Herman den Blijker gaat koken met klunzen: ‘Verbazingwekkend wat er op het bord komt’
Koken & EtenMet een team van drie personen (die nog nooit hebben gekookt) gaat Herman den Blijker vanaf vandaag de strijd aan met een collega-chefkok. Samen proberen ze een volwaardig kerstdiner op tafel te zetten. De chefs mogen slechts op afstand aanwijzingen geven en toekijken.
Was je zelf ook ooit een kookkluns?
,,Natuurlijk. Daarom ben ik gaan koken, omdat ik lekker wilde eten. Een chef-kok vroeg mij ooit om eikenbladsla, toen ben ik ter plaatse het bos in gelopen om eikenbladeren te halen. De kookwereld is nu nog steeds in ontwikkeling. Het is dus belangrijk om altijd bij te blijven, zeker nu met al die nieuwe technieken, anders roest je helemaal vast.”
Vond je het moeilijk om anderen te zien falen en lijdzaam toe te kijken?
,,De mensen die meedoen hebben nog nooit een pan in hun hand gehad. Ze moesten een een driegangenmenu koken en ik kreeg vijf minuten per gang voor de uitleg en taakverdeling onder de drie kandidaten, daarna moest ik naar een andere ruimte. De kandidaten in de keuken zien jou vanaf dat moment alleen nog maar via een scherm, waar je slechts twee minuten de tijd krijgt om aanwijzingen te geven.”
,,Ik vond het echt verbazingwekkend. Je moet bedenken hoe je ze de proef zo makkelijk mogelijk kan uitleggen. Als je achter dat scherm zit is dat eerst wel frustrerend, maar op een gegeven moment zie je er ook wel de lol van in. Ik denk echt dat als ik in het programma commentaar geef, ze dan spontaan het Wilhelmus gaan spelen of dat ze het helemaal wegpiepen.”
Wat was een moeilijk gerecht voor de kandidaten?
,,De kandidaten moesten cheesecake maken, daar kregen ze een uurtje voor. Uiteindelijk komt er echt een prut op dat bord, dat je je echt afvraagt hoe ze erbij komen. Je kunt het vergelijken met een programma van Gordon Ramsay, waarin hij met zijn rug naar een kandidaat staat en ze allebei dezelfde producten in handen hebben. Aan de hand van de handelingen vertelt hij hoe de kandidaat het gerecht moet maken. Bij Gordon Ramsay wordt het natuurlijk een schitterend gerecht, maar bij de kandidaat komt er toch een soort vulkaanuitbarsting op het bord, terwijl de uitleg voor Gordon Ramsay zelf logisch is.”
Welke gerechten moesten de kandidaten nog meer maken?
,,De gekozen gerechten moeten herkenbaar zijn voor het kijkpubliek, de massa moet ze dus kunnen maken. Ze moesten bijvoorbeeld lemoncurd maken. Dat mag niet gaan schiften of gaar worden. Het vuur moet dus omlaag. Maar ze koken ook op inductie, dus het is elektrisch. Waar zit dan het vuur? Of slagroom kloppen in een bekken. Wat is dan een bekken? Of wat is een garde? Sommige deelnemers hebben zelfs kinderen die speciaal een koksopleiding zijn gaan volgen omdat het thuis niet te eten was.”
Is er een gerecht dat je zelf nog steeds lastig vindt?
,,Ik heb altijd moeite met alles waar suiker in zit. Kortom, van patisserie heb ik geen kaas gegeten. Ik weet wel hoe het moet smaken, met name als er chocolade in zit, daar ben ik echt verslaafd aan. Maar ik kan het zelf niet bewerken omdat ik de kennis ervan niet bezit. Een millefeuille is voor mij dus ook een frustratie. Dat is een heel specifiek en moeilijk bladerdeeggerecht. Daar kun je bijna een studie op loslaten.”
,,Van origine moet je allerlei dingen uithalen met dat bladerdeeg, zoals het laten rijzen en toeren. Zo wordt het hoog. Ik at ooit millefeuille met whiskeycrème bij Alain Passard in L’Arpège, een restaurant in Parijs met drie Michelinsterren. Die was zo groot als een brood. Ze sneden het met een zaagmes door en er bladerde niks af. De lagen korstdeeg waren goed gaar en lagen mooi van elkaar af. Dat is echt kunst, dan begrijp je hoe het moet.”
Welke tip geef je aan mensen die nog geen ei kunnen bakken?
,,Blijf lekker uit de keuken en laat anderen het doen. Tijdens de feestdagen gaan mensen nieuwe recepturen proberen, maar vaak lukt dat niet. Als je al iets wil maken, hou het dan bij iets wat je wel goed kunt, bijvoorbeeld appeltaart, lekkere gehaktballen of saté. En maak je vooral niet druk, anders is er echt geen lol aan. Je hebt een hoop rommel in de keuken, je kinderen worden boos, je hebt straks een echtscheiding of je ziet je gasten helemaal niet. Dat is niet de bedoeling, toch?”
Het programma De Kookklunzen is vanaf vandaag iedere donderdag om 20.30 uur te zien op SBS6.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Karameltaart
Karamel: wat kunnen we daar van genieten, zeker in een taart. Door de suikers is karamel niet altijd een gezonde optie. Ben jij op zoek naar een gezondere variant van dit zoete, gouden goedje? In dit recept voegen we geen geraffineerde suikers toe en maken we ‘karamel’ van dadels en amandelpasta. -
Koken & Eten
Dit is het belang van lekker beeld als je een gerecht kookt uit een boek of van Instagram
Wie uren in de keuken staat, hoopt waarschijnlijk niet alleen op een lekker gerecht maar ook op respect en waardering voor de kookkunsten. En in een tijdperk waarin social media volstaan met foto’s van eten dat doet watertanden, is vragen om applaus makkelijker dan ooit. Maar hoe belangrijk is die ‘applausfactor’? -
Met video2
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMKoken & Eten
De lekkerste pure pindakaas van de supermarkt: mooi vloeibaar, glanzend en goed mondgevoel
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Naturel, met stukjes noot, met karamel of peper. De (gezonde) hit van dit moment: 100% pindakaas. Met alleen pinda’s, verder niets. Top of flop? -
Bakkers klaar? Bakken maar! Dit zijn de tien deelnemers van Heel Holland Bakt
Tien nieuwe kandidaten gaan de uitdaging aan in het tiende seizoen van Heel Holland Bakt, dat vanaf zondag 18 december weer terugkeert op NPO 1. Omroep MAX stelt de deelnemers vandaag alvast voor: Amel, Ben, Erna, Fons, Geraldine, Ingrid, Jan, Mercedes, Sander en Zineb strijden om de titel Beste Thuisbakker van Nederland.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van.