Volledig scherm

Gevoelstemperatuur -23? Doe dit op je brood

koken & etenAls je morgenochtend op de fiets stapt bij een gevoelstemperatuur van -23 krijgt je lichaam een klap. Het heeft calorieën nodig om je lijf op temperatuur te houden. Misschien walg je bij het idee, maar dit beleg is uitstekend geschikt voor extreem koude dagen en lekker bovendien.

Gesmolten varkensvet, oftewel reuzel. Het klinkt niet smakelijk, maar was ooit een klassieker in de keuken. Laat het gesmolten spek stollen en smeer het op brood. Beetje suiker erbij. ,,Ik ben er gek op”, zegt Bjorn Massop, chef-kok bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. ,,Maar helaas is het in Nederland verloren geraakt.”

,,Het is vet, dan krijgen veel mensen gelijk de kriebels”, merkt Massop. ,,Dan vinden ze het vies. Wij doen er weleens wat mee, het is breed toepasbaar. Dingen zijn ook met een reden ontstaan. Het is geen toeval dat reuzel in Nederland zo veel gegeten werd.”

Begin vorige eeuw kon reuzel de concurrentie met boter aan. Het product gaf brandstof om lang en hard te kunnen werken, zeker op de koude dagen. Toen boter tijdens de Tweede Wereldoorlog schaars was, maakte reuzel een comeback. Misschien is het ijskoude weer een goede reden om het toch weer eens te proberen.