Een tripje naar Sevilla zit er nog steeds niet in, maar met deze huevos krijg je toch een vakantiegevoel
Koken & etenReizen lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. Er zit niets anders op dan oude foto's te bekijken en herinneringen op te halen aan dat fraaie baaitje en die heerlijke restaurants van eerdere trips. Met het bereiden van deze drie gerechten ben je toch even in Spanje, Zweden en Italië.
Delen per e-mail
Niets brengt je zo terug naar het gevoel van vakantie als het eten van daar. Het is niet helemaal hetzelfde, want je zult het moeten doen zonder de geuren, de geluiden en de taal, maar toch. Lekker eten troost een beetje. Gerechten uit Sevilla bijvoorbeeld, Stockholm of Venetië. Hieronder vind je een eiergerecht, een Zweedse glühwein en een Italiaans coquilles-hapje uit Stedenlust. Kookboek van je favoriete steden.
Huevos a la Flamenca voor 4 personen (lunch of hapje)
Ingrediënten
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 laurierblaadjes
1 rode paprika, in hele dunne reepjes van ca. 5 cm lang
1 groene of gele paprika, in hele dunne reepjes van ca. 5 cm lang
1 blik tomatenblokjes (400 g)
een scheut witte wijn
1 tl gerookte paprikapoeder (pikant)
1 blik witte reuzenbonen (limabonen/boterbonen, 400 g), afgespoeld en uitgelekt
4 eieren
een klein handje peterselie, fijngehakt
olijfolie extra vergine, om te besprenkelen
(gegrild) brood, om erbij te serveren
Extra: 4 lage ingevette kleine ovenschaaltjes
Bereiding
- Verwarm de oven tot 180°C.
- Verwarm in een ruime pan de olie en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de laurierblaadjes en paprikareepjes toe en bak alles al omscheppend enkele minuten tot de paprika iets zachter is.
- Voeg de tomaten, een scheut witte wijn, het paprikapoeder, zout en peper toe. Breng aan de kook, zet het vuur meteen laag en laat 10-15 minuten zonder deksel sudderen tot de saus wat dikker is.
- Meng de bonen erdoor, leg een deksel op de pan en laat nog ca. 10 minuten sudderen tot de paprika lekker zacht is. Roer af en toe. Proef de saus nog een keer en voeg eventueel nog wat extra zout toe.
- Verdeel de paprikasaus over vier ovenschaaltjes. Maak een kuiltje in het midden en breek boven elk schaaltje een ei. Prik met een vork de dooiers kapot en verdeel de dooiers een beetje over de saus. Zet de schaaltjes 10-15 minuten in de oven of tot de eieren net zijn gestold. Neem ze uit de oven, bestrooi de eieren met wat zout, peper en peterselie. Sprenkel er nog wat goeie olijfolie over en serveer meteen met brood.
Glögg met kardemom (Glühwein op z’n Zweeds) voor 4-6 personen
Ingrediënten voor de drank
1 fles rode wijn
200 ml rode port
5 kardemompeulen, licht gekneusd in een vijzel
1 kaneelstokje
een klein stukje gember, in plakjes
10 kruidnagels
2-3 reepjes sinaasappelschil zonder het wit
75 g kristalsuiker of naar smaak
Om te serveren
ca. 25 blanke amandelen
3 el rozijnen
enkele kleine stukjes sinaasappelschil zonder het wit
evt. enkele kardemompeulen
Bereiding
- Verwarm in een pan alle ingrediënten voor de drank tot vlak onder het kookpunt. Zet het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de wijn ongeveer één uur trekken. Zeef de wijn en schenk terug in de pan.
- Verwarm de wijn vlak voor het opdienen. Snijd met een scherp mes de amandelen in splinters. Verdeel de rozijnen, amandelen en reepjes sinaasappelschil over glaasjes. Leg vlak voor het serveren voor de garnering eventueel ook wat reepjes sinaasappelschil samen met kardemompeulen in de pan met warme wijn. Schenk of schep met een soeplepel de glögg in de glaasjes. Serveer met lepeltjes.
Sint-Jacobsmosselen met knoflook en citroen voor 4 personen
Ingrediënten
1/3 stevig stokbrood (zie tip)
4 el olijfolie
3 tenen knoflook, heel fijngehakt
sap van ½ grote citroen
1 klein gedroogd chilipepertje, verkruimeld
een klein bosje bladpeterselie of heel fijngehakt
8 grote verse coquilles, schoongemaakt
2 el koude boter, in vlokjes
olijfolie extra vergine, om te besprenkelen
partjes citroen, voor erbij
brood, voor erbij
Extra: keukenmachine, 8 coquilleschelpen
Bereiding
- Verwarm de oven tot 150°C. Snijd het stokbrood over de lengte doormidden en vervolgens in stukken. Leg de stukken brood naast elkaar op een bakplaat in de oven. Laat het brood in circa 20 minuten uitdrogen, maar niet keihard worden (het brood moet nog een beetje meegeven als je erop drukt). Laat even afkoelen en maal ze met korst en al in een keukenmachine tot niet te fijn broodkruim.
- Verhoog de oventemperatuur naar 220 graden Celsius. Meng in een kommetje de olie, de knoflook, het citroensap, de chilipeper en ¾ van de peterselie. Voeg wat zout en peper toe.
- Leg de schelpen op een grote bakplaat. Verdeel de coquilles over de schelpen en besprenkel ze met het knoflookmengsel. Bestrooi met wat broodkruim en verdeel er de boter in vlokjes over.
- Bak de coquilles in 8-10 minuten mooi goudbruin. Neem ze uit de oven en sprenkel er nog wat lekkere olijfolie over. Bestrooi met de rest van de peterselie en serveer meteen met partjes citroen en lekker brood.
Tip: De broodkruimels die je niet gebruikt, kun je in een afgesloten bakje enkele weken in de koelkast bewaren. Heerlijk om gerechten mee te gratineren.
Meer lekkere gerechten proberen? Hier vind je de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken&Eten Deze gezonde appeltaart van de Healthy Sisters is perfect voor de donkere dagen
Healthy Sisters Najima en Rachida delen in elke video een lekker én gezond recept. In deze aflevering laten ze je zien hoe je een heerlijke healthy appeltaart maakt. -
Koken & Weten Zo schadelijk kan het gebruik van een koekenpan zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: wat kan een koekenpan doen met je vruchtbaarheid? -
Wat Eten We Vandaag: Groene parelcouscous met halloumi
Op zoek naar een lekker vegetarisch recept dat ook nog een supermakkelijk te bereiden is? Dan is dit gerecht een echte aanrader. De parelcouscous wordt op smaak gebracht met tuinerwten en groene pesto. De couscous wordt geserveerd met halloumi, een kaas die zich perfect leent voor bakken of grillen. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelmuffins met roomkaasglazuur
Carrot cake, heb jij het al wel eens gegeten? In plaats van een cake gaan wij voor lekkere muffins. De wortelmuffins worden afgetopt met een glazuur van roomkaas voor een heerlijk frisse smaak. Supersimpel te maken en onwijs lekker!
-
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.” -
Video Zo maak je de heerlijke gebaktballetjes van de Healthy Sisters
Healthy Sisters Najima en Rachida delen in elke video een lekker én gezond recept. In deze aflevering laten ze je zien hoe je gehaktballetjes in de tajine maakt. Kan ook in de pan! -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat.