Eerste vaatje haring gaat voor 78.000 euro van de hand

VideoHet eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft in Scheveningen 78.000 euro opgebracht. Presentatrice Anita Witzier praatte de veiling aan elkaar, terwijl politiek verslaggever Frits Wester de veilinghamer oppakt.

Daarmee gaat het haringseizoen officieel van start. De opbrengst gaat naar Hulphond Nederland, een stichting die hulphonden opleidt en plaatst bij mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Wester is ambassadeur van de stichting.

256 kinderen

De stichting is dolblij met de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. ,,We hadden niet durven dromen dat die de opbrengst van vorig jaar fors zou overtreffen", zegt marketingdirecteur Rudolph Strickwold tegen deze krant.

Met de opbrengst kunnen volgens hem 256 kinderen worden geholpen. ,,Het gaat om kinderen met gedrags- en psychische problemen. Een hulphond kan helpen terug te keren naar school, uit huis plaatsing voorkomen en geeft hen hun gevoel voor eigenwaarde weer terug", aldus Strickwold.

Groothandel Makro, de koper van het eerste vaatje, reageert ook enthousiast. ,,Wij zijn blij dat we op deze manier de duurzame visserij kunnen promoten", zegt vis-verantwoordelijke Jan Van de Werken. Hij verwacht een stormloop op de Hollandse Nieuwe. ,,We hebben morgen 10.000 verpakkingen van telkens twee stuks in onze winkels liggen." 

'Amerikaanse veiling'

De veiling van de nieuwe haring is een zogenoemde Amerikaanse veiling. Het eindbedrag is daarbij het totaal van de gezamenlijke inleg van alle bieders. Makro werd dit jaar de winnende koper omdat de groothandel het hoogste bod op het vaatje deed.

De veiling vindt elke jaar plaats in Scheveningen. De dag erop ligt de vis in de winkels. Vorig jaar leverde het eerste vaatje 65.000 euro op. Het geld ging toen naar de stichting Make-A-Wish.

Volledig scherm
Een dolblije Jan Van de Werken, vis-verantwoordelijke van de Makro, met het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. © Eigen foto