Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Koken & etenZes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken.
Delen per e-mail
In de jaren 70 ging 60 procent van de Nederlanders graag naar de Chinees of haalde eten op bij de afhaal-Chinees. Veel voor weinig, dat paste goed bij ons zuinige imago. De animo voor de traditionele bami-nasi-loempia-babi pangang is teruggelopen. Vooral ouderen bezoeken nog graag de Chin. Ind. restaurants, die onlangs de status van cultureel erfgoed hebben gekregen, wellicht ook omdat ze langzamerhand verdwijnen uit het straatbeeld.
Voor de serie De Smaak van Nederland op 24Kitchen gaat Janny van der Heijden op zoek naar écht Chinees eten. In een authentiek Chinees restaurant, Sea Palace, leggen de eigenaren uit dat er steeds meer gespecialiseerde Aziatische restaurants bijkomen: voor hotpots en voor sushi bijvoorbeeld. In hun eigen restaurant hanteren ze twee menukaarten: eentje voor de Nederlandse gasten en eentje voor de Chinezen. Kaji But serveert kippenklauwtjes en koeientong.
Om te ervaren wat dan echt Chinees eten is, krijgt Van der Heijden een eendenei dat in de grond is gestopt en is gefermenteerd. ,,Het heeft een donkere kleur en een sterke geur”, legt de eigenaar uit. ,,Ik vind het best eng.” Als ze ondanks haar vrees een minuscuul hapje heeft genomen, is het oordeel van haar gezicht af te lezen. ,,Dit is niet iets waarvan ik zeg 'heel lekker’", zegt ze.
Delicatessen voor de één kunnen voor een ander vies zijn, realiseert ze zich. ,,Veel mensen knappen af op de textuur", is het antwoord van Yokav Pat. Het is ook opvoeding: niet alleen proeven met je tong en je neus maar ook met je lippen en je tanden.” Dat betekent voor Chinezen dat de manier waarop kippentenen langs je tong glijden of met je tanden het vlees van de botten aftrekken als ‘lekker’ kan worden ervaren. ,,Ik ben blij dat er thee aan komt. Mijn smaakpapillen zijn lamgelegd.”
De Smaak van Nederland, elke maandag om 22 uur op 24Kitchen.
Bekijk hieronder een fragment uit de aflevering van vorige week, toen Van der Heijden de belangstelling voor de Hollandse pot onderzocht.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuw eet-initiatief: Puur Betuws voor voedsel uit eigen streek
Voedsel uit de eigen streek leveren aan consumenten. En dat op een verantwoorde manier. Dat is het idee achter Puur Betuws, een voedselinitiatief in de Betuwe, het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Koken & eten
Netflix-docu ‘Seaspiracy’ zorgt voor ophef: veel visfans bedanken voortaan voor lekkers uit zee
Wie de Netflix-documentaire Seaspiracy ziet, gaat nadenken over zijn eigen visconsumptie. Vleesvervangers als falafel, Quorn en tofu kennen we inmiddels, maar er zijn ook smakelijke visvervangers op de markt. Hieronder vind je inspiratie. -
Kaasleverancier Albert Heijn slachtoffer van gijzelsoftware
Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de leveringen van kaas aan supermarkt Albert Heijn is in het paasweekend naar eigen zeggen gehackt. Dat laat directeur Toon Verhoeven van Bakker Logistiek weten. Door de hack waren er afgelopen weekend lege schappen op de kaasafdelingen in de Albert Heijn-supermarkten. -
Paasstol of eieren over? Je maakt er makkelijk nog iets lekkers van
Pasen zit er bijna weer op en de koelkast is dus gevuld met restjes. Die hoef je gelukkig niet weg te gooien, want met deze recepten kun je van de overblijfselen weer een feestmaaltijd maken.
-
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast. -
PREMIUMvideo
Sanie (23) bezocht alle 173 McDrives van Nederland: ‘Heb honderden kipnuggets besteld’
Sanie Patty (23) tufte, in strijd tegen de coronaverveling, door alle 173 McDrives van Nederland. Hij bestelde overal eten en bewaarde zijn bonnetjes in twee goudgele plakboeken. ,,De lekkerste kipnuggets at ik in Enschede.” -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha.