Keltisch zout eten of maximaal 1200 calorieën per dag: waarom je niet altijd naar BN'ers moet luisteren
Beter EtenGezondheidsjournalist Tijn Elferink schrijft wekelijks over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Vandaag: influencers zonder al te veel kennis, maar met een mening.
We ontbijten met superfoods en kokosolie, slikken probiotica en visolie en plannen de week zo vol yogalessen dat je er stress van krijgt. We zijn volop met gezondheid bezig. Gezondheid is big business geworden. Niet eerder werden er zo veel zelfhulpboeken verkocht, ziet Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). En de verkoop van voedingssupplementen nam een vlucht.
Maar helaas: gezondheid zit niet in een potje en staat ook niet in een boek. Boeken en pillen zijn een verdienmodel van voornamelijk zelfuitgeroepen goeroes die ze promoten, zegt Roel Hermans, gedragswetenschapper. Opvallend is hoeveel bekend zijn geworden als presentator, model of acteur. Vaak na hun entertainmentpensioen gaan velen van hen boeken schrijven, lezingen geven en online cursussen verkopen.
Voorbeelden van slecht influencer-advies
- Fajah Lourens speelde in Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) en ging daarna afvalboeken schrijven. Een vrouw heeft aan 1200 kilocalorieën per dag voldoende. Het Voedingscentrum adviseert iets heel anders: 2000 is een betere vuistregel.
- Doutzen Kroes veroorzaakte ophef door het coronavaccin in twijfel te trekken en zus Rens zweert in haar nieuwe boek bij een kleidieet. Niet doen, zegt professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht.
- De edelstenen in de webshop van Lieke van Lexmond en haar ‘moonsister’ bleken nep te zijn.
- Radiomaker Giel Beelen maakte reclame voor een Shambala-kruidenmengsel om je ‘innerlijke zelf mee te vinden’. Gebruikers kregen last van hallucinaties en verlamming, waarna het uit de handel werd gehaald.
Dit alles heeft niets met gezondheid te maken, het is niet van kwakzalverij te onderscheiden, zegt Cees Renckens, gepensioneerd gynaecoloog en voormalig voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.
Het is zeker niet alleen maar slecht wat influencers doen. Maar door alle aandacht voor de vorm, is het risico dat we de inhoud uit het oog verliezen.
Wetenschappers weten niet alles. Een ding weten we wel: er zijn betere bronnen dan influencers
De resultaten van een model uit het verleden bieden geen garantie
Het staat iedereen vrij om zich vol te stoppen met klei en Shambala en niet naar een echte diëtist of psycholoog te gaan. Maar het aantal volgers dat iemand heeft en hoeveel boeken hij of zij verkoopt is geen garantie voor kwaliteit, benadrukt gedragswetenschapper Hermans. Komt bij: de resultaten van acteur, presentator of model uit het verleden, bieden volgens Hermans - zeker op het gebied van gezondheid - geen garanties voor de toekomst.
NB Dit artikel is aangepast. In een eerdere versie werden abusievelijk nog andere influencers genoemd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Witlofovenschotel met ham en kaas
Witlof met ham, kaas en aardappelpuree is een geliefde combinatie. Voor de puree gebruiken we crème fraîche in plaats van boter, waardoor deze nog romiger wordt. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde avocado caprese
Deze gegrilde avocado is gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum: een salade caprese. Leuk om te serveren als voorgerecht, maar ook heerlijk als lunch. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMKoken & Eten
Minder suiker eten: vooral de manier waarop je het binnenkrijgt is belangrijk
Wordt dit jaar voor jou het jaar van minder suiker? Geweldig idee voor je gezondheid, vinden de experts. Ze geven vijf concrete tips waarmee je meteen aan de slag kunt.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curryhummus
Hummus is een voedzame dip en smaakt heerlijk bij een stukje brood of rauwkost. Bovendien is het heel gemakkelijk om zelf maken, zeker met dit recept op basis van kikkererwten, kurkuma en gele currypasta. -
PREMIUM20
Als productie van eitje 14 cent kost, waarom betalen we dan dubbele? ‘Truc van de supermarkt’
Geen product in de supermarkt steeg in een jaar zo hard in prijs als het ei. Wat blijkt: de supermarkt is spekkoper. Maar ook de boer heeft financieel een uitzonderlijk goed jaar.