‘Kefir is super gezond’: feiten en fabels rondom populair melkdrankje
Koken & etenWe geloven niet alles zomaar. Daarom onderzoeken we hier de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: wat is er te claimen over melkkefir?
Delen per e-mail
Er is geen twijfel over mogelijk, stond onlangs in Tubantia: zonder de oerkefir van de Raw Milk Company uit De Lutte was Jan uit Oldenzaal veroordeeld tot een permanente lockdown. Ida uit Losser heeft geen eczeemklachten meer sinds ze hun kefirhangop eet en dorpsgenoot Rubia is van haar darmkrampen af. Een wondermiddel, als je dit mag geloven, maar geen spoor van deze recensies op de sociale media of website van het bedrijf. ‘Als uw review medische claims bevat, kan het zijn dat wij deze niet in zijn volledigheid mogen plaatsen’, staat er. Doet het bedrijf dat toch, dan riskeert het een boete van 1,5 ton.
Kefir, door melkzuurbacteriën en gisten gefermenteerde zuivel, was even net als chiazaad: goed voor van alles, hoorde je, las je. Over de kefir uit Overijssel, ook in sommige Amsterdamse winkels te koop, vroeg tv-zender RTV Oost zich eerder zelfs af of dit ‘een wonder in een glas’ is. Het lijkt of iedereen het over de mogelijke gezondheidsvoordelen mag hebben, behalve de makers.
Claims, maar dan indirect
Het kan van geval tot geval verschillen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Maar over het algemeen geldt dat een bedrijf geen claims met betrekking tot gezondheid mag doen in eigen uitingen, als het niet wetenschappelijk is onderbouwd. Niet op etiketten dus, en ook niet op de bedrijfssite. Iemand mag daar niet laten weten dat het product positieve effecten op de gezondheid heeft gehad. Ook niet op de sociale media van een bedrijf. ,,Dit zijn ook claims, maar dan indirect.”
Kefir werd al in Russische ziekenhuizen gebruikt en dat deden ze waarschijnlijk niet voor niets
Vertellen diezelfde mensen aan een krant dat we te maken hebben met een wondermiddel, dan mag het wel. ,,Zolang die mensen er maar niet voor betaald krijgen.” En je mag alleen zeggen dat iets ‘gezond’ is als dit gekoppeld is aan een goedgekeurde gezondheidsclaim met een duidelijke uitleg. Of de rauwmelkse kefir uit De Lutte echt een wondermiddel is? Wie zal het zeggen? Het familiebedrijf in ieder geval niet.
Daar komt nog bij: de meeste kefir die in de supermarkt wordt verkocht is helemaal geen kefir, dat zocht tv-programma Keuringsdienst van Waarde al eens uit. Het is vaak een aangezuurd melkproduct dat geen gist bevat. Daarom maken sommige mensen hun kefir met een zogenoemd ‘knolletje’: een organisme met korrels die in een bloemkoolachtige vorm groeien. Daarmee krijg je echt een totaal ander drankje dan wat je in de meeste supermarkten koopt.
Wetenschappers zijn het onderling ook niet met elkaar eens. ,,Kefir werd al in Russische ziekenhuizen gebruikt en dat deden ze waarschijnlijk niet voor niets”, zei Ton Baars, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht eerder tegen deze site. Wetenschapper Eddy Smid was kritischer. ,,Melkzuurbacteriën uit kefir kunnen mogelijk helpen bij het herstel van darmproblemen die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het gebruik van antibiotica”, zei de hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit Wageningen. ,,Maar als iemand al gezond is, word je er niet gezonder van. Bovendien, mensen kunnen gezond zijn, het is onzin om specifieke levensmiddelen gezond te noemen.”
Uit gepubliceerd onderzoek van Baars blijkt dat mensen die dagelijks een glas kefir drinken verbeteringen van hun gezondheid ervaren. Maar wat kefir nu precies gezond maakt, is volgens de onderzoeker nog niet duidelijk. ,,Het kunnen de levende bacteriën, probiotica, of schimmels zijn. Of niet de bacteriën zelf, maar de gevriesdroogde stofwisselingsproducten ervan. Die noemen we postbiotica. Ik vermoed zelf dat de complexiteit van de kefir uitmaakt.” Het lijkt erop dat het ervan hangt of het drankje is gemaakt met echte kefir.
In zuurkool zitten ook goede bacteriën. Hieronder vind je het recept van een heel lekkere variant van de hotdog met zuurkool erin:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tv-kok Sergio Herman betrapt op rijden onder invloed tijdens avondklok
De Belgische politie heeft chefkok en horecaondernemer Sergio Herman in de nacht van maandag op dinsdag aangehouden omdat hij met te veel alcohol op achter het stuur zat. Ook overtrad de Nederlander de avondklok. -
PREMIUMGouden Pollepel thuis
Een portie oud-Rotterdamse gezelligheid op bestelling; in Old Dutch is de klant nog altijd koning
Restaurant Old Dutch is een oer-Rotterdams horeca-monument, een icoon. Met een vaste klantenkring van welgestelde families, zakenmannen en bekende Rotterdammers. Ook tijdens de lockdown weet gastheer en eigenaar Aad van der Stel hoe hij het zijn klanten naar de zin moet maken. -
Wat Eten We Vandaag: Cranberry ginger beer mocktail
Een mocktail is een cocktail zonder alcohol. Het woord is een samenvoeging van het Engelse ‘mock’ en ‘cocktail’. Mock betekent ‘niet echt’, maar toch is alles aan dit drankje écht lekker. Voeg wat ijs toe en geniet! -
PREMIUM
Beleggen in wijn? Zo ga je niet nat: ‘Een goed netwerk is essentieel’
Je houdt van wijn, kunt een zoete van een droge onderscheiden en hebt wat geld: dus waarom niet investeren in wijn? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeggen professionals. Hoe pak je het aan? -
PREMIUMKoken & eten
Dadelkoning Isam wil Nederland verliefd laten worden op dadels: ‘Veel gezonder dan al dat snoepgoed’
Dadels zijn in Nederland nu nog vooral populair onder moslims. Die kennen echter met name de dadels uit Algerije en Tunesië, terwijl er tientallen andere soorten zijn die hier nauwelijks bekend zijn. De Haagse ondernemer Isam Naimi wil daar verandering in brengen. ,,Ik wil dat heel Nederland ze gaat eten.’’
-
Pubs in Engeland mogen eindelijk weer open: ‘We hebben 300 ton aan biervaten klaarstaan’
De pubs in Engeland mogen morgen hun deuren openen. Kroegbazen, werknemers en vaste klanten kunnen niet wachten tot het eerste biertje uit de tap stroomt. -
Wat Eten We Vandaag: Traybake met makreel en groene groenten
Traybakes, ken jij het al? Bij een traybake worden de ingrediënten op één bakplaat bereid. De gerechten zijn heerlijk en ook nog eens heel makkelijk te maken. Deze variant met gerookte makreel en groene groenten heb je dan ook in een handomdraai gemaakt. -
PREMIUM
Braadworststoofpot met witte bonen
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: braadworststoofpot. Met een net zo ‘slow’ rood wijntje.