Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Flickr

Ingevroren groenten van Hongaarse fabriek teruggeroepen

In verschillende Europese landen worden bevroren groenten teruggeroepen. De groenten, afkomstig uit een fabriek in Hongarije, zijn mogelijk besmet met Listeria monocytogenes, een infectiebacterie.  

De European Food Safety Authority (EFSA) maakte melding van de mogelijke besmetting. Het gaat om bevroren groenten van een fabriek van de producent Greenyard in Hongarije. De overheid van Hongarije heeft de fabriek aangewezen als bron van een lopende Listeriose uitbraak in Europa. De productielijnen van de betreffende fabriek zijn inmiddels gestopt. De groenten worden in verschillende Europese landen uit voorzorg uit de schappen gehaald.

De groenten zijn verkocht als diepvriesgroenten of zijn verwerkt in diverse andere producten. Als blijkt dat in Nederland de diepvriesgroenten ook zijn geconsumeerd, moeten betrokken bedrijven daar publiekswaarschuwingen over publiceren. Vanwege de omvang van de partijen ingevroren groenten is nu niet bekend in welke producten de ingevroren groenten zijn verwerkt. 

Dood door diepvriesgroenten

In Nederland zijn geen gevallen van Listeriose bekend, die verband houden met de Hongaarse producent. Sinds 2015 zijn er 47 mensen ziek geworden na het eten van bevroren groenten die in de Hongaarse fabriek zijn gemaakt. Negen van hen zijn uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Verhit dan al je bevroren groenten tot (minimaal) 70 graden gedurende twee minuten. Dan wordt een eventuele bacterie gedood.