Het populairste brood is meteen ook het gezondste
Koken & EtenDe bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in de ‘Week van het brood’ op de gunstige eigenschappen ervan. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood?
Onder het motto ‘Volkoren, vol vezels, vol smaak’ vraagt de bakkerssector deze week aandacht voor het belang van het eten van volkorenbrood. Onderzoek wijst uit dat het eten van volkorenproducten gunstig is voor de gezondheid, zegt Linda van Zonsbeek, voedingsdeskundige bij het Nederlands Bakkerij Centrum. Dat eten van volkorenproducten (ook pasta en rijst) inderdaad voordelen heeft, is ook de boodschap van het Voedingscentrum.
Waarom zou je voor volkoren moet kiezen? ,,Volkorenbrood is gemaakt met 100 procent volkorenmeel. Dit is meel waarbij de hele graankorrel vermalen wordt”, zegt Van Zonsbeek. ,,Bij witbrood wordt dit meel gezeefd. De meelkern die dan overblijft vormt de bloem voor witbrood. Bruinbrood is een mix van meel en bloem. Het is sinds kort ook overal verplicht bij broden te vermelden of deze wit, bruin of volkoren zijn, ook bij meergranenbroden.”
Door het gebruiken van de hele graankorrel bevat volkorenbrood (van welke graansoort dan ook) meer voedingsstoffen en meer vezels, aldus Van Zonsbeek. ,,Daarnaast zorgt het eten van voldoende volkorenproducten voor een lager risico op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker. Ook zorgen de hoge hoeveelheid vezels voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel.”
Onze klanten lijken zich bewuster te zijn van de noodzaak van volkoren
Uit cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat 88 procent van de consumenten weet dat volkorenbrood gezond is, toch eet maar 47 procent daadwerkelijk volkorenbrood. ,,Veel mensen weten wel dat het eten van volkorenbrood belangrijk is, toch eten we het nog niet of te weinig.”
Volgens Van Zonsbeek kan dit meerdere redenen hebben. ,,Het zou kunnen zijn dat de consument nog in fabels gelooft zoals dat koolhydraten slecht zijn of dat brood dik maakt.”
Toch neemt de populariteit van volkorenbrood wel toe. In 2022 stond volkorenbrood voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood. Bijna de helft hiervan is volkorenbrood. Daarmee is volkoren de populairste broodsoort. Op nummer twee staat meergranenbrood met 28 procent en daarna komt witbrood met 18 procent.
,,Wij merken dat de vraag naar volkoren stijgt", zegt Maureen Jacobs, eigenaresse van Bakker Allard. ,,Onze klanten lijken zich bewuster te zijn van de noodzaak van volkoren. Ik spreek regelmatig mensen die bijvoorbeeld willen overstappen van bruin naar volkorenbrood.” Er is keuze genoeg, aldus Jacobs. ,,Van fijn of grof volkoren tot casino volkoren, vloer volkoren en volkorenbrood met verschillende pitten en zaden.”
Hoewel de consument steeds meer aandacht heeft voor de gezondheidswaarde van brood, wordt smaak nog altijd belangrijk gevonden. ,,Smaak blijft voor veel mensen een voorwaarde.” In haar bakkerij gebruikt Jacobs naar eigen zeggen ‘grondstoffen van topkwaliteit’. Ook rijst het deeg lang. ,,Dat zorgt voor een smakelijk volkorenbrood.”
Hoe bak je thuis een goed volkorenbrood?
En hoe bak je dan thuis met succes een smakelijk volkorenbrood? Hiljo Hillebrand, meester boulanger en auteur van de Broodbijbel: ,,Zorg dat je het brood laat rijzen in een warme en vochtige ruimte: 24 tot 28 graden Celsius is perfect. Rijzen geeft smaak, stabiliteit aan het deeg en luchtigheid. Voor een mooi luchtig brood moet je het soms wel drie keer opnieuw vouwen en weer laten rijzen. Dit kost veel tijd, maar een goed brood bakken kost nou eenmaal tijd.”
Stort je brood bij het bakken in elkaar? ,,Dat ligt aan de kwaliteit van het meel of bloem” zegt Hillebrand. ,,Ga naar een bakker of molenaar voor goed bloem en meel. Bij supermarktproducten is het niet altijd duidelijk wat de kwaliteit is en voor welke toepassing het geschikt is. Een bakker of molenaar weet dat wel.”
,,Bakken is een kwestie van oefening baart kunst”, zegt Hillebrand. ,,Een bakker gaat er niet voor niets jaren voor naar school, dus verwacht niet na één keer proberen het perfecte brood te bakken. Maar als je eenmaal begint met bakken, dan werkt het verslavend.”
Meer lezen over zelf brood bakken? In dit artikel lees je hoe je de meest voorkomende fouten bij brood bakken voorkomt.
Ook voor kinderen is volkorenbrood het gezondst. Ouders van Nu geeft antwoord op de vraag of witbrood waaraan vezels zijn toegevoegd even gezond zijn als volkorenbrood.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMgeld & geluk10
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Wat Eten We Vandaag: Spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas
De combinatie spitskool, kerrie en ananas klinkt misschien gek, maar is verrassend lekker. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden. Wij kiezen voor wokken, want dan blijft veel van de smaak behouden. -
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt.
-
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen. -
-
-
13
Supers stoppen met gratis plastic en papieren zakjes groenten en fruit
Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen dit jaar met de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit. In plaats daarvan kunnen klanten herbruikbare zakjes kopen die ze thuis kunnen wassen. De supermarkten hebben dit met de overheid en bedrijven in de kunststofsector afgesproken in het Plastic Pact NL. Vorig jaar deed Albert Heijn al wegwerpzakjes in de ban. -
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak.