Hard seltzer: krijgt dit hippe drankje bij ons net zoveel fans als in de VS?
Koken & etenOvergewaaid vanuit de Verenigde Staten, lijkt de hard seltzer hard op weg om ook in ons land een fenomeen te worden. Wat is het voor drankje? En waarom slaat het zo aan bij zoveel mensen?
Het licht-alcoholische drankje wint in de VS sinds afgelopen jaar enorm aan populariteit, met een omzet van zo’n 1,6 miljard dollar. Voor 2020 wordt de Amerikaanse omzet zelfs geschat op 4,3 miljard dollar. Daarmee is de hard seltzer een geduchte concurrent voor bier en een product dat ook in Nederland voet aan de grond begint te krijgen. Jeneverproducent Hooghoudt kwam eind augustus als eerste Nederlandse familiedistilleerderij onder eigen merk met een lijn. Heineken volgde enkele weken later. Bij 400 Jumbo-winkels ligt Carlett Elix in de schappen.
Nieuw fenomeen
Trendwatcher Gijsbregt Brouwer noemt de hard seltzer een fenomeen dat ineens over ons heen spoelt. ,,We zijn altijd op zoek naar een nieuw drankje of zomerdrankje; nu is het de beurt aan de hard seltzer. Vorig jaar hadden ze het in Amerika al over ‘the summer of hard seltzer’, waar veel Nederlandse ondernemers op in hebben gespeeld, te zien aan de hoeveelheid Nederlandse start-ups die een hard seltzer uitbrengt.” Bekende voorbeelden zijn volgens Brouwer de merken Gig, Stëlz en Kever.
Mede door het grote succes in de Verenigde Staten, vindt Brouwer het niet gek dat veel grote brouwers en drankproducenten overstag gaan en zich ook mengen in de hard seltzer-markt. ,,Het hing al een tijdje in de lucht dat Heineken nu komt met hun eigen hard seltzer en zelfs Coca Cola komt dit najaar met een eigen versie in Latijns-Amerika.”
De seltzer is in de basis een bruiswater met (fruit)smaakje, echter niet te verwarren met het bronwater Spa rood, vindt food trendwatcher Anneke Ammerlaan. ,,De bubbels in een seltzer zijn ook wat harder en meer aanwezig dan in een Spa rood”, meent de trendwatcher. ,,Doordat de seltzer verkrijgbaar is in allerlei gekke smaken, werd het in de VS op een gegeven moment zo populair dat er alcohol bij kwam.” De toevoeging ‘hard’ in hard seltzer betekent namelijk dat het gaat om een alcoholische versnapering; de hard seltzer bevat doorgaans 3 tot 5 procent alcohol.
De opkomst van de hard seltzer hangt ook nauw samen met de mindful drinking-beweging, erg populair onder millennials en Gen Z’ers
Maar niet alleen de gekke smaken zorgden ervoor dat de hard seltzer snel aan populariteit won. Het drankje heeft een stuk minder calorieën dan een biertje. Ter vergelijking: in een gemiddeld blikje hard seltzer zit 70 calorieën, terwijl een blikje bier al gauw 149 kilocalorieën bevat.
Mindful drinking beweging
,,De opkomst van de hard seltzer hangt ook nauw samen met de mindful drinking-beweging, erg populair onder millennials en Gen Z’ers (Generatie Z - red.). Het houdt in dat je bewust bezig bent met hoeveel calorieën iets bevat en hoe gezond iets is ”, legt Brouwer uit. Voor alcohol is dat eigenlijk heel paradoxaal, vindt hij. ,,Alcohol is niet per definitie heel calorie-arm of gezond, maar toch overwegen velen de hard seltzer omdat alternatieven als bier, wijn of mixdrankje vaak ongezonder zijn. In die zin ben je dan meer ‘light’ bezig en is een hard seltzer een ‘gezonder’ alternatief”, relativeert Brouwer.
Daarnaast is de alcohol in het hippe drankje ook anders dan de sterke drank die doorgaans in mixdrankjes zit. ,,Er wordt veelal neutrale alcohol gebruikt dat wordt gedistilleerd in een kolomsysteem, hierdoor heeft de alcohol in de hard seltzers vrijwel geen smaak”, zegt Ammerlaan. De neutrale alcohol in de hard seltzer is volgens haar ook een van de redenen waarom het drankje zo succesvol is geworden in Amerika. ,,In de VS geldt een andere accijns op het gebruik van neutrale alcohol en is het veel goedkoper dan destillaten zoals wodka”, beweert ze.
Door de grote populariteit in de VS, bestaan daar zelfs speciale barren met hard seltzers van de tap. Brouwer noemt het een heuse marketing gimmick die hij niet snel ziet overwaaien naar Nederland. ,,Ik zie het niet zo snel gebeuren dat Nederlanders drie verschillende hard seltzers op één avond gaan proberen in zo’n bar. De hard seltzer is ook meer een gemaksproduct dan een product waarin je je echt kan verdiepen en waar een verhaal achter zit, zoals bij wijn het geval is.”
Mijn verwachting is dat de hard seltzer best wel even kan hypen, maar dat het straks één van de vele drankjes zal zijn
Ook Ammerlaan ziet hard seltzer-barren in Nederland niet snel als paddestoelen uit de grond schieten. ,,In Amerika zijn de steden veel groter en heb je veel meer mensen. Het aantal inwoners in Nederland is vaak te weinig om zoiets van de grond te krijgen. Zulke speciale barren zijn vaak ook trendgebonden en van korte duur.”
Ciders
Ammerlaan vermoed dat de hard seltzer straks dezelfde richting op gaat als de ciders. ,,Het ligt eigenlijk in hetzelfde straatje als de rosé cider en Jillz. Mijn verwachting is dat de hard seltzer best wel even kan hypen, maar dat het straks één van de vele drankjes zal zijn. Ik voorspel dat het een goede concurrent is voor de Aperol Spritz.”
Gijsbregt Brouwer is het met Ammerlaan eens, en denkt dat de populariteit van het drankje lang niet zo spectaculair gaat zijn als in de Verenigde Staten. ,,De trend van bewuster eten en drinken, waar de populariteit van het drankje nauw mee samenhangt, is in Nederland al een tijdje gaande. De hard seltzer is dus één van de vele producten voor de bewuste consument en moet het dus vooral van de marketing hebben”, meent Brouwer. En daar spelen de hard seltzer-merken wat de trendwatcher betreft goed op in. ,,Het drankje past goed bij de twintiger die aan yoga doet, in de stad woont en bewust leeft. Door middel van influencers op Instagram weten de merken vaak exact de juiste mensen te raken.”
Bekijk hieronder alle video's van Koken & Eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boze schoolbrief na stiekem airfryen in de klas gaat viral: ‘We kunnen hier niet om lachen’
Een christelijke, middelbare school in Rotterdam staat in het middelpunt van de belangstelling nadat een boze brief van de school, gericht aan enkele ouders, op het internet is beland. In de brief uitten docenten van de Melanchthon Mavo Schiebroek kritiek op een groepje leerlingen dat in het klaslokaal snacks had bereid in een airfryer. ,,Wij kunnen er niet om lachen en zullen bij een volgende keer schorsen.” -
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
Koken & Eten2
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.” -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Koken & eten
Sushi-restaurant van piepjonge chef Kit (23): beton, hippe muziek en géén dresscode
In 2018 verwierf de toen 21-jarige Thaise student Kitsanin ‘Kit’ Thanyakulsajja bekendheid door hoogwaardige sushi te bereiden in zijn Amsterdamse studentenkamer. Hierna volgde een pop-uprestaurant in hotel The Dylan. Zijn derde restaurant Undercover opent half oktober voor publiek. -
koken met marie
Koken met Marie | Boter van bieslookbloemen
In deze tijd van het jaar schieten de verse groene kruiden weer volop de grond uit. Met deze frisse groene kruiden breekt de tijd weer aan om volop mooie lentegerechten te maken. Bijvoorbeeld van de bieslook. Samen met de bieslook komen ook de bieslookbloemen op. Deze bloemen hebben heel veel smaak en zijn heel geschikt om mooie gerechten mee te maken. Haal ze dus niet weg, maar gebruik ze gewoon.