‘Een pepernoot is géén kruidnoot, lul’
Tijdens een huiselijke twist over snoepgoed maakt het echtpaar Giphart elkaar uit voor rotte vis.
Alleen al de aankondiging waarover mijn bijdrage zou gaan leverde me in mijn omgeving gefronste wenkbrauwen op. ‘Hè, wat ongezellig’, zei mijn vrouw. Mijn onderwerp is tegenwoordig zo beladen dat velen er uit voorzorg maar niet meer over beginnen. Eén verkeerd woord en al dan niet verbale oekazes uit verschillende kampen vallen je ten deel.
Nu was het nooit iets waarmee je mensen makkelijk op de kast kreeg of het misnoegen van sociale media opriep, maar de tijden zijn veranderd. En daarom zal ik mij, met tegenzin, in deze rubriek toch ook mengen in die vermoeiende discussie.
‘Ik ga het hebben over pepernoten’, zei ik zuchtend.
‘Kruidnoten bedoel je’, zei mijn vrouw.
En ja hoor, voor we het wisten kwamen terecht in een verbeten woordenwisseling, met vele argumenten pro en contra.
Na een tijdje werd het zaak de hulptroepen in te zetten. De Dikke Van Dale zegt het expliciet: een pepernoot is een ‘dobbelsteentje van peperkoek, ook wel half bolletje van speculaas (gegeten in de tijd rond sinterklaas)’. Volgens het woordenboek is ‘kruidnoot’ een ander woord voor pepernoot. Een pepernoot is overigens óók een synoniem voor penis, maar in die betekenis kende ik het dan weer niet.
‘Helder’, zei ik. ‘Kruidnoten zijn ook pepernoten’.
‘Onzin’, riep mijn huisgenoot. ‘Van Dale zit ernaast. Een pepernoot is géén kruidnoot, lul’.
Geïrriteerd raadpleegde ik hierna de site van Onze Taal, de gerechtelijke woordmacht. De site erkende dat de betekenis van kruidnoten en pepernoten al lange tijd in elkaars vaarwater zitten.
Men citeerde Het Woordenboek der Nederlandsche Taal, oftewel - dat weten weinig mensen - het grootste woordenboek ter wereld (met tussen de 350.000 tot 400.000 woorden). In 1931 omschreef het WNT de pepernoot als ‘een klein gebak van meel en honing, suiker of stroop, met peper en andere kruiderijen, de grootte van eene hazelnoot en de gedaante van dobbelsteentjes hebbende, doch van boven meestal bolrond’.
‘Duidelijk’, zei mijn vrouw. ‘Een pepernoot is een pepernoot en geen kruidnoot’.
‘Ho!’ riep ik, want het WNT kwam met een aanvulling: ‘In Zuid-Nederland [wordt de pepernoot] ook als naam [gebruikt] voor eene soort van moppen [koekjes], kruidnoten.’
‘Zie je wel?’ zei ze. ‘Ga terug naar je eigen land met je pepernoot als kruidnoot, Belg’.
‘Racist’, riep ik terug.
Ja, het zijn ontvlambare tijden. Om de kampen bij elkaar te brengen, maken we voor vandaag een heerlijke kruidnotentaart. Of pepernotentaart, dat mag van mij dus ook.
Pepernoten-/ kruidnotentaart
- 100 g boter en wat extra om in te vetten
- 230 g pepernoten (kruidnoten), verkruimeld
- 400 g roomkaas op kamertemperatuur
- 240 g witte basterdsuiker
- 3 el bloem
- Flinke snuf zout
- Rasp van een citroen
- 2 el citroensap
- 1 vanillestokje, opengesneden en zaadjes eruit geschraapt
- 3 eieren en 1 eierdooier
- 125 ml crème fraîche
Haal de bodem van een springvorm los, bekleed deze ruim met bakpapier en klik de ring weer vast. Vet de binnenkant van de ring in met boter. Smelt de boter op laag vuur en vermeng hem met het kruid-notenkruim. Verdeel dit mengsel over de taartbodem en druk stevig aan. Laat de bodem afkoelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 240 graden. Klop de roomkaas los en meng hem met suiker, bloem, zout, citroenrasp, citroensap en vanillezaad. Klop vervolgens de eieren een voor een erdoor en roer als laatste de crème fraîche erdoorheen. Haal de vorm uit de koelkast en schenk de vulling over de bodem, bak hem tien minuten in de oven. Zet de oven op 110 graden en bak de taart nog veertig minuten, of totdat hij niet meer drilt. Laat hem afkoelen en zet hem dan zeker een uur in de koelkast alvorens hem te serveren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouwvaatwasser
Wat is de beste inbouwvaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo maak je een Sloppy Joe: het broodje dat Hemingway nooit at
In Florida bezocht Ronald Giphart Sloppy Joe’s, de kroeg waar schrijver, drinker en womanizer Ernest Hemingway graag aan de toog hing. -
Hoe een paddotrip van Guillaume een kok in de dop maakte
Ronald Giphart sprak ‘de drie van Breda’ over hun culinaire dadendrang en vernam wat ins en outs over een verhelderende paddotrip. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest?
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven.