Volledig scherm
Basilicum. © Wijkac000 Wijkac000

Je basilicumplantje wéér verpieterd? Dat blijkt ook de bedoeling

Koken & etenHet is vrijwel onmogelijk om een basilicumplantje uit de supermarkt goed te houden. Hoe komt dat? En hoe red je je plantje? Dat leggen de Foodbusters uit in hun eerste video. 

Het is de bedoeling dat basilicumplantjes bij je op het aanrecht doodgaan, wordt wel gezegd. De kwetsbare plantjes worden dusdanig gekweekt dat ze bij jou thuis acuut het loodje leggen. Ze hebben net genoeg voeding om het tot de eindstreep - jouw keuken - te redden. Want dan kun je weer een nieuw plantje kopen.

Is dat echt zo? De Foodbusters zochten het uit. De nieuwe onderzoeksploeg - die misverstanden en prangende vragen over eten en drinken gaat uitzoeken - is begonnen met een eigen kanaal op YouTube. De makers zijn werkzaam voor tv-programma's als de Keuringsdienst van Waarde en Broodje Gezond. ,,Er zijn zoveel vragen dat we voorlopig nog wel even bezig zijn”, denkt Maya Cohen, die samen met Tom Roes en Felicia Alberding optrekt. ,,We zijn van plan elke maand een video te publiceren.” De voedingsonderzoekers zijn ook actief op Facebook.

Quote

Op het moment dat het plantje wordt afgeleverd, heeft hij potentie om doorge­teeld te worden

Chris Blok

Het eerste onderwerp van Foodbusters is intrigerend. In 3,5 minuut is te zien hoe het echt zit met basilicum. De Foodbusters laten Chris Blok van Wageningen University aan het woord. Wat blijkt? Het ligt aan ons en aan de voeding. ,,De plantjes hebben niet veel voeding als we ze in huis halen.”

Extra voeding betekent immers: duurdere planten. Waarom zouden de telers er meer voeding in doen als mensen het maar een keer gebruiken? Dat is weggegooid geld. Maar een ‘plofplantje’ is het niet, vindt Blok. ,,Nee, want op het moment dat het plantje wordt afgeleverd, heeft hij potentie om doorgeteeld te worden.”

Het is dus een kwestie van extra voeding. Maar daarmee ben je er nog niet. Want een basilicumplantje verzorgen is geen makkie, leggen telers Piet en Jeroen Buijsman uit Andijk uit. Hoewel hun plantjes voor een maand voeding hebben, ziet Jeroen het wel bij vrienden: basilicum met slappe blaadjes die over de rand van de pot hangen. ,,Van die verschrompelde blaadjes. Dan ben ik niet boos, maar wel teleurgesteld.” 

Schimmels

Basilicum heeft warmte, licht en water nodig. En vooral dat water geven gaat mis. De meeste mensen gaan met een gietertje in de weer. ,,Dat moet je absoluut niet doen", aldus Piet Buijsman. Want dan ontpopt de potgrond aan de bovenkant zich als voedingsbodem van schimmels. Het water moet van onder komen: zet de pot in een schoteltje water gedurende tien minuten. Maar niet te nat. ,,Want anders verzuipt hij", aldus Piet Buijsman. Verder: in het licht en uit de tocht. Dan doe je er veel langer mee. 

Goede basilicum in huis? Het smaakt heerlijk bij deze ovenschotel: