Volledig scherm
© Hans Spitsbaard

Hans van Heel Holland Bakt brengt eerste kookboek uit

koken & etenAls Hans Spitsbaard uit Ede is hij niet heel bekend, want bijna iedereen kent hem als Hans van Heel Holland Bakt. Vandaag komt zijn eerste boek uit: Leren koken met Hans.

In het boek leert Hans ons te bakken als een Heel Holland Bakt deelnemer. Hiervoor gebruikt hij een combinatie van lekkere producten en leuke technieken. ,,Als je met dit boek aan de slag gaat, weet ik zeker dat je jezelf zult uitdagen. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde technieken! Volg nauwkeurig alle stappen en probeer het gewoon... " aldus Hans Spitsbaard.

Om de smaak alvast te pakken te krijgen leert hij ons een tarte tatin à la Hans te maken.

Volledig scherm
© José van Riele

Ingrediënten:
Stoofperen
- 2 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
- 750 ml rode wijn
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 kaneelstokjes
3 stuks steranijs

Bretons zanddeeg
- 100 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 175 g bloem
- 8 g bakpoeder
2 g zout

Frangipane
- 100 g amandelmeel
- 80 g boter
- 100 g fijne kristalsuiker
- 30 g bloem
- rasp van 1 citroen
2 eieren mespuntje zout

Karamelsaus
- 100 g fijne kristalsuiker
80 g boter, op kamertemperatuur

Benodigdheden:
- Staande tafelmixer
- Taartpan (Ø 23 cm)
- Taartring (Ø 23 cm)
- Spuitzak

Bereidingswijze:
1 Stoofperen
Schil de peren en zet ze rechtop in een grote pan.
- Voeg de wijn en de suiker toe.
- Vul de pan aan met water tot de peertjes helemaal onder staan.
- Breek de kaneelstokjes doormidden en voeg deze samen met de steranijs toe.
- Breng de stoofperen aan de kook en stoof ze 1 uur op laag vuur.
- Haal de peertjes uit het vocht en laat ze uitlekken in een vergiet.

2 Bretons zanddeeg
Meng de boter, de suiker en de eidooiers met een garde.
- Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit toe aan het botermengsel.
- Voeg tot slot het zout toe en verkruimel het deeg tussen je vinger- toppen tot een samenhangend deeg.
- Probeer zo min mogelijk te kneden; zo blijft het deeg bros van structuur.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koeling rusten.

3 Frangipane
Doe het amandelmeel, de boter, de suiker, de bloem, de citroenrasp, de eieren en het zout in de kom van de staande tafelmixer en meng het geheel tot een egaal beslag.
- Doe de frangipane in de spuitzak.

4 Karamelsaus
Vet de taartpan in met boter.
- Kook de suiker met 50 ml water tot een goudbruine karamel.
- Zorg dat er geen suikerkristallen aan de rand van de pan zitten; veeg deze eventueel weg met een natgemaakte kwast.
- Voeg de boter in stukjes toe en roer tot een gladde karamelsaus.
- Giet de karamelsaus in de taartpan.
- Zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje saus.

5 Opbouw
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de taartring in.
- Rol het zanddeeg uit tot 0,5 cm dikte en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de taartring in het deeg en haal het overtollige deeg van de bakplaat.
- Verdeel een laag frangipane over de bodem.
- Houd rondom een rand van 2 cm vrij.
- Bak de bodem in de taartring in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Verlaag de oventemperatuur na het bakken tot 175 °C.

6-7 Peren toevoegen
Verwijder de klokhuizen van de peren met een appelboor en snijd ze in vieren.
- Leg de parten met het snijvlak naar beneden waaiervormig in de taartpan.
- Leg de partjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want de peren zullen in de oven nog iets slinken.
- Bak de stoofperen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
- Laat ze vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Leg de bodem met frangipane omgekeerd op de peren en keer de taart vervolgens om.
- Garneer met steranijs.

Tip van Hans: de ene peer is de andere niet. Laten de peren behoorlijk wat vocht los tijdens het bakken? Giet dit dan af voor je de taart omkeert. Deze taart is heerlijk als hij nog warm is! Serveer hem met vanille- of kaneelijs.

Eet smakelijk!

Na het winnen van Heel Holland Bakt werd Hans als een popster onthaald:

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.