Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast.
Nieuwe ontdekkingen leiden niet automatisch tot een aanpassing van de Schijf van Vijf, zegt woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum: ,,Het kan jaren duren voordat nieuwe ontdekkingen goed onderzocht zijn. Sommige nieuwe bevindingen vinden uiteindelijk hun weg naar de Schijf van Vijf. Althans, als zij algemeen aanvaard zijn.”
Het Voedingscentrum, dat waakt over ons gezonde eetgedrag, adviseert ‘een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege verzadigd vet’, meldt Schutte. ,,Hoevéél kaas verschilt per leeftijd.” 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout staat wel in de Schijf van Vijf.
De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken die overal op de wereld gedaan worden op het gebied van voeding. Zij beoordelen deze onderzoeken en zetten ze om naar veilige en praktische adviezen. Adviezen worden alleen gegeven op basis van goede onderzoeken en wetenschappelijke consensus, zegt Schutte.
Meer voor- dan nadelen
Volgens de berichtgeving over de kaasstudies in de Amerikaanse krant The Washington Post kleven er meer voor- dan nadelen aan het eten van kaas. Zelfs volvette kaas is niet zo slecht als altijd wordt gedacht, want eigenlijk is nergens te zien dat je er van aankomt of dat je er hartproblemen van krijgt. ,,Kaas zit boordevol voedingsstoffen als proteïne, calcium, fosfor en past goed in een gezond voedingspatroon”, zegt Lisa Young, adjunct-professor aan New York University in de Amerikaanse krant.
Bij het maken van voedingsadviezen voor Nederland is wetenschappelijke overeenstemming voor het Voedingscentrum het uitgangspunt. Een ruime meerderheid van internationale, gespecialiseerde wetenschappers moet het eens zijn over de interpretatie van het beschikbare onderzoek, zegt Schutte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
Wat Eten We Vandaag: Spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas
De combinatie spitskool, kerrie en ananas klinkt misschien gek, maar is verrassend lekker. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden. Wij kiezen voor wokken, want dan blijft veel van de smaak behouden. -
Wat Eten We Vandaag: Brownie mugcake met kaneel
Trakteer een ander of jezelf op deze mugcake: een brownie in een mok met een snufje kaneel. Gebruik voor dit recept een mok van 250 ml. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
Wat eten we vandaag: ovenschotel met rode kool, gehakt en koolrabipuree
Minder koolhydraten eten? Voor deze ovenschotel gebruiken we koolrabi in plaats van aardappel. Dankzij het zoet van de appel en het zuur van de rode kool serveer je een Hollands smaakbommetje.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappelschotel bacon-ui
Aardappelen, maar dan net even anders. Deze ovenschotel met bacon en ui is comfortfood ten top.