Volledig scherm

French Fries en zelfs croissants zijn helemaal niet Frans

Voor Franse friet danken we de Fransen, donuts zijn Amerikaans en de kiwi is een Nieuw-Zeelandse vrucht. Maar klopt dat wel?

Friet

Volledig scherm

Friet staat in Amerika bekend als french fries, Franse frieten. De naam doet dus vermoeden dat deze frieten uit Frankrijk komen. Toch is friet in 2017 opgenomen in het UNESCO erfgoed van België. De oorsprong is niet zeker, maar het verhaal gaat dat in het zuiden van België de inwoners kleine vissen frituurden en gesneden aardappelen gebruikten als er geen vis gevangen werd. Hier zouden de huidige frieten hun oorsprong vinden.

Bron: National Geographic

Donut

Volledig scherm

Amerikanen en donuts zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De huidige donut is ook ontwikkeld in Amerika, maar is geïnspireerd door de Nederlandse oliebol, in die tijd nog oliekoek genoemd. Toen de Nederlanders naar het nieuwe beloofde land trokken, namen ze het recept voor oliebollen mee. Dit recept is in de loop der jaren aangepast en leidde uiteindelijk tot de donut zoals wij die nu kennen.

Bron: Huffington Post

Het gelukskoekje

Volledig scherm

Bij een uitgebreide Chinese maaltijd hoort als toetje een gelukskoekje. Daarom is het opmerkelijk dat de gelukskoekjes hun oorsprong vinden in Japan. De fortuinlijke versnapering die we vandaag de dag kennen, is hoogstwaarschijnlijk door Japanse immigranten geïntroduceerd in Amerika.

Bron: Smithsonian magazine

Croissants

Volledig scherm

Als we aan Frankrijk denken, denken we aan croissants. Hoewel dit tegenwoordig een logische link is, zijn de Franse croissants een variant op de Oostenrijkse kipferl. De kipferl is minder luchtig en kruimelig dan de croissant en bovendien gemaakt met nootjes of andere vullingen. Een Oostenrijkse bakker zou de kipferl hebben geïntroduceerd in Parijs en de Fransen pasten deze aan, met de croissant als resultaat.

Bron: Bakers maison

Kiwi

Volledig scherm

Een vogel die niet kan vliegen, een inwoner van Nieuw Zeeland en een stuk fruit. Ze worden allemaal kiwi genoemd door hun 'herkomst' uit Nieuw Zeeland, maar het stuk fruit komt origineel uit China. De Chinese kruisbes, oftewel de kiwi, kwam begin twintigste eeuw over en wordt sindsdien standaard geassocieerd met Nieuw Zeeland. Onterecht dus.

Bron: Time

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.