Volledig scherm
Freek Vond heeft meestal wilde dieren in zijn armen of aaibare. Nu richt hij zich op insecten.

Freek gaat op ‘insectensafari’

Naturalis Biodiversity Center en supermarktketen Albert Heijn hebben Freek Vonk gestrikt om insecten in de schijnwerpers te kunnen zetten. De supermarkt speelt met een nieuwe spaarcampagne in op het belang van insecten. 

Meestal heeft Freek Vonk een gevaarlijke slang of een haai onder handbereik. Maar vanaf komende maandag richt hij zich - samen met andere onderzoekers - op kleinere dieren. Naturalis, het natuurkenniscentrum in Leiden, wil aandacht vestigen op de afname van diversiteit in insecten in ons land. 

Supermarktketen Albert Heijn vindt die diversiteit naar eigen zeggen vanuit een ander belang interessant: zonder insecten zouden er geen aardappelen, groente en fruit meer zijn. Bij de nieuw spaarcampagne nemen boeren en  biologen kinderen mee op insectensafari. Kinderen leren over veertig verschillende insecten, hun kenmerken, natuurlijke leefomgeving en belang, bijvoorbeeld voor onze voedselvoorziening. In de bijbehorende AH Insecten app komen alle insecten in detail tot leven door middel van augmented reality.

Moestuintjes

Albert Heijn kent een lange geschiedenis van populaire spaaracties, denk aan de Dino Plaatjes (2016), Reis door de Ruimte (2017), Ontdek de wondere wereld (2017), Tech is te Gek (2018) en Moestuintjes (2015, 2016, 2017 en 2018).

Ons land is de laatste jaren minder aantrekkelijk geworden voor insecten de afgelopen halve eeuw, stelt Vincent Kalkman, entomoloog van onderzoeksinstituut. ,,Veel soorten hommels en vlinders zijn afgelopen jaren verdwenen uit het boerenland. Met beter beheer van wegbermen, aanpassingen in de landbouw en het verminderen van het gebruik van pesticiden kunnen we dat hopelijk terugdraaien. Dat is niet alleen mooier voor het landschap maar ook beter voor de natuur.’

De plaatjes en tattoos zijn van 18 maart tot en met 14 april te sparen bij AH. Voor elke 10 euro aan boodschappen ontvangen klanten een setje van twee insectenplaatjes en een insectenplaktattoo. De AH Insectenapp vind je in de Apple App Store en Google Play.

Leerlingen van een school in Hengelo proeven insecten: