Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Koken & etenHet woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.”
Delen per e-mail
De term kraambox komt uit de varkenshouderij. In Nederland brengen volgens Wakker Dier bijna één miljoen moedervarkens ongeveer een vijfde van hun leven door in kraamboxen. Voor periodes van gemiddeld vier weken kunnen de varkens alleen staan en liggen, tot hun biggen los van de moeder kunnen leven.
,,Ze kunnen alleen een stapje voor- en achteruit doen. In de kooi kunnen ze niet eens draaien”, vertelt Hilhorst. ,,De reden dat de moedervarkens vastzitten, is zodat ze niet op haar biggen gaat liggen.” Doordat varkens tegenwoordig zo gefokt zijn dat ze zich meer voortplanten dan normaal, zijn de biggen ook kleiner en zwakker, aldus de organisatie.
Pijn en stress
De varkens ervaren in de kraamboxen veel stress. ,,Het zijn sociale dieren en doordat zij geen contact met anderen hebben, raken ze gestrest. Ook het feit dat ze vastzitten zorgt voor veel spanning”, aldus Hilhorst. Doordat de stalen spijlen op de schouders van de varkens leunen, gaat daarnaast hun huid kapot. Blaasontstekingen komen ook veel voor.
De kraamkooi, zoals de box ook wel wordt genoemd, kwam in 2020 in opspraak vanwege het burgerinitiatief ‘stop de kooien’. Met dit initiatief drongen ruim 1,4 miljoen Europeanen bij de Europese Commissie aan op een verbod op kooien in de veehouderij, waaronder ook de kraamkooi.
Door mooie woorden te gebruiken, wordt verhuld wat er echt met de dieren gebeurt. Je zou bijna vergeten dat het over levende wezens gaat
‘Oogsten’ en ‘ruimen’
Op de tweede plek in de eufemismeverkiezing is ‘oogsten’ geëindigd. Het woord kreeg 25 procent van de stemmen. Dit woord verwijst naar nertsen die worden gedood en gevild voor hun vacht.
Met 20 procent van de stemmen eindigde het woord ‘ruimen’ op de derde plaats. ,,Met dit woord wordt het afmaken van een grote groep dieren bedoeld. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld een half miljoen kippen geruimd om de verdere verspreiding van vogelgriep te voorkomen”, vertelt Hilhorst.
,,Woorden bepalen hoe je naar dingen kijkt en hoe je erover denkt”, legt ze uit. ,,Juist door mooie woorden te gebruiken, wordt verhuld wat er echt met de dieren gebeurt. Je zou bijna vergeten dat het over levende wezens gaat.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global. -
Quiz
Hoeveel dieren eten Nederlanders gemiddeld in hun leven? Test je kennis in acht vragen
Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. Door één week in maart geen vlees te eten, bespaar je onder andere water en de uitstoot van broeikasgassen. Boerdam en ProVeg deelden hun interessantste weetjes over vlees, hoeveel weet jij hierover? Test je kennis met deze quiz. -
Koken & eten
Deze supermarkten stunten nog steeds met varkenshaasjes
Supermarkten stunten nog steeds met varkensvlees. Ondanks de afspraken die ze hierover hebben gemaakt, proberen ze toch nog vaak klanten te lokken met goedkoop vlees. -
Met een sterrenmaaltijd door de stad wandelen? Dat kan sinds kort in Rotterdam
Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje blijken populair in coronatijd en deze ‘veilige hobby’ krijgt nu een chique variant. In Rotterdam kunnen wandelaars sinds vorig weekend langs sterrenzaken hobbelen voor een coquille of ravioli van linzen. De tochten blijken populair. ,,Voor komend weekend zijn veel tijdsloten al volgeboekt.” -
Koken & eten
Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt.
-
Wat Eten We Vandaag: Pittige omelet met spitskool
Met dit heerlijke recept geef je wat extra pit aan je omelet! Deze omelet wordt namelijk op smaak gebracht met sambal. Wij toppen de omelet af met spitskool voor een frisse toevoeging. -
PREMIUMhalen & brengen
De verwachtingen waren niet hoog gespannen, maar we zaten mis. Pas wel op voor de grill-lucht
Bij het zien van reclame voor kip en spareribs in een drive thru langs de A13, zijn de culinaire verwachtingen niet hoog gespannen. En daarmee zitten we helemaal mis. Wees wel gewaarschuwd voor de heerlijke geur. -
Koken & eten
Nederlanders eten meer vlees, vooral kip
De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat stelt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek door het bureau Wageningen Economic Research.