‘Genietbier’ is in opkomst
Voor liefhebbers van bier met een spannende smaak, zijn gouden tijden aangebroken. Overal in Nederland maken kleine en grotere brouwerijen bijzonder bier.
Speciaalbieren zijn hot. Steeds meer kleine brouwerijen houden zich bezig met de productie van het gouden gerstenat. Ruim vijfhonderd van deze thuisbrouwerijen zijn er nu al in Nederland en hun aantal is stijgende. Alleen al in het Brabantse Dongen zijn er drie: de Nachtbrouwerij, 't Brabants Gevoel en Opener Bier, van respectievelijk Jack Nollen (56), Hans van Riel (36) en Frank Wouters (37). Nollen en Van Riel brouwen niet thuis, maar huren ruimte in bij een brouwerij in Sittard. Deze recepten bedenken beide brouwers wél thuis, gewoon aan de Dongense keukentafel.
Frank Wouters (37) brouwt wel thuis. ,,Ik verbouw mijn eigen gerst, mijn eigen hop. Hop geeft het aroma aan het bier. We hebben hier nu in een proefopstelling acht soorten staan, waarvan er vier het heel goed doen. Daar gaan we dus mee door. En we gebruiken binnenkort onze eigen waterbron, maar die moet nog gecertificeerd worden", zegt Wouters niet zonder trots. ,,Het is belangrijk om je eigen bier te maken. Je moet je als brouwer onderscheiden. Opener Bier moet een écht Dongens product worden."
Als het om bier gaat, is Wouters niet te stuiten. Hij is niet alleen brouwer maar ook afgestudeerd als biersommelier. ,,Speciaalbieren zijn in opkomst en dat vraagt meer kennis van bier. Bier is laagdrempeliger dan wijn, maar het is ook een natuurproduct, waarvan de jaren, net als bij wijn en afhankelijk van de oogst, kunnen verschillen. Daar kun je als brouwer op sturen. Het gaat bij bier net zo goed om smaak, om ruiken en om proeven. Bier is beleving. Voor speciaalbier moet je de tijd nemen. Het is geen gietbier maar geníétbier. Dat vind ik een mooiere term voor een speciaalbiertje."
Ik wil mensen meer leren over bier. De hoofdmoot moet natuurlijk plezier zijn
Wouters' ogen glinsteren als hij het over de toekomst heeft. ,,Verdere uitbreiding biedt kansen. Het merk Opener moet gerelateerd zijn aan deze locatie. Ik wil mensen uit de brede regio die beleving laten meemaken. Ik wil hier ook schenken en op een cursusachtige manier mensen meer leren van bier. Maar de hoofdmoot moet natuurlijk plezier zijn."
De Nederlandse brouwer is creatief, vindt biersommelier Fiona de Lange, die een explosieve groei ziet in het aantal smaken in bier. Volgens haar geven het gebruik van kruiden, specerijen, nieuwe hopsoorten en andere graangewassen nieuwe smaken zoals mango, passievrucht, kardomom en peper.
Liefhebbers
,,Mijn eigen smaak staat voorop’’, zegt Hans van Riel (36) over zijn recepten. ,,Ik moet het zelf lekker vinden. Speciaalbier is echt voor liefhebbers. Je moet ervan te genieten, in een prettige setting.'' Het eerste half jaar heeft Van Riel (die naast zijn werk als sous-chef in een restaurant brouwt) 30 hectoliter gebrouwen. ,,Dat is nog niet helemaal verkocht, maar het is een begin. 't Brabants Gevoel is te koop in Dongen, Rijen en Oosterhout en in het restaurant in Oisterwijk waar hij werk. Daarbuiten is het wat lastiger. Ik ben begonnen met een witbier: Witte Tonnie. Dat was net in de witbiertijd, dus dat ging voorspoedig. Het volgende biertje was Galliepaop, in november. Dat is wat zwaar en loopt ook wat minder."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? -
Zoveel moeten we bewegen om fastfood te verbranden
We houden allemaal wel van een fastfoodmaaltijd op z'n tijd. Die heerlijke hamburger en portie friet zijn toch moeilijker te weerstaan dan we denken. Helaas brengen de gerechten een hoop calorieën met zich mee. Maar hoe lang moet je bewegen voor het er weer af is? -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Dit zijn de goedkoopste sterrenrestaurants
Uit eten gaan – bijvoorbeeld op valentijnsdag – kan duur uitpakken, maar het hoeft niet. Zelfs in restaurants met een Michelin-ster kun je in veel gevallen voor een redelijk bedrag eten. De goedkoopste optie is Valuas in Venlo. Een menu van drie gangen kost daar 32 euro. -
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom mannen vaker bier drinken dan vrouwen? ‘Bierprofessor’ Leendert Alberts weet het
Het eerste biertje dat hij op zijn 18de dronk, daar vond hij ‘niets aan’. Inmiddels weet de 56-jarige Leendert Alberts alles van de Nederlandse biergeschiedenis en is zijn bijnaam ‘de bierprofessor’. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.