdig blootstellen aan kippenei en pinda de kans op een allergie op deze voedingsproducten met maar liefst 70 tot 80 procent kan verkleinen”, zegt De Graaf. ,,Je kunt kinderen vanaf vier maanden dus al blootstellen aan pinda's en kippenei.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Consumentenbond: Klant op het verkeerde been door gezonde claims fabrikanten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten van voedingsmiddelen die claims, afbeeldingen en namen gebruiken om hun producten een gezond imago te geven, consumenten op het verkeerde been zetten. Zo bevatten bepaalde producten veel suiker, terwijl er op de verpakkingen staat dat het product gezond is. -
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip-pestocalzone
Calzone is een gevuld pizzadeeg in de vorm van een maan. Het leuke aan calzone is dat het een soort van cadeautje voor jezelf is. Wij hebben deze pizza gevuld met kip, pesto, champignons en mozzarella, maar je kunt allerlei toppings naar keuze toevoegen. -
Als je een van deze drie lunches maakt, is thuiswerken ineens veel minder erg
Thuiswerken is voorlopig nog steeds de norm. Hierdoor is er meer ruimte voor een lekkere en voedzame lunch. Jorrit en Sofie van Daalen Buissant des Amorie van Lekker en Simpel delen drie lekkere lunchrecepten die binnen een handomdraai klaar zijn.
-
PREMIUM1
De schoolmoestuin is (weer) hot
Liefde voor de moestuin moet groeien om vanzelfsprekend te worden. Je kunt er dus beter maar zo vroeg mogelijk mee beginnen, als het kan al op de kinderopvang, basisschool of BSO. -
1
Wakker Dier krijgt ‘kippenvel’ van besluit AH over scharrelkip
Wakker Dier reageert lyrisch op het besluit van Albert Heijn om over twee jaar uitsluitend nog scharrelkip met een Beter Leven-keurmerk te verkopen. “Fantastisch nieuws” noemt de dierenrechtenorganisatie het. “Daar kregen wij wel even kippenvel van”, luidt het in een reactie op Facebook. -
Koken & Eten
Havermelk in een paar jaar tijd enorm in populariteit gestegen
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk.