Je groenten écht lekker klaar maken: Mari heeft meer dan 600 recepten
Koken & EtenKookboekenauteur Mari Maris verruilde haar leven als Amsterdamse chef-kok voor een bestaan als groenteboer op het Franse platteland. Met haar nieuwe kookboek brengt ze meer dan vijftig groentesoorten, wildpluksels, verse kruiden en eetbare bloemen onder de aandacht.
Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald voor je boek Groenten?
,,Toen mijn eerste kookboek De Groentebijbel in 2013 uitkwam waren er vrijwel geen groentekookboeken. Inmiddels is er veel goeds bijgekomen, maar er zitten ook veel gimmicks tussen die gaan over dat de maker van het boek weer iets nieuws heeft bedacht met een vleesvervanger of weer een variatie op een burger. Die gaan dus vaak veel minder over de groenten. Daarom wilde ik graag nog een keer een duidelijk boek maken vanuit de groenten. Ik vind groenten zelf het meest interessant om mee te koken en ik merk altijd dat als mensen er meer mee gaan doen, dat zij ook enthousiast worden. Dat is heel leuk om te zien.”
Is dit boek dan echt anders dan alle andere kookboeken die er al zijn over groenten?
,,Ja, alleen al door de hoeveelheid. Het boek heeft ongeveer zestig hoofdstukken en ieder hoofdstuk gaat over één groentesoort met meerdere recepten. Die groente heb ik geportretteerd zoals hij groeit, dus met wortel en al. Dan staat er uitleg over het seizoen, leuke weetjes en smaakcombinaties, waardoor mensen niet alleen met de recepten in dit boek, maar ook met de groente zelf aan de slag kunnen, en beknopte zaai-instructies. Zo leer je de groente echt een beetje kennen en dan wordt hij bijna een vriend. Een gemiddeld kookboek heeft tussen de zestig en zeventig recepten, dus dit zijn eigenlijk tien of elf kookboeken in een.”
,,Meestal wordt een boek opgehangen aan het idee dat het allemaal groenten van de barbecue of bakplaat zijn, maar dit is echt gedacht vanuit de groenten zelf. Ik denk dat mensen daar uiteindelijk het meest aan hebben. Bij een ander kookboek ken je op een gegeven moment de recepten, maar ik denk dat het het leukste is dat je de groenten echt leert kennen. Doordat je denkt vanuit de groenten denk ik ook dat mensen makkelijker af kunnen stappen van het idee dat je iets mist. Groenten zijn gewoon heel lekker en veelzijdig. Het gaat dus niet om vervangers of ‘iets dat net zo lekker is’, maar over écht lekker. Je mag van al die mooie groenten geheel schuldloos zoveel eten als je wilt. Niks we ‘moeten’ meer groenten eten, maar we zouden wel gek zijn als we niet zouden profiteren van al die veelzijdigheid in smaak en kleur.”
Is er een verschil als het gaat over groente eten in Frankrijk en Nederland?
,,Je ziet hier verschillen tussen de stad en het platteland, maar dat heb je in Nederland volgens mij ook. In Frankrijk zijn mensen wel makkelijker wat groenten betreft, de mensen hier in de buurt vinden bij wijze van spreken ook dat je groenten hebt gegeten als er een aardappel of een ui in je eten zit. De Franse supermarkten zijn wel meer seizoensgericht. In de zomer zijn er andere dingen dan in de winter, dat heb je in Nederland bijna niet meer. Er worden hier ook nog best veel aardperen gegeten, die zijn in Nederland volgens mij best uitheems. Pastinaak is hier denk ik ook gewoner.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Keukenheks
Geen melkopschuimer? Zo maak je toch een goede cappuccino met mooi schuim
Heerlijk, zo'n cappuccino met dikke schuimkraag. Mocht je geen opschuimer in huis hebben, dan is er een simpele truc om melk toch mooi tot duizenden belletjes op te kloppen.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
Koken & Eten
Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJessica Berends