Volle melk is vet, maar juist goed voor kinderen
Volledig scherm
Volle melk is vet, maar juist goed voor kinderen © Shutterstock

‘Kinderen die volle melk drinken lopen minder risico op overgewicht’

Koken & etenAl van jongs af aan horen we dat we voor onze gezondheid beter kunnen kiezen voor magere en halfvolle melk en niet voor volle. Canadese wetenschappers stellen nu dat kinderen die volle melk drinken minder risico hebben om later overgewicht of obesitas te ontwikkelen.

Is volle melk slechter dan magere melk? Om die vraag te beantwoorden, namen wetenschappers 28 studies uit meer dan 7 landen onder de loep. Concreet gingen ze na of er een relatie was tussen het drinken van koemelk en het risico op overgewicht of obesitas. In totaal konden ze de gegevens van meer dan 21.000 kinderen tussen 1 en 18 jaar oud bestuderen.

Wat blijkt? Geen enkele studie toonde aan dat kinderen die magere melk dronken een kleiner risico hadden om overgewicht of obesitas te ontwikkelen. Uit achttien onderzoeken bleek daarentegen wél dat kinderen die volle melk dronken minder kans hadden om zwaarder te worden. De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

,,In Westerse landen wordt vaak aangeraden magere of halfvolle melk te drinken. Maar kinderen die de richtlijn volgen, zijn niet slanker dan leeftijdsgenoten die volle melk drinken”, stelt Jonathan Maguire, hoofdauteur van de studie en kinderarts bij St. Michael’s Hospital.

Hij wijst wel op een pijnpunt van zijn onderzoek. ,,Onze meta-analyse bestaat enkel en alleen uit observationele studies. Hierdoor kunnen we niet zeker zijn van een causaal verband tussen volle melk en overgewicht. Het kan ook zijn dat andere factoren een rol spelen”, legt hij uit. Oftewel: er is een verband gevonden tussen melkconsumptie en overgewicht, maar het is niet zeker of de melk ook echt de oorzaak is. ,,Verder onderzoek kan duidelijkheid verschaffen.”

Pascale Naessens en haar man, tv-maker Paul Jambers, zijn juist slank en fit door het eten van gezonde vetten
Volledig scherm
Pascale Naessens en haar man, tv-maker Paul Jambers, zijn juist slank en fit door het eten van gezonde vetten © BELGA

Het is juist goed om vet te eten, ook voor volwassenen, klinkt het steeds vaker in de voedingswereld. De Belgische tv-kok Pascale Naessens propageert natuurlijke voeding: veel verse groenten, noten en zaden, maar ook onbewerkte producten waar het vet niet is uitgehaald, zoals volle melk en volle yoghurt. 

,,Gezond eten is niet calorieën tellen of op konijnenvoer kauwen", zei Naessens in 2016 al tegen Het Laatste Nieuws. ,,Integendeel: je mag vet eten, dat zorgt voor een verzadigd gevoel. Maar kies vetten wel zoveel mogelijk in hun natuurlijke vorm. Eet volle yoghurt, avocado’s, vette vis, gebruik natuurlijke olijfolie. Maar mijd geraffineerde vetten zoals margarines.” 

Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert nog steeds wel om magere of halfvolle varianten te kiezen. De Australische Hartstichting veranderde afgelopen augustus het eerdere advies om weinig volle melk, yoghurt en kaas te eten. De stichting veranderde van visie naar aanleiding van onderzoek waaruit bleek dat deze drie types zuivel geen positief of negatief, maar een neutraal effect hebben op de gezondheid van het hart.  

Verse, volle melk is het geheime ingrediënt van de tompoucen van Holtkamp in Maassluis: