Het lekkerste dat Limburg te bieden heeft: vlaai, zoervleis en ‘nonnenkontjes’
Koken & etenNu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in Limburg. De Grave schreef onder meer het Nederland Kookboek.
Delen per e-mail
Vlaai
De Grave begint al te glunderen bij de gedachte aan Limburgse streekproducten. Tussen al dat lekkers groeide zij op. De echte Limburgse vlaai is toch wel een van haar favorieten. ,,Met kersen. Heerlijk.’’
Al in de middeleeuwen werden in Limburg vlaaien gebakken. ,,Niet in een oven, want die bestond toen nog niet. Maar in een vlaayenpan, die dan op de kolen werd gezet en waar op de deksel ook kolen werden gelegd. Op die manier creëerden ze een soort oven.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
The Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening. -
Koken & eten Fit met Pascale Naessens: 'Ik heb geen moment honger gehad, maar voelde me wel fitter’
Duizenden lezers van deze site deden mee aan de Pascale Naessens-challenge de afgelopen anderhalve week. De kookboekschrijfster deelde tien dagen lang drie recepten per dag. De recepten bevatten geen snelle koolhydraten, maar wél rijke producten. Vier deelnemers delen hun ervaringen. -
Koken & eten Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views.
-
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de lekkerste hapjes van Noord-Holland: uitjes, ossenworst en een perfect knolletje
Nu we onze smaakpapillen deze zomer niet in warme oorden kunnen verwennen, moeten we het doen met Nederlandse lekkernijen. Ga mee op culinaire reis door Nederland. -
Wat Eten We Vandaag: Couscous met gerookte kip en avocadosaus
Wij zijn dol op couscous, omdat je er eindeloos mee kan variëren. Bovendien zet je het binnen een handomdraai op tafel. Deze keer met gerookte kip en een romige avocadosaus. -
PREMIUM
Koken & eten Deze families eten wat de tuin hen geeft: ‘Kies een lekkere knol uit’
Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er nu van het land komt en vragen een chef hoe we het lekker kunnen bereiden. Deze week venkel van Land en Boschzigt bij Hilversum.