Druif of stukje worst: zo kun je verslikking bij kinderen voorkomen
Je moet er als ouder niet aan denken: je kind verslikt zich en je krijgt een stukje voedsel er met geen mogelijkheid uit. Een Frans echtpaar maakte dit mee: hun 2-jarige kind overleed toen een stukje knakworst in zijn luchtpijp bleef steken. Maar hoe groot is het verstikkingsgevaar bij jonge kinderen nou echt? En wat kun je doen om het te voorkomen?
Delen per e-mail
Koen Joosten, kinderarts-intensivist in het ErasmusMC in Rotterdam ziet dat het gelukkig maar zelden slecht afloopt als kinderen zich in eten verslikken.. ,,In de dertig jaar op de kinder-intensive care is het aantal verstikkingsgevallen op een hand te tellen”, aldus de hoogleraar kindergeneeskunde. ,,Twee keer ging het daarbij om druiven. Uit CBS-cijfers blijkt dat verstikking bij ouderen enkele tientallen keren per jaar voorkomt. Bij jonge kinderen is dat veelal eenmaal per jaar of vaak ook nul keer. Joosten ziet ook geen toename in het aantal gevallen.
In de dertig jaar op de kinder-intensive care is het aantal verstikkingsgevallen op een hand te tellen
Het verslikken in voedingsmiddelen of bijvoorbeeld kleine voorwerpen komt daarentegen weleens voor, in het ErasmusMC ziet de KNO-arts iedere maand wel een kind die dat is overkomen. Vaak zien de ouders dat het kind zich verslikt heeft, benauwd wordt of een piepende ademhaling heeft. Dat is een signaal dat de KNO-arts om in de luchtpijp te kijken en daar waarin het kind zich verslikt heeft er uit te halen.
Dat betekent dat ouders van kleine kinderen daar alert op moeten zijn, aldus Joosten. ,,De meeste ouders geven een kind van 2 jaar ook niet zo snel een snoeptomaatje of hele druiven. Verslikken gebeurt vaak in een onbewaakt ogenblik. Bij een feestje staat een bakje met snacks. Pinda’s zijn in dat opzicht berucht. Ook omdat ze opzwellen in de luchtpijp doordat ze week worden. Die krijg je er moeilijk uit.”
Voorkomen
,,Dat een kind zich verslikt, wil je koste wat kost voorkomen.’’, zegt Michelle van Roost, voedingsdeskundige van Voedingsjungle en co-auteur van Wegwijs in de voedingsjungle – Gewoon gezonde voeding voor kinderen. ,,In het uitzonderlijke geval dat het mis gaat, dan komt het vaak door de vorm of omdat het kan opzwellen door vocht en daardoor steeds vaster gaat zitten. Bijvoorbeeld druiven of een knakworstje.’’
Zorg dat wat je geeft zacht is en in de mond uit elkaar valt
Hoe voorkom je dat je kind in voeding stikt? ,,Tomaatjes en druiven en andere ronde voeding die de luchtpijp kan afsluiten kun je beter in de lengte doorsnijden’’, zegt Van Roost. ,,Verder is het goed om kinderen al vroeg te leren om meteen in het eten te bijten. Natuurlijk is het ook verstandig om je kind niet te grote stukken te geven. Snij een worstje in de lengte door en daarna in kleine stukjes als je kind nog klein is.’’
De jongste kinderen die groenten en fruit leren eten, moet je ook nog geen grote of harde stukken aanbieden. ,,Zorg dat wat je geeft zacht is en in de mond uit elkaar valt’’, aldus de voedingsexpert. ,,Appel krijg je niet zomaar zacht, die kun je beter raspen.’’
Verder is het goed om altijd samen aan tafel te eten, zodat je je kind niet uit het oog verliest als het eet. ,,Het nare is: je hoort het niet. Daarom kun je je kind ook beter niet laten eten als ze achterin de auto zit.” Toch is het Van Roost zelf ook een keer overkomen. ,,Onze dochter mocht een snoepje eten dat ze van oma had gekregen. We waren buiten en we hebben als regel dat we niet lopend eten. Daarom waren we even gaan zitten. Ik zat te praten met mijn moeder en had niet in de gaten dat het snoepje in de keel van mijn dochter was geschoten. Gelukkig tikte iemand me op de schouder om me te waarschuwen dat mijn kind wit wegtrok.”
,,Als het gebeurt, is het goed om rustig te blijven en vijf maal met je vlakke hand tussen de schouderbladen te slaan. ,,Laat het kind zitten met het hoofd naar beneden. Je kunt het ook op schoot nemen”, zegt Van Roost. ,,Soms lukt het om te hoesten. Denk je dat het mis is, bel dan meteen 112 of vraag iemand het alarmnummer te bellen. Ik wist gelukkig wat ik moest doen, maar wat was dat ontzettend schrikken.” Wat je niet moet doen: pulken met je vingers. ,,Dan kan je het juist verder in de luchtpijp duwen.”
Waarschuwing
De Franse ouders die hun kind verloren, willen graag een waarschuwing op de verpakking. Van Roost vraagt zich af of dat zinvol is. ,,Je kunt je afvragen of ouders dat zien. Als je zoiets niet hebt meegemaakt, dan kun je je niet zo goed een voorstelling van maken.’’
Waar kinderarts Joosten nog voor wil waarschuwen omdat het veel vaker gebeurt en grote gevolgen kan hebben: kinderen die een knoopcelbatterij inslikken. ,,Als zo’n batterijtje er niet op tijd wordt uitgehaald, dan brandt het door de slokdarm en de luchtpijp heen. In het ergste geval ligt een kind maanden op de ic. Dat is echt een drama.”
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe kwamen scheepskoks aan ingrediënten als ze maandenlang op zee waren? Charlotte Kleyn zocht het uit
Van de kombuis van een hedendaags marineschip tot de gigakeuken waar duizenden vliegtuigmaaltijden worden bereid. Charlotte Kleyn (27), culinair historica, verdiepte zich in het voedsel voor de reizende mens. -
Wetenschappelijk Bewezen
Dit is waarom voedselallergieën vaker in het Westen voorkomen
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt allergoloog Marlies de Graaf uit wat een voedselallergie is. -
Koken & eten
Goedkopere groente en fruit stapje dichterbij: al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief
De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden. -
Consumentenbond: Klant op het verkeerde been door gezonde claims fabrikanten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten van voedingsmiddelen die claims, afbeeldingen en namen gebruiken om hun producten een gezond imago te geven, consumenten op het verkeerde been zetten. Zo bevatten bepaalde producten veel suiker, terwijl er op de verpakkingen staat dat het product gezond is. -
Met een sterrenmaaltijd door de stad wandelen? Dat kan sinds kort in Rotterdam
Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje blijken populair in coronatijd en deze ‘veilige hobby’ krijgt nu een chique variant. In Rotterdam kunnen wandelaars sinds vorig weekend langs sterrenzaken hobbelen voor een coquille of ravioli van linzen. De tochten blijken populair. ,,Voor komend weekend zijn veel tijdsloten al volgeboekt.”
-
PREMIUMhalen & brengen
De verwachtingen waren niet hoog gespannen, maar we zaten mis. Pas wel op voor de grill-lucht
Bij het zien van reclame voor kip en spareribs in een drive thru langs de A13, zijn de culinaire verwachtingen niet hoog gespannen. En daarmee zitten we helemaal mis. Wees wel gewaarschuwd voor de heerlijke geur. -
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans. -
PREMIUMDe Pollepel thuis
Mama Carmens (Spaanse) versie van de Rotterdamse kapsalon is vele malen lekkerder
Nieuw in Blijdorp: afhaalrestaurant De Spaanse Moeder van de familie Fontes de Albornoz. Moeder Carmen bereidt er zalige stoofpotjes volgens Catalaans familierecept. En ze bedacht een Spaanse versie van de Rotterdamse kapsalon, maar dan veel lekkerder.