Volledig scherm
PREMIUM
© Koen Verheijden

Dit zijn de lekkerste portwijnen

Voor u getestPort staat bij uitstek te boek als winterdrank. Een misverstand. Maar wat deert het als de smaak behaagt? Ons panel proeft zeven flessen tawny.

Weinig producten in de supermarkt kampen met zulke hardnekkige vooroordelen als port. Allereerst maar dat ouwelullenimago dat nog altijd kleeft aan deze zoete, sterke (18 tot 20 procent alcohol) en uitsluitend Portugese wijnsoort. ,,Mensen denken bij port snel aan een oud omaatje dat in haar schommelstoel bij de open haard een glaasje zit te nippen”, zegt Anneke Staals van Mitra drankenspeciaalzaken.

Dat dit beeld de plank misslaat bewijst medepanellid Marga van Beek, een van de vier hippe dames achter weblog portrebels.nl ,,Ons doel is om al die mooie eigenschappen van port onder een veel breder publiek kenbaar te maken”, vertelt ze. ,,Ook in de horeca wordt port vaak met weinig verstand uitgeserveerd.”

Zo ook wat betreft punt twee: de gedachte dat port uitsluitend in de winter gedronken dient te worden. ,,Een hopeloos achterhaalde opvatting”, vindt ook portimporteur Alex Dijkstra. ,,Witte port met tonic is bijvoorbeeld een superlekker zomerdrankje.”