Volledig scherm
© Restaurant Pastis

Gast vindt parel in oester in brasserie: Dit is zó gaaf

Een gast van Brasserie Pastis in Rosmalen deed gistermiddag een wel heel bijzondere ontdekking. In haar oester vond ze namelijk een parel. Chef-kok Wayne Kropman (26) kan het amper geloven. ,,Dit is zó gaaf.”

Quote

Dat dit gebeurt in ons restaurant is echt ongeloof­lijk

Wayne Kropman, chef-kok Brasserie Pastis

De gelukkige vindster is Karin de Winter uit Empel. Ze zat nietsvermoedend te lunchen toen ze opeens een glad balletje in haar mond voelde.  ,,Normaal ben ik altijd voorzichtig of er niet stukje van de schaal in zit”, vertelt ze. ,,Maar het was dit keer een klein pareltje.” Ze waarschuwde meteen het personeel in, dat dolenthousiast reageerde.

Bijzonder detail: het is de tweede keer dat De Winter een parel aantreft in een oester. Zo'n vier jaar geleden was het ook al raak op Ameland. ,,Ja, echt bizar hè? Ik denk dat ik zo maar een staatslot ga kopen”, zegt ze lachend. De eerste parel heeft ze nooit laten taxeren. ,,Die ligt thuis in een filmkokertje, maar deze ga ik wel laten taxeren. Of ik betaal er zo de lunch mee.”

Uniek

Volledig scherm
Karin de Winter trof een parel aan in haar oester. © Restaurant Pastis

Wayne Kropman, die samen met zijn vriendin sinds februari Brasserie Pastis runt, was zelf vrij zondag. ,,Ik was thuis bezig om mijn spullen te pakken voor een trip naar Japan toen ik werd gebeld. Ik heb meteen alles uit m’n handen laten vallen en ben naar Pastis gereden om de parel te bekijken. Dit is zo'n unieke situatie.’’ 

Hij stelt dat hij in z’n leven al zo’n duizend oesters heeft opengemaakt, maar nog nooit trof ‘ie daarin een parel aan. ,,Dat dit mag gebeuren in ons restaurant is echt ongelooflijk. Dit zie je normaal alleen in films.” De doorsnede van de gevonden parel is zo'n 4 tot 5 millimeter. 

Waarde

Gemiddeld wordt er in één op de vijftienduizend oesters een parel gevonden. De laatste jaren werden er onder andere in restaurants in Breda en Tilburg parels aangetroffen. In het Zeeuwse Yerseke trof een visboer in 2015 zelfs 21 parels aan in een oester. 

Hoeveel een parel waard is hangt af van zeven verschillende factoren: glans, vorm, kleur, grootte, perfectie en symmetrie. Daarom kan een kleine parel meer waard zijn dan een grote.

Weet je al wat je vanavond wilt eten? Kijk hier hoe je mosselen met tomaten-chorizosaus maakt: