Gebakken asperges met een mollige witte
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: gebakken asperges. Met een mollige, bollige witte.
Ook dit jaar ging het aspergeoffensief niet onopgemerkt voorbij. De inleidende beschietingen begonnen een maand geleden en kenden in eerste instantie de kurkentrekker als wapen. Van de overkoepelende belangenvereniging van Elzasproducenten ontving ik een proefdoosje met wijnen dat mij tevens toegang verschafte tot een ‘digi-tasting’.
Niet veel later staken ook bij mevrouw Hamersma de asperges de kop op. Namens De Krat en de Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON) werd er een kistje aangereikt met alle benodigde ingrediënten voor het Aspergemenu 2021, waarin – geheel conform de tijdsgeest – de vleescomponent ontbrak. In plaats van beenham dienden wij er nu boleten bij te eten. De supermarkten en groentemannen lieten zich via advertenties, folders en stoepborden evenmin onbetuigd.
Aldus hadden wij al tweemaal à la Flamande getafeld, onze favoriete bereiding, en zelfs drie keer freestyle van asperges genoten, toen mevrouw Hamersma, bijna tot haar schrik, concludeerde dat zij in de rubriek nog geen aandacht aan de groenteslungels had besteed. Maar toen kwam gelukkig net het nieuwe kookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall binnen, een Britse kookboekenschrijver die zij vanwege zijn biologische seizoenbenadering hoogacht.
Het boek werd niet in een kistje geleverd, maar in een kartonnen doos van het Centraal Boekhuis. Daar smaakte het gerecht dat zij later op tafel zette echter niet minder om. En ook het feit dat Fearnley-Whittingstall in dit recept groene asperges voorschreef, bracht haar niet van haar stuk.
Experiment
,,Inmiddels hebben we in Limburg wel voldoende aspergepunten gescoord,” meende mevrouw Hamersma. ,,Volgens mij hebben we al een paar kilo achter de kiezen.”
Zodoende had ik ook mijn jaarlijks terugkerende experiment om te zien welke wijn er nog meer goed bij smaakt al een aantal keren ten uitvoer kunnen brengen. Met succes staken onder andere verdejo, chardonnay, sauvignon blanc en riesling de gedoodverfde Elzaskandidaten pinot blanc en pinot gris naar de kroon. En ook een lichte, rode, licht gekoelde pinot noir uit het noorden van Bourgogne liet zich smaken toen de Zuid-Limburgers vergezeld werden van een moot geroosterde zalm en de boleten die mevrouw Hamersma toevallig nog in een kistje wist.
Shotje
Enfin, mevrouw Hamersma ging weer achter het fornuis en ik dook de koelkast in. Om daaruit te komen met een soort best of both worlds: een witte uit Cheverny. Een Loire-appellation waar hoofdbestanddeel sauvignon blanc geblend wordt met een shotje chardonnay, waar overigens ook arbois en pineau blanc de la Loire zijn toegestaan.
Van Enclos du Petit Chien leverde dat een blanc op met aan de ene kant grassigheid, groene appeltjes en citruszuren. Merci sauvignon blanc. En aan de andere kant een molligheidje, een bolligheidje en een volligheidje dankzij de chardonnay-inbreng.
,,Groen licht bij deze kijk op groene asperges,” concludeerden we niet veel later.
Gebakken asperges en babyromainesla met linzen en gekookte eieren (2 personen)
Ingrediënten
Bosje groene asperges (zo’n 200 gram; ontdaan van de onderkant)
2 kropjes babyromainesla, in de lengte en in vieren gesneden
4-5 lente-uitjes, uiteinde eraf
4 el olijfolie
2 hardgekookte eieren, gepeld, in grove stukken gesneden
2-3 el linzen, uit blik, afgespoeld en uitgelekt
1 el wittewijnazijn
1-2 tl mosterd, naar smaak
handje grofgesneden peterselie
zeezout en zwarte peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de asperges, partjes sla en lente-uitjes in een braadslee of ovenschaal, besprenkel met 2 el olijfolie, bestrooi met zout en peper en schep om. Bak circa 30 minuten in de oven tot de asperges gaar zijn en alles mooi goudkleurig is.
Schep intussen de gekookte eieren en linzen om met de overgebleven eetlepels olie, de wijnazijn, mosterd en de peterselie. Bestrooi met zout en peper.
Laat de groenten, als ze gaar zijn, 10 minuten rusten en schep dan het eimengsel erop.
Recept uit Koken als de beste van Hugh Fearnley-Whittingstall. Meer recepten vind je hier.
De wijn
Enclos du Petit Chien 2019
Cheverny Blanc, Frankrijk, €10,98 (wit). Lees hier de proefnotitie.
Mevrouw Hamersma heeft met heel wat bekende koks en kookboekenauteurs gekookt in haar studio. Hier zie je opnamen van die kookontmoetingen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
En IS HET WAT?
Nieuwe kipvervanger is bedrieglijk echt, maar hoe smaakt het?
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel Future Chicken. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Braadworststoofpot met witte bonen
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: braadworststoofpot. Met een net zo ‘slow’ rood wijntje.
-
Eten op warme dagen: met deze tips maak je het ultieme zomerse gerecht
Van een frisse salade tot een lekker stukje vis of vlees op de barbecue: de zomer is aangebroken en daarmee ook het warme weer. Maar wat maak je nou voor gerecht tijdens een zomerdag? Twee experts geven tips en inspiratie. -
PREMIUM
Waarom Johns whisky kan concurreren met Schotse flessen van 70 euro
Zijn vierde en grootste oplage whisky kwam vorig jaar uit. En John Keuris, sinds 2011 in Woerden gevestigd met zijn distilleerderij, vond dat zijn drankje niet onder deed voor de Schotse en Ierse whisky. Zijn geheim? ,,Ik geef niets om massaproductie. Als het nog niet goed is, laat ik het gewoon nog een half jaartje rijpen.” -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde maaltijdsoep Pasta e fagioli
Een traditionele Italiaanse soep met pasta, bonen en tomaten bouillon. Het wordt dan ook wel ‘pasta en bonen’ genoemd. Makkelijk, snel en boordevol smaak.