Volledig scherm
© Hans Spitsbaard

Hans wil mensen gelukkig maken met zijn baksels

Als jonkie van 22 won Hans Spitsbaard uit Houten afgelopen oktober Heel Holland Bakt. Zijn winnaarsboek Leer bakken met Hans ligt sinds deze week in de winkel. En nu komen de signeersessies eraan.

Waar bel ik nu naar toe?

,,Madesimo in Italië. Ik ben lekker skiën met mijn vader en mijn halfbroertjes. Niet handig als je een boek lanceert? Mee eens, maar beide afspraken waren niet meer te verzetten. Ik ski eigenlijk elk jaar. Gezellig hoor. Maar als de lezer dit onder ogen krijgt, ben ik alweer terug.''

Was het een bevalling, dat boek?

,,Het was best heftig, ja. Ik moest toch alles zelf bedenken. En mijn creatieve bibliotheek, zoals ik dat noem, is best groot, dus dan moeten er harde keuzes gemaakt worden: wat stoppen we erin en wat niet. En daarna volgt schrijven, uittesten en herschrijven. Want als iemand de klassieke opera of de macaron ispahan gaat maken, moet het wel allemaal kloppen. Komt goed, denk ik. Commentaar van de uitgever was: het komt niet vaak voor dat iemand zó precies is.''

Niet heel verrassend, want dat was je tijdens Heel Holland Bakt ook al. Ben je tevreden met het resultaat?

,,Zeker. Vooral de fotografiedagen waren heel leuk én spannend. Het moest allemaal in vier dagen gebeuren. Ik bakte alles en daarvan werden stap-voor-stap-foto's gemaakt. Het eindresultaat moest er natuurlijk top uitzien. Een offday was geen optie. Gelukkig ging het goed.''

Ode aan André staat er ook in.

,,Zeker. De boerenjongenstaart was ook bij mijn vrienden een groot succes. Die moest erin. Ik gebruikte bier voor Robèrt van Beckhoven en bakte de Vesuvius voor Janny van der Heijden (juryleden van HHB, red.). Daarna vroeg André of ik ook iets voor hem wilde maken. Ik ga ervan uit dat hij deze taart echt lekker vindt.''

Volledig scherm
Boek Hans Spitsbaard © AD

Het is geen knipoog naar zijn geaardheid?

,,Nee, al zou je het misschien wel zo kunnen opvatten.''

Het is een boek voor de consument-plus, zegt Robèrt in het voorwoord.

,,Gevorderden kunnen ermee uit de voeten, maar zij niet alleen. Daarvoor heb ik de beschrijvingen extra duidelijk gemaakt en elk recept is tot in de puntjes uitgewerkt.''

Waar ben je, als je weer thuis bent, druk mee?

,,Elke dag werk ik aan mijn website hansbakt.nl. Daarop hoop ik mensen gelukkig te maken met mijn recepten. De fotografie doe ik zelf. Ik probeer voorlopig het bakken te combineren met mijn studie technische bedrijfskunde.''

Voor als het bakken niks wordt?

,,Nee, die studie vind ik echt leuk en ik haal goede cijfers. Maar ik wil in elk geval van Hans Bakt een succesvolle onderneming maken. Dat heeft prioriteit. Ik wil workshops gaan geven, er komt een nieuw tv-programma aan - nee, daar kan ik nog niks over zeggen. En ik denk dat het tweede boek er ook wel komt, want er hebben zich meerdere uitgevers gemeld. Maar eerst ga ik handtekeningen zetten in mijn eerste boek.''

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.