Dit vlees ruikt, smaakt en oogt als vlees, maar het is plantaardig en komt uit de printer
VideoHet sist in de pan, er lopen vleessappen uit, het is bruin aan de buitenkant en rosé aan de binnenkant. Het ruikt en smaakt naar biefstuk, maar er is geen koe aan te pas gekomen. Zo smaakt ’s werelds eerste 3D-geprinte biefstuk.
Onder een felle lamp liggen twee stukjes vlees: een is dierlijk, een is plantaardig. Er is nauwelijks verschil. Het plantaardige vlees is gemaakt van plantaardige eiwitten en vetten. De smaak zit in een rode vloeistof, die nog het meest weg heeft van sap dat uit een gebakken biefstuk drupt. De geur zit in een flesje. Op een papiertje zoals in parfumeries wordt gebruikt, ruikt het licht rokerig.
In Ron’s Gastrobar in Amsterdam is maandag de nieuwste lijn van Redefine Meat gepresenteerd. De Israëlische start-up claimt de heilige graal van alternatief vlees te hebben gekraakt: hele stukken vlees. Gehakt en hamburgers van vleesvervangers zijn al langer te koop, maar een hele biefstuk is nieuw.
,,Ik heb in mijn leven veel vleesvervangers geproefd”, zegt Ron Blaauw. ,,Maar niet eerder zo sappig en met deze structuur.” Volgens de chef-kok smaakt het vlees niet alleen goed, maar is het ook net zo leuk om mee te koken als dierlijk vlees. Redefine Meat is vooralsnog bij de ‘betere restaurants’ verkrijgbaar. ,,Maar ik ben erg benieuwd wat het straks in de supermarkt doet naast de kiloknaller”.
,,Het is een utopie om te denken dat Nederlanders niet met hun portemonnee eten”, zegt Julius Jaspers. Maar ook de bij de presentatie aanwezig tv-kok en schrijver is enthousiast. ,,Ik had geen idee dat het geen vlees was. Vaak proef je dat fabrikanten vlees willen namaken, dat heb ik hier niet. Ik vraag me wel af voor wie ze dit maken; voor de vegetariër? Of voor carnivoren zoals ik die minder vlees willen eten?”
Vleesvervanger is bedoeld voor de vleeseter
Redefine Meat richt zich vooral op de vleeseter, zegt Ayelet Seroussi, verantwoordelijk voor marketing. ,,We beschouwen onszelf als vleesbedrijf en ons doel is het grootste vleesbedrijf ter wereld te worden.” Dat plantaardig vlees veel beter is voor het klimaat, is volgens Seroussi mooi meegenomen. ,,Maar het belangrijkste is dat we lekker vlees willen maken.”
Hoewel de techniek achter het vlees geheim is, is duidelijk dat het vlees van Redefine Meat met een 3D-printer wordt gemaakt: laagje voor laagje plantaardige eiwitten van soja of erwten en plantaardige olie.
,,Het is geen dierlijk vlees”, erkent Seroussi. ,,Concurreren met de natuur is moeilijk. Dit is wat het dichtst in de buurt van dierlijk vlees komt. Vergelijk het met de computer; hoe goed computers ook worden, het blijft een computer. Het wordt nooit een menselijk brein.”
Kosjer varkensvlees uit Israël, dat zou wat zijn
Redefine Meat is verkrijgbaar in Nederland, Duitsland en Engeland. En in thuisland Israël, waar inmiddels ruim honderd restaurants het vlees serveren. In de loop van volgend jaar moet het vlees ook in de Nederlandse winkels liggen. Het vlees voor de Europese markt wordt vanaf eind december in het Nederlandse Best worden geproduceerd. Hoeveel het gaat kosten, is nog niet bekend en zal afhangen van het soort vlees. De prijs zal volgens de producent ‘vergelijkbaar’ zijn met dierlijk vlees: ,,Goed vlees, niet de kiloknaller.”
Het assortiment bestaat uit onder andere gehakt, hamburgers, worst en biefstuk. ,,Ik ben benieuwd naar de volgende stap”, zegt chef Ron Blaauw. ,,Braadstukken voor in de oven zou een mooie aanvulling zijn. En kosjer varkensvlees uit Israël, dat zou wat zijn.”
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 16 oktober 2021. Deze versie is licht gewijzigd.
Bekijk hieronder alle nieuws, tips en inspiratie voor in de keuken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMKoken & Eten
Louise Fresco zag broodtrommeltje verdwijnen: 'Millennials nemen een wrap en een latte’
Is vlees slecht? Is havermelk elitair? Is de natuur beter dan de boerderij? Denken over voeding is best lastig. Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco (70) schreef er een boek over. ‘In West-Europa is het belang van religie sterk afgenomen, maar nu zijn het bloggers en diëtisten die vertellen wat je niet mag.’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Zwarte koffie is het op een na vervuilendste drankje dat we drinken, maar je kunt de schade beperken
Zwarte koffie is het op een na meest vervuilende drankje. Op de eerste plaats? Zijn romige broertje: de cappuccino. Kortom, koffie heeft een grote impact op het milieu. Als consument is het soms moeilijk te bepalen hoe je milieubewust koffie kan drinken. De experts noemen vier belangrijke dingen om op te letten. -
Koken & Eten
Besparen op je eten? Zo eet je lekker en goedkoper
Snel klaar. Goed voor je lijf. Goed voor je budget. Diëtist Sandra Bekkari vertelt hoe zij boodschappen doet en deelt haar slimme bespaartips voor in de keuken. Met drie recepten voor voordelige gerechten.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curryhummus
Hummus is een voedzame dip en smaakt heerlijk bij een stukje brood of rauwkost. Bovendien is het heel gemakkelijk om zelf maken, zeker met dit recept op basis van kikkererwten, kurkuma en gele currypasta. -
PREMIUMVraag het ons
Is vis uit blik net zo gezond als verse vis?
Ons panel beantwoordt al uw vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Vandaag beantwoord voedingsdeskundig Nicole de Roos: hoe zit het met de voedingsstoffen van vis uit blik?