‘Klimaat redden? Dan kan je beter kippen en varkens dan koeien eten’
Als we allemaal stoppen met het eten van herkauwers, komt er 10 miljoen vierkante kilometer vrij voor bos, zegt geograaf Gerard Govers. Daarnaast moet Europa het goede voorbeeld geven door volledig over te schakelen op wind- en zonne-energie.
Delen per e-mail
Gerard Govers (59)
- is geograaf en gewoon hoogleraar aan de KU Leuven.
- onderzoekt hoe landgebruik de bodem beïnvloedt en omgekeerd, en doceert meerdere cursussen over de impact van de mens op de planeet aarde.
- is vicerector van de groep Wetenschap & Technologie en verantwoordelijke voor de dienst Duurzaamheid.
- is erg actief op Twitter (@gerardgovers), waar hij zijn kennis en inzichten deelt.
,,We hebben een paar honderd jaar gefeest op de wereld’’, lacht Gerard Govers. ,,En dat is een hele goede zaak geweest, want de gemiddelde aardbewoner heeft het vandaag veel beter dan pakweg een eeuw geleden. En dat hebben we allemaal te danken aan fossiele brandstoffen. Zonder die brandstoffen was die enorme vooruitgang niet mogelijk. Dus: dank u, fossiele brandstoffen! Maar nu moeten we ervan af. En snel.’’
Govers is geograaf en vicerector aan de Katholieke Universiteit Leuven, verantwoordelijk voor de groep Wetenschap & Technologie. Hij praat met een aanstekelijk enthousiasme en haalt om de haverklap een stift of powerpoint tevoorschijn om een kwestie aanschouwelijk voor te stellen.
,,Vandaag bevat de atmosfeer 410 ppm, deeltjes per miljoen, koolstofdioxide. Als we onmiddellijk zouden stoppen met de uitstoot daarvan, dan zouden de effecten nog enigszins beperkt kunnen blijven. Het probleem is dat we lustig doorgaan. Zo dreigen we evenwichtscondities te verstoren en in een situatie terecht te komen die de aarde al lang niet meer heeft gekend: 30 miljoen jaar geleden is de temperatuur met 6 graden gestegen, en dat heeft de planeet fundamenteel veranderd, ook qua biodiversiteit. We hebben met andere woorden een groot risico gecreëerd.’’
Verder in het nieuws
-
Restaurantsite Iens gaat verder als TheFork
Restaurant- en reserveringssite Iens gaat verder onder een andere naam. Het reserveringssysteem dat is gekoppeld aan de sites van restaurants heet voortaan TheFork. -
PREMIUM
Koken & eten Topchef leert hoe je zelf pizza maakt: ‘Ananas hoort absoluut niet op een pizza’
Er wordt in de versafdeling van de supermarkt steeds meer verse pizza aangeboden, toch is het niet al te lastig om zelf een lekkere pizza te maken. Topchef Peppe Giacomazza deelt daarom zijn geheimen om zelf lekkere pizza te maken. -
Klacht over vanillevla zonder vanille terecht
Optimel vanillevla van FrieslandCampina is misleidend en daarmee in strijd met de wet, heeft de Reclame Code Commissie bepaald. -
PREMIUM
Koken & Eten Topvinoloog: ‘Stop met die supermarktwijn’
De allerbeste neus van Nederland, die is van Arjen van Sluijs uit Boxtel. Dit jaar in elk geval, want zolang mag hij de titel Vinoloog van het Jaar voeren. Zijn missie: iedereen naar de wijnwinkel. -
Wat Eten We Vandaag: Courgetti met spinazie gehaktballetjes
Courgetti, oftewel spaghetti van courgette, maakt het een stuk eenvoudiger om je kinderen voldoende groente te laten eten. Maar ook als je geen kinderen hebt is het aan te raden, want het is gezond, makkelijk te maken en heel lekker!
-
Koken & Eten Waarom een eetdagboek helpt als je wilt afvallen
Een eetdagboek kan een krachtig hulpmiddel zijn om je eetgewoontes te veranderen. Hoe werkt het? Werkt het überhaupt? Een expert en twee ervaringsdeskundigen vertellen. -
Koken & Eten ‘Iedereen met stuk land kan een voedselbos beginnen’
Met een voedselbos produceer je je eigen biologische planten, fruit en kruiden, die je thuis in de keuken kunt gebruiken. Madelon Oostwoud schreef een boek over het fenomeen. -
Wat Eten We Vandaag: Milkshake & chocolate chip cookies
Morgen begint de werkweek alweer, maar gelukkig kun je vandaag nog even genieten van het weekend. Dat gaat een stuk gemakkelijker met deze milkshake en chocolate chip cookies.