Hoe laat je ’s avonds eet heeft géén invloed op je gewicht, en andere mythes doorgeprikt
TestNederlanders scoren een dikke onvoldoende als het gaat om mythes doorprikken over voeding. Zo weten veel mensen niet welke producten de meeste calorieën bevatten en wat superfoods zijn. Bij een online enquête over voedingsmythes scoorden Nederlanders gemiddeld een 3,6 (op 10).
Delen per e-mail
,,We zijn veel bezig met ons eten, maar die aandacht leidt niet tot meer kennis over ons voedsel”, constateert hoofdonderzoeker Hans Verhoeven van het Vlaamse onderzoeksbureau iVox. Ook een eerdere soortgelijke steekproef onder Belgen leverde een onvoldoende op. Een hardnekkige mythe is bijvoorbeeld dat het tijdstip waarop men eet, van invloed is op het lichaamsgewicht. Terwijl dat niet uitmaakt.
De steekproef is uitgevoerd onder duizend Nederlanders, representatief op geslacht, leeftijd en opleiding. Het rangschikken van verschillende producten op suikergehalte, blijkt voor veel mensen lastig. Verhoeven is niet verbaasd dat Nederlanders een onvoldoende scoren. ,,Als consument krijg je zoveel verschillende beweringen te horen over eten, die vaak tegenstrijdig zijn. Het is moeilijk feiten van nepnieuws te onderscheiden”, vindt hij.
Test
Prik jij de voedingsmythes beter door dan gemiddeld Nederland? Vul hieronder de test in, en je weet het. Let op, er loopt een klok mee, wacht niet te lang met antwoord geven!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Vijf vragen over kersttradities: hierom gourmetten we elk jaar weer
Nog maar even en het is kerst. Het feest van tradities. Met zijn allen bij de kerstboom, uitbundig dineren en ook eindeloos luisteren naar All I Want for Christmas Is You en Jingle Bells. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Vijf vragen en antwoorden over kersttradities. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Wat Eten We Vandaag: Hete bliksem van peer en appel
Winters weer vraagt om winterse kost. Deze stamppot combineert het zoete en zure van het fruit met het zoute van de spek. Hete bliksem dankt zijn naam aan het feit dat de appels en peren de hitte in het gerecht lang vasthouden. -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40).
-
Henk (56) viert kerst met collega’s op zee: ‘We proberen het huiselijk te maken’
We vergeten het soms bijna: maar veel Nederlanders moeten gewoon werken met kerst. Zo ook offshore installatie manager Henk Smith (56), die twee weken aaneen op een productieplatform zit, midden op de Noordzee. -
PREMIUM
Johan ging fanatiek barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken: 'Toen was het hek van de dam’
Johan Kwakernaat (37) uit Puttershoek ging anderhalf jaar geleden barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken. Sindsdien kookt hij de sterren van de hemel, heeft hij duizenden volgers op sociale media én gaat hij workshops geven. ,,Ik hoop mensen te kunnen inspireren.” -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht.
0 reacties