Volledig scherm
Het binnenhalen van een dwergvinvis in de haven van Kushiro in het noorden van Japan, in september 2017. © EPA

Japanse schepen liggen klaar om weer ‘delicatesse’ walvis te gaan vangen

In de haven van Kushiro ligt een vloot schepen klaar om over twee weken te beginnen met het vangen van walvissen. Na dertig jaar geeft de Japanse overheid vissers weer de mogelijkheid om de delicatesse te bemachtigen. 

De schepen zijn in handen van zes walvisjagers, die de zogenaamde ‘wetenschappelijke’ walvisvangst op poten gaan zetten. De vangst is vanaf 1 juli toegestaan, aldus Japan Times

De walvisvaart is belangrijk voor Japan vanwege de traditie én de economische belangen. Japanners eten al eeuwen walvisvlees, dat daar bekend staat als een delicatesse. Voor conservatieve Japanners is het ook een zaak van nationale trots en cultuur. Zij willen zelf uitmaken wat ze wel en niet mogen eten. 

Voedselbron

Het gaat niet om grote hoeveelheden. In het naoorlogse Japan was walvisvlees nog een belangrijke voedselbron. In 1964, met een consumptie van 200.000 ton, kostte het meer dan 24.000 walvissen het leven. Sindsdien loopt de verkoop van walvisvlees terug door de hoge prijs en het aanbod van ander vlees. Van de totale vleesconsumptie (nu 5000 ton) bestaat 0,1 procent nog maar uit walvisvlees. Ondanks het verbod ging de vangst overigens gewoon door. Onlangs protesteerde de Partij voor de Dieren nog tegen de doorvoer van walvisvlees via Rotterdam. 

De walvisvaarders maken zich op voor een plechtige ceremonie op de dag dat ze erop uittrekken vanaf Kushiro. Elk schip vertrekt dan afzonderlijk naar het gebied waar de Berardius-walvissen tot het einde van augustus te vinden zijn bij Minamiboso, ten zuiden van Tokio. De vloot komt naar verwachting in september weer bij elkaar in de haven van Kushiro voordat ze beginnen met de jacht op dwergvinvissen.

De walvisvaart stopte eind jaren tachtig, hoewel de ban van de International Whaling Commission (IWC) op het vangen van walvissen al in 1986 was ingegaan. Japan was doorgegaan vanwege ‘onderzoeksdoeleinden'. Die praktijk werd internationaal veroordeeld. 

Miljuschka at kogelvis en andere Japanse delicatessen tijdens haar reis eerder dit jaar:

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.