Dit zijn de ‘kruiden’ die speculaas en kruidnoten hun kenmerkende sinterklaassmaak geven
Koken & EtenStap een bakker of supermarkt binnen en de speculaas vliegt je in vele vormen om de oren. Of het nu om kruidnoten, koekjes voor bij de koffie, poppen of lekkere grote brokken gaat: de speculaaskruiden vinden we overal terug. Maar wat zit er eigenlijk in die ‘kruiden’, waar komen ze vandaan en hoe maak je ze zelf?
Om maar meteen een misverstand de wereld uit te helpen: ‘speculaaskruiden’ zijn eigenlijk helemaal geen kruiden, maar specerijen. Een mengsel dat bijna altijd uit kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en gember bestaat om precies te zijn. En soms ook koriander of anijs.
,,Zo’n mengsel is de basis van de speculaas”, legt bakker Erwin van den Heuvel van Bakkerij van Barneveld uit Zeist uit. ,,Je moet het eerst malen en dan laten staan. Zo krijg je speculaaskruiden.”
Van den Heuvel weet waar hij het over heeft. Hij won vorig jaar de Beko Speculaaskeuringen, de jaarlijkse wedstrijd voor beste speculaas van Nederland – en het was niet de eerste keer dat hij met de hoofdprijs thuiskwam. Een geheim ingrediënt heeft hij niet: ,,Het gaat allemaal om de verhoudingen. De meeste bakkers kopen standaard speculaaskruiden. Wij kopen een gedeelte, maar voegen daar zelf een bepaalde hoeveelheid kruiden aan toe waardoor de smaak en de lucht langer blijven hangen. Als je helemaal zelf speculaas wil maken, zul je jouw eigen soort samenstelling moeten vinden.”
Dat maakt de speculaaskruiden tot een bijzonder soort mix: iedereen weet hoe het hoort te smaken en ruiken, maar de precieze samenstelling en ingrediënten verschillen van bakker tot bakker. Wat wel zeker is, is dat het recept voor deze melange al zeker 400 jaar oud is. De eerste recepten voor ‘koekkruiden’ komen uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de VOC.
De Vereenigde Oostindische Compagnie specialiseerde zich in de specerijhandel. De specerijen kwamen van de vele handelsposten en kolonies. Daardoor waren er in Nederland plots specerijen beschikbaar om koekjes mee te bakken die voorheen veel te kostbaar waren. Het duurde niet lang voordat uit die stortvloed aan nieuwe kruiden en spijzen de eerste speculaasmelanges ontstonden.
Als je als leek geen verstand van spijzen of bakken hebt, is het vrij lastig
Dat gebeurt niet alleen in Nederland en België, maar ook in andere landen als Duitsland, Frankrijk en de Europese kolonies. Denk bijvoorbeeld aan de Duitse Speculatius, of de Amerikaanse Pumpkin spice. Die laatste is eigenlijk weinig meer dan een versimpelde versie van speculaas, met kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel.
Hoe maak je speculaaskruiden?
Je kunt je speculaaskruiden bij de supermarkt kopen, maar met een beetje moeite maak je zo je eigen samenstelling. Hiervoor neem je acht delen kaneel, twee delen kruidnagel en nootmuskaat en één deel kardemom, gember, koriander en anijs. Dit is een goede basismix, waar je later naar eigen smaak op kunt variëren met verschillende hoeveelheden en extra ingrediënten.
Om al deze onderdelen door elkaar te mengen, kun je het beste een vijzel en stamper gebruiken. Blijf malen en stampen tot je een mooi egaal poeder hebt. Nu kun je jouw melange testen. Daar zit veel tijd in, weet bakker Van der Meulen.
Klinkt dit als veel te tijdrovend? Je kunt ook altijd een pakje of potje kant-en-klaar kopen: ,,Als je als leek geen verstand van spijzen of bakken heeft, is het vrij lastig. Je moet denken aan de percentages en procenten van de specerijen, en je moet al die specerijen aanschaffen. Dat zijn toch de duurdere ingrediënten, en je hebt er veel van nodig om speculaasmix te maken.”
Gezonder snoepen met sinterklaas? We zijn gewend om veel pepernoten, chocoladeletters, marsepein en gevuld speculaas te snoepen als Sinterklaas in het land is. Ouders van Nu heeft gezonde(re) alternatieven voor sintsnoep gevonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Hollandse erwtensoep
De klassieker die niet mag ontbreken tijdens koude, winterse dagen: Hollandse erwtensoep, oftewel snert. Perfect na een stevige wandeling. Serveer deze soep met wat roggebrood en katenspek voor een goed gevulde maag. -
Koken & Eten
Liefhebber Eke proefde duizenden snacks en selecteerde de zes gekste combinaties
Hou jij van gekke combinaties als je iets lekkers smikkelt? Brood met chips of mandarijnen met mosterd? Eke Bosman test al jaren snacks in ons land en koos voor deze site snacks die bizar klinken maar vaak verrassend lekker zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Wat Eten We Vandaag: Stoofpotje van tempeh
Een lekker stoofpotje met rundvlees of kip is altijd goed, maar waarom zou je niet eens een vegetarische variant proberen? Dit stoofpotje met tempeh is om van te smullen en rijk van smaak door de laurier, tijm en rode wijn. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMKoken & Eten
De lekkerste pure pindakaas van de supermarkt: mooi vloeibaar, glanzend en goed mondgevoel
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Naturel, met stukjes noot, met karamel of peper. De (gezonde) hit van dit moment: 100% pindakaas. Met alleen pinda’s, verder niets. Top of flop?