Havermelk kun je heel makkelijk zelf maken, dan kost het een paar dubbeltjes
Koken & etenHavermelk is bijna vier keer duurder dan koeienmelk. Hoe zit dat? Twee makers van Keuringsdienst van Waarde zochten het uit in het onlineprogramma KvWeetjes.
Delen per e-mail
Een liter havermelk uit de supermarkt is veel duurder dan koeienmelk. Sommige merken vragen tot wel 3,20 euro voor een liter, terwijl een ‘gewoon’ pak melk zo'n 85 cent kost.
En dat terwijl je voor havermelk alleen water, haver en een simpele staafmixer nodig hebt. Voor koeienmelk daarentegen heb je veel meer nodig: stallen voor de koeien, voeding, verzorging en speciale apparatuur om te melken bijvoorbeeld.
Een pak haver koop je in de winkel al voor 50 cent. Dat is goedkoper dan een literpak melk. Dan zou haverdrank – melk is zuivel en niet-zuivel mag officieel geen melk heten – toch niet zo duur moeten uitvallen, vinden Nathan en Rens van KvWeetjes, het programma dat op de Facebookpagina van Keuringsdienst van Waarde wordt gepubliceerd.
Verschil
In de aflevering van KvWeetjes gaat Nathan naar levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer om antwoord te krijgen op hun vraag. Samen maken zij havermelk snel zelf in de keuken. Dat blijkt makkelijker dan je zou denken. Meng 100 gram haver met 1 liter water, doe de staafmixer erdoorheen, zeef de 'melk’ en klaar is kees. In een pak zit meestal zo'n 500 gram. Daar kun je dus meerdere liters haverdrank mee maken.
,,Ik zie een klein beetje verschil in kleur en dikte, maar zijn er nog andere verschillen?” vraagt Nathan. ,,Nee”, zegt Velzeboer met opgehaalde schouders. ,,Het zijn simpele processen”.
Prijs
Waarom is het prijsverschil tussen havermelk en koeienmelk dan zo groot? Omdat er veel vraag is naar ‘bewuste’ producten zoals havermelk kan er meer gevraagd worden voor het product, denkt Velzeboer. ,,Dat havermelk een klein productieproces heeft, kan meespelen in de prijsbepaling, maar de kostprijs is gebaseerd op wat heeft de consument ervoor over heeft.” De vraag is hoog, dus de prijs ook.
Hilarisch dit, vinden sommige volgers van de Keuringsdienst die reageren op de bevindingen. Anderen zijn minder blij. Zoals Marischka van den Boom, die schrijft: ‘Mensen die door allergie genoodzaakt zijn om de alternatieven te gebruiken, worden dubbel gestraft. Ze kunnen niet zorgeloos eten en drinken wat ze willen en moeten voor de alternatieve producten extra betalen. Te triest.’ Femke van de Wilk neemt het op voor het merk dat in de video wordt bekritiseerd. ‘I Oatly', schrijft ze. Wel duur, weet ze. ‘Maar ‘t schuimt en smaakt heerlijk.’
In deze video krijg je het recept voor cappuccino met havermelk en kokosmakronen. Maak jij hem ook met zelfgemaakte havermelk?
Verder in het nieuws
-
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt. -
Italiaanse politicus Salvini stopt met eten van Nutella: niet Italiaans genoeg
Matteo Salvini stopt met het eten van Nutella. De leider van de rechtse Italiaanse partij Lega vindt het product niet Italiaans genoeg. Hij zegt dat hij alleen nog maar brood met salami en sardientjes eet. -
Koken & eten Dit kun je na pakjesavond met je overgebleven kruidnoten doen
De cadeautjes zijn uitgepakt en de Sint is naar huis. Met deze tips hoef je de kruidnoten die je na pakjesavond over hebt niet weg te gooien. -
Koken & eten Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten?
-
Wat Eten We Vandaag: Klassieke garnalencocktail
De hoofdrol in deze cocktail is weggelegd voor de Hollandse garnaal. Met z’n malse, stevige structuur en zachte ziltheid een echte smaakmaker. -
Nieuwe kerstcommercials supermarkten zitten vol brok-in-je-keelmomenten
Kerst staat voor gezelligheid: bij elkaar kruipen, kaarsjes aan en lekker eten. De kerstcommercials die grote supermarkten vandaag lanceren, stralen het bijbehorende gevoel van geborgenheid en genegenheid uit. Ze bespelen slim de emoties. -
Albert Heijn past misleidende producten aan na nominatie voor Gouden Windei
Albert Heijn heeft toegezegd twee producten aan te passen nadat de supermarktketen door Foodwatch is genomineerd voor het Gouden Windei 2019, de verkiezing van het meest misleidende voedingsproduct van het jaar. Het gaat om seizoensgroenten en de kaasspread.