Gildehoen dijen met sinaasappel-cranberry chutney
Kipfilet is toch wel ondergeschikt aan de veel sappigere en malse dijen. Zeker als je een mooi ras uitzoekt zoals een gildehoen zul je genieten van de smaak en structuur. Voor de gure winterperiode is deze gildehoen met een citrus-knoflook korstje en een heerlijke sinaasappel-cranberry chutney dan ook een schot in de roos.
Ingrediënten (4 personen):
Sinaasappel-cranberry chutney:
- 250 g verse cranberry’s
- 1 witte ui, fijngesnipperd
- 1 eetlepel sojaolie
- 1 glas water
- 50 g suiker
- Zest en sap van 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs sterren
- 3 jeneverbessen
- 3 kruidnagels
- 400 gr gildehoen- of scharrelkippendijen
- 1 el fijn gehakte thijmblaadjes
- Zest van 1 citroen, zeer fijngehakt
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 2 el zonnebloemolie
Benodigdheden:
- Koekenpan
- Sauspan
Bereidingswijze (voorbereiding 10 minuten, bereiding 10 minuten):
- Prik de kruidnagels in een stuk van de sinaasappelschil (zo kan je ze later makkelijk terugvinden).
- In een sauspan de cranberry’s en witte ui kort aanbakken in hete olie, de suiker toevoegen en karameliseren.
- Afblussen met sinaasappelsap en een beetje water toevoegen zodat een dikke emulsie ontstaat.
- De overige ingrediënten toevoegen en op zacht vuur 20 minuten laten trekken.
- Vervolgens het kaneelstokje, de jeneverbessen, de steranijs en sinaasappelschil met kruidnagel verwijderen.
- De chutney kan zowel warm als koud gebruikt worden.
- Terwijl de chutney op het vuur staat de tijm, citroenzest en knoflook mengen en de kippendijen hiermee inwrijven.
- Kruiden met zout en versgemalen zwarte peper en in een pan met zonnebloemolie bakken op middelheet vuur.
- Serveer met de sinaasappel-cranberry chutney en side dishes naar keuze.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip. -
1
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
Koken & Eten
Hoe komt het dat exotisch fruit zoals een banaan weken onderweg is en toch pas op de fruitschaal rijpt?
Als je exotisch fruit zoals bananen, ananas of kiwi’s ‘vers’ in de winkel koopt, hebben die meestal al een lange reis achter de rug. Gemiddeld zijn ze vijf weken onderweg. Zelfs dan zijn ze groen, hoe kan dat?
-
Wat Eten We Vandaag: Tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen
Deze tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen is de perfecte keuze wanneer je gezonder wilt eten. Tempeh is een vleesvervanger en bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Het bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen, zoals vitamine B2, ijzer en calcium. -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
PREMIUMKoken & Eten
Wil je afvallen en heb je honger? ‘Soms fopt je lichaam je’
Een dieet werkt niet, weet diëtiste Marie-José Torenvliet uit ervaring. Ter gelegenheid van Anti- Dieetdag morgen vertelt ze wat beter werkt: signalen opvangen van je lichaam.