PREMIUM
Het leven van deze man draait om ‘rot’ eten: niet alleen lekker, maar ook gezond
Koken & EtenBacteriën staan er, net als schimmels en gist, bij veel mensen niet goed op. Dat geldt niet voor Christian Weij (49), fermentatiespecialist en fooddesigner. Hij is dol op ze. Vooral de bacteriën die zorgen voor ‘verrot lekker’ eten. Weij experimenteert er al jaren mee. Eind deze maand gaat zijn Smaakpark in Ede open.
Wat heeft u met rottigheid?
,,Het kleine leven fascineert mij wel. Er bestaat een wereld waarvan we niets zien, maar die een groot effect heeft op ons leven. Twaalf jaar geleden greep het onderwerp mij. Ik vind het bijzonder dat we nú pas leren over bacteriën, schimmels en gisten, terwijl die al eeuwen deel uitmaken van ons voedingspatroon.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
koken met marie
Koken met Marie | Boter van bieslookbloemen
In deze tijd van het jaar schieten de verse groene kruiden weer volop de grond uit. Met deze frisse groene kruiden breekt de tijd weer aan om volop mooie lentegerechten te maken. Bijvoorbeeld van de bieslook. Samen met de bieslook komen ook de bieslookbloemen op. Deze bloemen hebben heel veel smaak en zijn heel geschikt om mooie gerechten mee te maken. Haal ze dus niet weg, maar gebruik ze gewoon. -
PREMIUM
Drinken en eten met een uitroepteken: taartjes met een Toh!-wijn uit Italië
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: taartjes met tomaat en rauwe ham. En een sappige friulano erbij. -
PREMIUMVIDEO
Kok Martijn laat voedsel rotten om het daarna op te kunnen eten (en dat is verrot lekker!)
Fermenteren, het gecontroleerd laten rotten van voedsel om het houdbaar te maken, is helemaal hot. Timon van Geresteijn van restaurant De Dyck ging een jaar lang aan de slag met groente, granen en fruit. Het levert een explosie van smaken op. Verrot lekker! -
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel.
-
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’