Volledig scherm
De hiphopkaas ruikt fruitiger dan gewone emmentaler, zegt Beat Wampfler. © AFP

Kaas die ‘luistert’ naar hiphop smaakt lekkerder

Koken & etenEmmentaler kaas die tijdens het rijpen ‘geluisterd’ heeft naar hiphop smaakt fruitiger dan dezelfde kaas die gedurende zes maanden muziek van Mozart heeft ‘gehoord’ of die in stilte is gerijpt. Deze verbijsterende conclusie kan worden getrokken na een onderzoek door de kunsthogeschool in Bern.

Volledig scherm
Kaasmaker Beat Wampfler bij een van zijn muziekkazen. © REUTERS

Ruim zes maanden lagen vier emmentaler kazen te rijpen in een kaaspakhuis in Berthoud, in het westen van Zwitserland. De eerste kreeg te maken met een doses rock, om precies te zijn Stairway to Heaven van Led Zeppelin. De tweede rijpte op het geluid van Die Zauberflöte van Mozart. De derde kaas, gemaakt op de boerderij Beat Wampfler, ‘hoorde’ de hiphop van A tribe called Quest en de vierde rijpte in gewijde stilte.

De kunsthogeschool vroeg zich af wat de invloed van muziek is op producten. Bekend is al dat koeien bij bepaalde muziek meer of minder gestrest raken. Melkkoeien zijn rustiger - en geven meer melk - bij rustige klassieke muziek. Met hardrock hebben de dames meer moeite. De vervolgvraag was uiteraard of de eenmaal tot kaas gemaakte melk ook beïnvloed wordt door muziek. 

Fijnproevers

Volledig scherm
Na de officiële proefsessie mocht het grote publiek proeven van de emmentalers. © AFP

Donderdagavond kwamen twee kaastestpanels naar Berthoud, om te zien wat de muziek met de kaas had gedaan. Volgens Peter Kraut van de muziekafdeling van de hogeschool der kunsten in Bern kwamen de panels - de een wetenschappelijk, de ander bestaand uit lokale fijnproevers - tot de conclusie dat er wel degelijk een smaakverschil is. ,,En dat is op zich al verheugend nieuws’’ zegt Kraut.

De emmentaler die gerijpt was met de hiphopmuziek, zo luidt de conclusie, werd gekarakteriseerd door veel zachtere tonen, ‘bloemiger zelfs', zegt chef-kok Benjamin Luzuy. De ‘hiphopkaas’ onderscheidde zich het meest van de andere kazen. ,,Die is buitengewoon fruitig, zowel in geur als smaak.’’

Derde test

De Zwitsers gaan nu een derde test doen, waarbij biochemici ook de samenstelling van de kaas onder de loep nemen. ,,Want misschien ontstaan er verschillen tijdens het rijpen,  en kunnen we dat aan de muziek toeschrijven.’’ Kaasproducent Wampfler is verheugd dat de hiphopkaas uit de test sprong. ,,Misschien dat dit jongeren aan kan zetten tot het eten van meer kaas’’, denkt hij hardop. ,,Er zijn trouwens al mensen die bellen met speciale verzoeken. Of ik kaas kan maken met blues, AC/DC of countrymuziek. Ik zie in ieder geval volop mogelijkheden.’’

In kaasfondue hoort emmenthaler. Met Hollandse kazen kan het ook: