Gevoelstemperatuur -23? Doe dit op je brood
koken & etenAls je morgenochtend op de fiets stapt bij een gevoelstemperatuur van -23 krijgt je lichaam een klap. Het heeft calorieën nodig om je lijf op temperatuur te houden. Misschien walg je bij het idee, maar dit beleg is uitstekend geschikt voor extreem koude dagen en lekker bovendien.
Gesmolten varkensvet, oftewel reuzel. Het klinkt niet smakelijk, maar was ooit een klassieker in de keuken. Laat het gesmolten spek stollen en smeer het op brood. Beetje suiker erbij. ,,Ik ben er gek op”, zegt Bjorn Massop, chef-kok bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. ,,Maar helaas is het in Nederland verloren geraakt.”
,,Het is vet, dan krijgen veel mensen gelijk de kriebels”, merkt Massop. ,,Dan vinden ze het vies. Wij doen er weleens wat mee, het is breed toepasbaar. Dingen zijn ook met een reden ontstaan. Het is geen toeval dat reuzel in Nederland zo veel gegeten werd.”
Begin vorige eeuw kon reuzel de concurrentie met boter aan. Het product gaf brandstof om lang en hard te kunnen werken, zeker op de koude dagen. Toen boter tijdens de Tweede Wereldoorlog schaars was, maakte reuzel een comeback. Misschien is het ijskoude weer een goede reden om het toch weer eens te proberen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven. -
Koken & Eten
Moet jouw vriezer ook nodig worden ontdooid? Vandaag is de beste dag
Broodkruimels, dikke klompen wit ijs, een arsenaal aan losse frituurwaren en een Magnum-ijsje uit 2016. Grote kans dat dit alles ook in jouw vriezer rondzwerft. Hoog tijd dus om de boel eens goed uit te mesten. En wat is een beter moment dan vandaag, nu het buiten één grote vriezer is? -
Nu ook onderzocht: mag je sneeuw eten?
In grote delen van het land duiken we vandaag met ons gezicht in de sneeuw. Dan is het verleidelijk om een hapje te nemen. Maar is dat wel slim? Gelukkig hebben Roemeense onderzoekers deze vraag beantwoord. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMKoken & Eten
Utrechters fietsen met verpakkingsvrije kar vol noten, pasta en snoep door de stad: ‘Heeft u een potje mee?’
Wie na een avondje lekker koken naar de plasticberg op het aanrecht kijkt, zal zich misschien afvragen: dit moet toch anders kunnen? Dat is precies hoe vier twintigers op het idee van hun verpakkingsvrije en reizende supermarkt Loos kwamen. Sinds twee maanden fietsen zij met hun winkel door de stad Utrecht. ,,We moeten iets tegen de plasticvervuiling doen.”
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & Eten
Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Bierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?