Hans van Heel Holland Bakt brengt eerste kookboek uit
koken & etenAls Hans Spitsbaard uit Ede is hij niet heel bekend, want bijna iedereen kent hem als Hans van Heel Holland Bakt. Vandaag komt zijn eerste boek uit: Leren koken met Hans.
In het boek leert Hans ons te bakken als een Heel Holland Bakt deelnemer. Hiervoor gebruikt hij een combinatie van lekkere producten en leuke technieken. ,,Als je met dit boek aan de slag gaat, weet ik zeker dat je jezelf zult uitdagen. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde technieken! Volg nauwkeurig alle stappen en probeer het gewoon... " aldus Hans Spitsbaard.
Om de smaak alvast te pakken te krijgen leert hij ons een tarte tatin à la Hans te maken.
Ingrediënten:
Stoofperen
- 2 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
- 750 ml rode wijn
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 kaneelstokjes
- 3 stuks steranijs
Bretons zanddeeg
- 100 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 175 g bloem
- 8 g bakpoeder
- 2 g zout
Frangipane
- 100 g amandelmeel
- 80 g boter
- 100 g fijne kristalsuiker
- 30 g bloem
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren mespuntje zout
Karamelsaus
- 100 g fijne kristalsuiker
- 80 g boter, op kamertemperatuur
Benodigdheden:
- Staande tafelmixer
- Taartpan (Ø 23 cm)
- Taartring (Ø 23 cm)
- Spuitzak
Bereidingswijze:
1 Stoofperen
- Schil de peren en zet ze rechtop in een grote pan.
- Voeg de wijn en de suiker toe.
- Vul de pan aan met water tot de peertjes helemaal onder staan.
- Breek de kaneelstokjes doormidden en voeg deze samen met de steranijs toe.
- Breng de stoofperen aan de kook en stoof ze 1 uur op laag vuur.
- Haal de peertjes uit het vocht en laat ze uitlekken in een vergiet.
2 Bretons zanddeeg
- Meng de boter, de suiker en de eidooiers met een garde.
- Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit toe aan het botermengsel.
- Voeg tot slot het zout toe en verkruimel het deeg tussen je vinger- toppen tot een samenhangend deeg.
- Probeer zo min mogelijk te kneden; zo blijft het deeg bros van structuur.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koeling rusten.
3 Frangipane
- Doe het amandelmeel, de boter, de suiker, de bloem, de citroenrasp, de eieren en het zout in de kom van de staande tafelmixer en meng het geheel tot een egaal beslag.
- Doe de frangipane in de spuitzak.
4 Karamelsaus
- Vet de taartpan in met boter.
- Kook de suiker met 50 ml water tot een goudbruine karamel.
- Zorg dat er geen suikerkristallen aan de rand van de pan zitten; veeg deze eventueel weg met een natgemaakte kwast.
- Voeg de boter in stukjes toe en roer tot een gladde karamelsaus.
- Giet de karamelsaus in de taartpan.
- Zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje saus.
5 Opbouw
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de taartring in.
- Rol het zanddeeg uit tot 0,5 cm dikte en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de taartring in het deeg en haal het overtollige deeg van de bakplaat.
- Verdeel een laag frangipane over de bodem.
- Houd rondom een rand van 2 cm vrij.
- Bak de bodem in de taartring in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Verlaag de oventemperatuur na het bakken tot 175 °C.
6-7 Peren toevoegen
- Verwijder de klokhuizen van de peren met een appelboor en snijd ze in vieren.
- Leg de parten met het snijvlak naar beneden waaiervormig in de taartpan.
- Leg de partjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want de peren zullen in de oven nog iets slinken.
- Bak de stoofperen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
- Laat ze vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Leg de bodem met frangipane omgekeerd op de peren en keer de taart vervolgens om.
- Garneer met steranijs.
Tip van Hans: de ene peer is de andere niet. Laten de peren behoorlijk wat vocht los tijdens het bakken? Giet dit dan af voor je de taart omkeert. Deze taart is heerlijk als hij nog warm is! Serveer hem met vanille- of kaneelijs.
Eet smakelijk!
Na het winnen van Heel Holland Bakt werd Hans als een popster onthaald:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Koken & Eten
Dit zijn vijf overheerlijke aspergegerechten voor Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag is het goed asperges eten. Ze zijn nu zelfs lekkerder dan toen het seizoen begon, omdat de groente beter smaakt na een paar warme dagen. Hier zijn vijf gerechten waarin het witte goud uitstekend tot zijn recht komt. -
Wat Eten We Vandaag: Asian honey garlic potatoes
Asian honey garlic potatoes is een overheerlijk Koreaans bijgerecht. Oorspronkelijk wordt dit recept vaak gemaakt met chilipasta, maar in dit recept gebruiken we sriracha, een pittige chilisaus. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met paksoi. -
Koken & Eten
Zo maak je pasta wél goed klaar: ‘Spoel gekookte pasta nooit af met koud water’
Niets zo erg als in de keuken eindigen met een platgekookte of nét niet gare pasta. Pasta koken lijkt gemakkelijk, maar toch pakt iedereen het anders aan. Want hoeveel water doe je nu eigenlijk bij de pasta en voeg je daar nog zout aan toe, of niet? En hoelang laat je die pasta pruttelen? -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & Eten2
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.” -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?