Horeca worstelt nu het kouder wordt: wel of geen heater aan of een extra energietoeslag?
De heater op het terras aan of uit? Een toeslag rekenen voor de hoge energierekening? Nu het kouder wordt en de kosten stijgen, groeit de worsteling bij horecaondernemers.
Op het terras van horecabaas Rob Baltus van De Nadorst in Blokker gaan de heaters deze winter niet meer aan. Liever stookt hij het binnen goed warm dan buiten. ,,Het ziet er nog steeds gezellig uit buiten met een haardvuur. Wie wil kan natuurlijk naar buiten om te roken, maar met deze temperaturen zullen sowieso weinig mensen voor hun plezier buiten blijven zitten.”
Net als veel ondernemers heeft de horecaman de kosten flink zien stijgen. De temperatuur lager zetten was voor hem geen optie. ,,Nee hoor we hebben geen moment getwijfeld. De kachel gaat hier vol aan en de open haard ook. Vanochtend nog werd ik gebeld door een meneer die vroeg of we de open haard aan hadden en dat hij dan graag met zijn vrouw vanmiddag een wijntje komt drinken. Er zijn ook horecagelegenheden waar het zo fris is dat je bijna je jas aan moet, daarmee jaag je je gasten weg. Dat willen we niet.”
Om alle kosten te kunnen blijven betalen heeft hij recent de prijzen met 10 procent verhoogd. Zijn gasten heeft hij er niet over gehoord. ,,En we zitten nog net zo vol", voegt hij eraan toe.
Energietoeslag
In plaats van de prijzen te verhogen kiezen sommige ondernemers er ook voor om een tijdelijke energietoeslag in te voeren. Zoals eigenaar Oskar Heijdelberg van pastaketen Spaghetteria, met verschillende vestigingen in het land. Gasten betalen nu een energietoeslag van 1,50 euro.
,,Als je de prijzen eenmaal hebt verhoogd, ga je die in de praktijk eigenlijk nooit meer verlagen. Wij willen de boel niet bedonderen op het moment dat de energieprijzen weer dalen. Dus zodra het kan, laten we de energietoeslag weer vallen”, zei hij recent tegen het Parool. Hij voegde eraan toe dat de extra inkomsten maar zo’n 60 procent van de gestegen energieprijzen dekken. De meeste gasten hebben begrip voor de maatregel, meent de ondernemer.
Dat beeld deelt Johan de Vos, uitbater van het Bredase café Boerke Verschuren, en tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda. Hij merkt dat veel ondernemers worstelen wat ze moeten doen: tijdelijk een energietoeslag rekenen, de prijzen verhogen, heaters aan of uit of een nieuw energiecontract afsluiten. ,,Zeker nu het kouder wordt, begint het te leven.”
Toeslag voor heaters
Een toeslag rekenen voor het aanzetten van de heaters zoals een Belgisch café in Borgerhout doet, zou De Vos zeker afraden, omdat het gasten weg kan jagen. Of er in Nederland cafés zijn die al zoiets hebben ingevoerd, weet hij niet, maar hij weet wel dat meer hotels en restaurants zoals Spaghetteria een extra energietoeslag in rekening brengen.
,,Als je bijvoorbeeld een hotel hebt met 150 kamers en die kamers allemaal moet verwarmen, dan begrijp ik wel dat je iets extra’s wilt rekenen. Tegelijkertijd snap ik de twijfel, maar ik denk dat je zo transparant mogelijk moet zijn naar je gasten.”
Zelf rekent hij geen extra toeslag en het heaters op het terras kunnen gewoon aan. Buiten moet het net zo aangenaam en gezellig kunnen zijn als binnen in zijn café, klinkt het. ,,Er zijn mensen die er anders over denken en vinden dat we stoken voor de buitenlucht. Maar ik denk dat we mensen die buiten een sigaretje willen roken die mogelijkheid gewoon moeten bieden.”
Eerder dit jaar heeft hij zijn gasheaters vanwege de hoge gasprijzen vervangen door elektrische, dus dat scheelt iets in de portemonnee. En hij heeft meer maatregelen genomen om zijn energierekening te drukken. Zo gaat nog maar één frituur aan in plaats van twee, de oven staat wat minder lang aan en de verlichting is led geworden. ,,We zitten in een pand uit 1600 dus isoleren valt niet mee, maar we doen wat we kunnen”, voegt hij eraan toe. De Vos is allang blij dat de buitentemperatuur de afgelopen maanden zo aangenaam is gebleven en hoopt dat het met de kou de komende maanden meevalt.
Baltus van De Nadorst uit het Noord-Hollandse Blokker is blij dat hij vanaf januari tot en met begin februari dicht is. Die keuze had hij eerder dit jaar al gemaakt, mede om het personeel wat extra vrijaf te gunnen. ,,Dat blijkt nu wel erg goed uit te komen, ik zag dat dat doorgaans de koudste weken van het jaar zijn.”
Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest. -
Wat Eten We Vandaag: Kip tandoori traybake
Gemakkelijk en snel iets op tafel toveren? Ga dan voor een traybake. Je snijdt al je favoriete ingrediënten, legt het geheel op een bakplaat en schuift deze zo de oven in. Vanavond: een kip tandoori traybake. Kip tandoori is een traditioneel Indiaas gerecht, waarbij de kip wordt gemarineerd in yoghurt en diverse kruiden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUMKoken & Eten
De lekkerste pure pindakaas van de supermarkt: mooi vloeibaar, glanzend en goed mondgevoel
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Naturel, met stukjes noot, met karamel of peper. De (gezonde) hit van dit moment: 100% pindakaas. Met alleen pinda’s, verder niets. Top of flop? -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan havermout bowl met gebakken banaan & noten
Een havermoutontbijt zorgt voor een energieke start van de dag. Havermout is namelijk een bron van eiwitten, vezels en ijzer. Dankzij de gebakken banaan krijgt het ontbijt een zoete, gekarameliseerde smaak. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.